Skip to content
Home » Blog » Koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

  • by

Pozdrav mačkoljupci, da li ste ikada razmišljali o tome koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće? Bez obzira da li ste zauzeti poslom, putovanjem ili jednostavno životom koji zahteva to da često budete odsutni od kuće, važno je razumeti potrebe vaše mačke kako biste osigurali da ostane srećna i zdrava dok ste vi odsutni. 

Mačke su po prirodi nezavisne životinje, ali to ne znači da ne osećaju potrebu za društvom i brigom. Mnogo faktora utiče na to koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće, jednostavno nemamo svi iste uslove za život a i svaka mačka je priča za sebe, dakle potrebno je prilagoditi mogućnosti sa potrebama vaše ljubimice. U nastavku teksta spomenućemo nekoliko faktora koji utiču na to i ono što je najvažnije objasnićemo kako da uradite pravilnu pripremu za kuću i  mačku, kako biste na miru mogli da se zadržite van kuće.

Koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Hajde da saznamo koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Starost mačke:

Mlađe mačke obično imaju više energije i potrebu za igrom i istraživanjem a to u prevodu znači da su nespretne, da ih sve zanima i da će neki predmeti po kući biti u najmanju ruku polomljeni ili izgrickani od strane mladog ljubimca. Osim toga, mlađe mačke mogu zahtevati više pažnje i nadzora. Ako imate mače, možda će biti potrebno organizovati dodatne stimulativne aktivnosti kako bi se zadržala njihova pažnja. Obavezno nabavite grebalicu ako živite u stanu, ako želite nameštaj da vam ostane čitav a i grebalica (cat tree Eng.) može postati omiljeno mesto vašeg ljubimca.

Karakter mačke: Od suštinskog značaja koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Svaka mačka ima svoju jedinstvenu ličnost. Dok neke mačke uživaju u samoći ne smetaju im duži period koji provode sami, druge mogu patiti od stresa ili anksioznosti zbog nedostatka pažnje, čak postoje i rase mačaka koje tako reaguju na samoću. Obratite pažnju na ponašanje vaše mačke kada je ostavite samu, jer će vam to dati uvid u to kako ona reaguje na samoću. Postavite neku malu kameru i posmatrajte vašu macu šta radi, budite detektiv.

Koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Broj mačaka u domaćinstvu:

Mačke su društvene životinje, i prisustvo drugih mačaka u domaćinstvu može značajno uticati na njihovu sposobnost da ostanu same. Ako imate više mačaka, one se mogu međusobno zabavljati i praviti društvo jedna drugoj dok ste vi odsutni. U drugu ruku sve zavisi u kakvim su odnosima te dve mačke, može doći do konflikta što zbog hrane, što zbog teritorije, tako da u ovom slučaju se ne preporučuje odlazak od kuće na neki duži period.

Pravilna priprema okoline: Od suštinskog značaja koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Osigurajte da je okolina u kojoj vaša mačka ostaje sama sigurna i stimulativna. Ovo uključuje dostupnost hrane, vode, igračaka i prilagođenog prostora za odmor. Razmislite o postavljanju prozora s pogledom na spoljni svet kako bi mačka imala nešto zanimljivo za posmatranje. U nastavku teksta ćemo se detaljnije fokusirati na ovu temu, jer smatramo da je od izuzetne važnosti.

Redovna fizička aktivnost:

Pre nego što napustite kuću, posvetite vreme fizičkim aktivnostima sa svojom mačkom. Igranje i vežbanje pre polaska mogu pomoći u smanjenju njenog nivoa energije i činiti je manje anksioznom dok ste vi odsutni. Takođe grebalice i tuneli mogu izuzetno pomoći u ovoj discipline, isto tako bih dodao i interaktivne igračke, poput one ribe koja se “praćaka” (sigurno ste primetime na internetu).

Trening za samoću:

Ako primetite da vaša mačka teže podnosi u vezi sa samoćom, razmislite o postepenom treniranju kako bi se navikla na duže periode provedene sama. Počnite sa kraćim vremenskim periodima i postepeno povećavajte dužinu vremena koje provodi sama.

Važno je napomenuti da ne postoji univerzalno pravilo o tome koliko dugo mačke mogu ostati same, jer to zavisi od mnogo faktora. Međutim, generalno, većina odraslih mačaka može ostati sama 24 do 48 sati uz odgovarajuću pripremu.

Ne zaboravite da svaka mačka ima svoje jedinstvene potrebe, pa je važno pažljivo pratiti njeno ponašanje i prilagoditi rutinu prema tome. Ako imate bilo kakve sumnje ili brige, uvek se konsultujte sa veterinarom kako biste osigurali da je vaša mačka srećna i zdrava čak i kada niste kod kuće. 

Koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće pretežno zavisi od pravilne pripreme

Kada se odlučite na duže vreme napustiti svoj dom, važno je pripremiti kuću za vašu mačku kako bi ostala srećna, bezbedna i zadovoljna dok ste vi odsutni. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste pravilno pripremili kuću za vašeg ljubimca:

Osigurajte dovoljno hrane i vode:

Pre nego što odete, postarajte se da je mačka opremljena dovoljnom količinom hrane i sveže vode. Ako mačka koristi određenu vrstu hrane ili ima posebne prehrambene potrebe, pobrinite se da su svi njeni obroci unapred pripremljeni.

Postavite više posuda za vodu i hranu:

Ako imate više mačaka ili različite prostorije u kojima vaša mačka može boraviti, postavite više posuda sa hranom i vodom na različitim mestima. Ovo će osigurati da mačka lako pristupi svojim osnovnim potrebama bez potrebe za dugačkim putovanjem po kući. A tu su i automatske hranilice koje u mnogome mogu pomoći u ovakvim situacijama.

Proverite opasne predmete:

Pažljivo pregledajte prostor u kojem će mačka boraviti i uklonite sve potencijalno opasne predmete. Odmaknite hemikalije, kablove,oštre i sitne predmete koje bi mačka mogla progutati, i sve druge potencijalne rizike.

Organizujte prostor za odmor:

Mačke vole udobna mesta za odmor. Postavite mekane jastuke, ćebe ili kutije na različitim mestima kako bi vaša mačka mogla odabrati gde će udobno odmarati. Ovo će joj pružiti osećaj sigurnosti i udobnosti dok ste vi odsutni.

Osigurajte igračke i stimulaciju: Od suštinskog značaja koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće

Kako bi mačka ostala zauzeta, ostavite joj različite igračke i elemente koji će je stimulisati. Mačke vole loviti igračke, grebati grebalice i istraživati svoje okruženje. Ovo će pomoći u održavanju njihove mentalne stimulacije dok ste vi van kuće.

Ostavite tragove mirisa:

Vaš miris može pružiti dodatnu utehu vašoj mački dok ste odsutni. Ostavite svoju nošenu odeću ili pokrivač sa mirisom u prostoru gde će mačka boraviti. To može pomoći u smanjenju osećaja napuštenosti.

Provetrite prostoriju:

Osigurajte dobar protok vazduha u prostoru gde će mačka boraviti. Otvorite neki od prozora na kip.

Angažujte pomoć ako je potrebno:

Ako očekujete da će vaša mačka ostati sama duže vreme, razmislite o angažovanju nekoga da je poseti, nahrani ili čak prošeta. Ovo može biti posebno korisno ako imate mačku koja zahteva posebnu pažnju ili medicinsku negu.

Zaključak: Koliko dugo mačka može ostati sama kod kuće i pravilne pripreme oko toga

Pametno planiranje i pažljiva priprema mogu učiniti da vaša mačka ostane srećna i bezbedna dok ste vi odsutni. Ne zaboravite da svaka mačka ima svoje jedinstvene potrebe, pa prilagodite ove smernice u skladu s njenim ponašanjem i zahtevima.

Svaka mačka je jedinstvena i priča za sebe, to koliko dugo može da bude sama u kući zavisi od mnogo faktora, po nama najbolje solucije su da angažujete nekog člana porodice ili nekog iz komšiluka ko poznaje i voli mačke, kako bi vam pomogao oko vašeg ljubimca.

Leave a Reply