Skip to content
Home » Blog » Buve kod mačaka – Kako ih se rešiti

Buve kod mačaka – Kako ih se rešiti

  • by

Buve kod mačaka predstavljaju najčešće i najdosadnije spoljašnje parazite, postoji više od 2000 vrsta buva.

Buve spadaju u bezkrilne insekte, ove male napasti imaju neverovatnu mogućnost skakanja, buva može da skoči do čak 1000 puta više od njene visine.

Osim što su dosadne, buve kod mačaka mogu izazvati i ozbiljne bolesti.

Buve kod mačaka su izuzetno sitne pa ih je jako teško uočiti ali ono što vam ne može promaći su tragovi njihovog prisustva. Kada su buve već nastanile vašu mačku, posledice su vidljive, pored svraba i iritacije kože, kao posledica može se javiti alopecija (gubitak dlake na određenim delovima kože kod mačaka). Takođe kao posledica ujeda buva se može razviti anemija i alrgijski dermatitis.

Predivna maca i problem buve kod mačaka

Buve preko svoje pljuvačke prenose jajašca trakavice, preko kojih će preneti crevne parazite na mačku i tu nastaje dodatni problem.

Preosetljivost na ugriz buve ili alergijski dermatitis je česta pojava kod mačaka. Zapravo je najčešća kožna bolest u mačjem svetu.

Alergije na buve naši ljubimci razviju dok su još mlade mace (između prve i treće godine života), takođe alergije se mogu razviti i u drugim periodima mačjeg života ali ne tako često. Glavni razlog alergije i preosetljivost na ujed je svakako pljuvačka kod buva.

Sadržaj Teksta:

Simptomi buva kod mačaka

Preosetljivost na ujed buve kod mačaka ili alergijski dermatitis obično izaziva jak svrab, u medicini ovo stanje se naziva pruritus. Jedan do dva ujeda su sasvim dovoljna da kod mačke izazovu pruritus.

Mačke ponekad pate i od neurodermatoze, to je poremećaj ponašanja koji predstavlja posledicu anksioznosti izazvane preosetljivišću na ujed buve.

Ono što vlasnici prvo primete kod svojih ljubimaca je da se intezivnije češu, to rade mnogo agresivnije nego inače, ponekad mačke bukvalno kidaju zubima svoju dlaku, a na mestima koja su zahvaćena ujedima buva ostaju pečati i kraste koje se mogu uočiti golim okom.

Uglavnom je zadnji deo tela kod mačaka više zahvaćen nego prednji.

Na telu mačke od ujeda buva se mogu razviti teška kožna oštećenja ili lezije kože.

Prisustvo buva takođe možete prepoznati po njihovom izmetu koji je nalik na mleveni crni biber, mogu se videti golim okom. Zato je jako važno da kontrolišete vašeg ljubimca, ponašanje (agresivno i intezivno češanje) i u toku češljanja obavezno proveravajte da li na koži postoje ranice, krastice ili sitne crne tačke.

Žuta mačka i mesto gde se najviše skupljaju buve kod mačaka

Dijagnoza

Najlakši način da pregledate vašu mačku i da utvrdite da li je postala domaćin spoljašnjim parazitima kao što su buve je da nabavite jedan metalni gusti češljić i da češljate vašu mačku, u toku češljanja ćete primetiti simptome prisustva buva (ako je mačka izložena buvama).

lečenje

Ako primetite da vaša mačka ima buve, ne treba paničiti.

Danas postoje mnogobrojni preparati koji su izuzetno efikasni u borbi protiv ovih malih napasti, neki od njih su:

  • Ampule One se nanose direktno na kožu mačke, ampule se stavljaju niz vrat ili kičmu kod mačaka (kako mačka ne bi mogla jezikom da dohvati tretirano mesto). Važno je da se mačka ne kupa narednih 48 sati ili da ne bude izložena kiši, kako bi dejstvo ampule bilo što jače. Ampule deluju tako što se aktivna supstanca raspoređuje u lojnim žlezdama kože i narednih 28 dana pruža potpunu zaštitu od buva. Na našem tržištu postoje ampule raznih proizvođača.
  • Sprejevi protiv buva se najviše preporučuju za tretiranje buva kod mačića mlađih od tri meseca, mače se celo naprska (bez ispiranja) i zaštita od buva traje četiri nedelje. Takođe kao i kod ampula postoje različiti proizvođači (važno je konsultovati se sa veterinarom oko odabira spreja za mačiće)
  • Ogrlice protiv buva su svakako najisplatljivije rešenje u borbi protiv buva, jer zaštita od buva traje po nekoliko meseci u zavisnosti od proizvođača, ogrlica deluje tako što je u dirktnom dodiru sa kožom, jedina mana može biti ako vašoj maci ne prija da nosi ogrlicu ili ako je previše stisnuta uz vrat, mačka se neće dobro osećati i to može biti problem. Ako ste primetili da vaša mačka ima buve a rešili ste da koristite ogrlicu, prvo što treba da uradite je da je očistite od buva ampulama (4 nedelje) pa tek onda staviti ogrlicu.

Buve kod mačaka-buve u kući

Kada je mačka postala domaćin buvama to takođe znači i da je vaše domaćinstvo postalo dom za ove male napasti.

Preko 90% buva u raznim razvojnim oblicima nastanjuje prostorije vašeg doma, dok samo 10% živi na domaćinu (na mački), zato borba protiv njih podrazumeva i zahteva tretiranje prostorija doma u kojem živite. Buve obično ležu svoja jajašca u pukotinama na podu, prekrivačima, u dnu kreveta, ormanima i fiokama,prostirkama.

Koliko se brzo buve razmnožavaju govori činjenica da samo 10 buva za 30 dana stvori potomstvo od čak 250.000 novih napasti.

Pri tome treba napomenuti da larve ili jajašca mogu preživeti čak godinu dana bez kontakta sa živim bićem. Dakle, jako je važno ako imate mačku koja izlazi napolje i spava u kući, da tretirate i nju i prostorije doma, jer jedino na taj način možete zaštiti sebe i svoje ljubimce od buva.

Najčešća Pitanja

Šta su buve?

Buve su male parazitski insekti koje se hrane krvlju domaćih životinja, uključujući mačke.

Kako da znam da moja mačka ima buve?

Česti znaci buva kod mačaka uključuju svrab, češanje, crvenilo kože, sitne crne tačkice (izmet buva) na koži mačke i gubitak dlake.

Kako se mačke zaraze buvama?

Mačke se mogu zaraziti buvama iz okoline, drugih zaraženih životinja ili čak ljudi.

Koliko su buve opasne za mačke?

Buve mogu uzrokovati nelagodu, svrab, infekcije kože i alergije kod mačaka. U težim slučajevima, mogu izazvati anemiju, posebno kod mačića.

Kako mogu sprečiti buve kod svoje mačke?

Redovno tretiranje mačaka antiparazitskim proizvodima namenjenim zaštiti od buva je ključno. Održavanje higijene doma takođe pomaže u smanjenju rizika od buva.

Kako se rešiti buva kod mačke?

Postoje različite opcije za tretiranje buva kod mačaka, uključujući antiparazitske spot-on tretmane, oralne lekove, sprejeve i ogrlice. Važno je konsultovati se sa veterinarom kako biste odabrali najbolji tretman za vašu mačku.

Mogu li buve preći sa mačke na ljude?

Da, buve sa mačke mogu preći na ljude i uzrokovati svrab i nelagodu. Međutim, ljudi nisu primarni domaćini buva.


Kako očistiti okolinu od buva?

Temeljno usisavanje i pranje posteljine, tepiha i drugih tkanina gde se mačka često zadržava može pomoći u uklanjanju jaja i larvi buva iz okoline. Takođe možete koristiti sprejeve i praškove namenjene za ubijanje buva u okolini.

Koliko često treba da tretiram svoju mačku protiv buva?

Preporuke se razlikuju u zavisnosti od proizvoda koji koristite. Većina antiparazitskih tretmana preporučuje se primenjivati jednom mesečno, ali uvek se posavetujte sa veterinarom o najboljem rasporedu tretmana za vašu mačku.

Mogu li se buve izlečiti bez odlaska veterinaru?

Iako postoje dostupni proizvodi bez recepta za lečenje buva, najbolje je konsultovati se sa veterinarom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i preporuke za lečenje, posebno ako su buve uzrokovale komplikacije kod vaše mačke.

Podsećamo vas da nas možete pratiti na društvenim mrežama putem našeg profila @macketinashop, gde redovno delimo korisne savete, zabavne sadržaje i najnovije informacije o svetu mačaka. Takođe, pozivamo vas da svoje slike sa svojim mačkama delite na društvenim mrežama koristeći hashtag #macketinashop, kako bismo zajedno gradili zajednicu ljubitelja mačaka.

Osim toga, posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći edukativne video klipove o mačkama koji vam mogu pomoći da bolje razumete njihove potrebe i ponašanje.

Hvala vam što ste pročitali naš blog i što ste deo naše zajednice posvećene zdravlju, sreći i dobrobiti naših ljubimaca. Vidimo se na društvenim mrežama i YouTube kanalu!

S ljubavlju,

Vaš Macketinashop tim!

Leave a Reply