Skip to content
Home » Blog » Zašto je Važna Kastracija Mačaka

Zašto je Važna Kastracija Mačaka

  • by

Zbog zdravlja mačaka i nemogućnosti kontrolisanja reprodukcije, mnogi vlasnici se odlučuju za sterilizaciju mačaka ili kastraciju.
Reč je o rutinskom i sigurnom zahvatu za koji bi svaki vlasnik mačke ili psa trebalo da se odluči.
Većina mačaka lutalica potomci su nečijeg kućnog ljubimca, samo mali broj uličnih mačaka ima tu sreću da bude udomljeno.
Kao dugoročno rešenje i najefikasnija mera prevencije neželjenih mačića je zapravo kastracija.

Šta je kastracija?

Gledano sa medicinskog aspekta, kastracija mačaka je rutinska hiruška intervencija koja se obavlja u veterinarskoj ambulanti od strane licenciranog veterinara. Pre hiruškog zahvata mačke moraju biti praznog želuca, mačka ne treba unositi hranu 12 sati pre operacije dok vodu ne sme uzimati par sati pre operacije.
Ljubimac se uvodi u opštu anesteziju a sam zahvat podrazumeva uklanjanje jajnika i materice kod ženki, odnosno testisa kod mužjaka. Sat vremena nakon operacije ljubimac je spreman da se odnese kući u transporteru.

Potpuni oporavak od operacije traje od šest do deset dana kod ženki a kod mužjaka od tri do pet dana.
Vlasnici često koriste izraz sterilizacija ali taj naziv je tehnički netačan, jer sterilizacija znači da životinja ima polne organe ali oni nisu u funkciji.

Veterinar priprema belu mačku za kastraciju

Oporavak nakon kastracije mačaka.

Postupak oporavka nakon kastracije mačaka je isti za mužjake i za ženke. Potrebno im je obezbediti toplo i mirno mesto dok se ne probude. Nakon buđenja mačka će biti dezorijentisana i neće moći normalno hodati, pa očekujte da će praviti nagle i nekontrolisane pokrete. Anestezija će popustiti nakon 12 sati i više, mačka ili mačor može početi da dobija hranu tek kad počne normalno i samostalno da se kreće. Neko vreme vaš ljubimac mora da provede u mirovanju, pogotovo ako je ženka kojoj bi u slučaju neke aktivnosti moglo da dođe do pucanja šavova, ne bi bilo loše zatražiti od veterinara ili kupiti plastični okovratnik kako mačka ne bi lizala ranu.

Ženskim mačkama će biti potrebna jedna dodatna kontrola i poseta veterinaru, kako bi se pregledala rana i proces zarastanja, a od načina ušivanja rane zavisi i da li će biti potrebno otići na vađenje šavova deset do četrnaest dana nakon operacije. Nakon kastracije može doći do promene u ponašanju kod mačaka, mačka postaje smirenija jer ovim hiruškim zahvatom dolazi do promene u hormonima ali i u metabolizmu, pa bi bilo poželjno mačku hraniti posebnom hranom za sterilizirane mačke koja u sebi sadrži manje kalorija, kako se vaš ljubimac ne bi previše udebljao.

Koje je najbolje vreme za kastraciju mačaka.

Najbolji i najefikasniji period za kastraciju mačaka je period pre dostizanja polne zrelosti, koja se kod mačaka pojavljuje u šestom mesecu života.

Prednosti rane kastracije mačaka

Kao i kod čoveka, mladi organizam imaju sposobnost bržeg oporavka i sama intervencija će trajati kraće. Zbog tanjeg sloja masnih naslaga i drugog tkiva, rez na trbuhu mladih mačaka je znatno manji i mnogo brže zarasta i zbog toga ne bi trebalo odugovlačiti sa kastracijom.

Prednosti kastracije mačaka.

  • Sprečavate rađanje velikog broja mačaka od kojih mnoge ostaju na ulici i bez doma, njihov životni vek je najviše nekoliko godina u velikim gradovima, prosto mačka nije genetski predodređena za takav život, gde ima mnogo saobraćaja, mnogo gužve, opasnost na sve strane. Ulične mačke najčešće umiru smrzavanja, gladi, bolest ili stradaju u saobraćaju.
  • Izbegavate mnoge neprijatnosti i probleme kao što su: U periodu parenja, potraga za partnerom, pogotovo mužjaci znaju otići daleko od kuće i neretko se dešava da se izgube. Takođe se mogu desiti fatalne povrede između mačora koji su u potrazi za ženkom.
  • Kastracijom izbegavate ostavljanje tragova urina po kući ili poznato kao obeležavanje teritorije kod mužjaka, takođe agresivno ponašanje u periodu parenja, uništavanje nameštaja pa i napad na nekog člana porodice ili nekog drugog kućnog ljubimca. Isto tako izbegavate glasno zavijanje u vreme parenja, koje može trajati i nekoliko sati bez prestanka, uznemirenost i destruktivno ponašanje ljubimca.
  • Značajno smanjenje rizika od opasnih bolesti po vašeg ljubimca. Nekoliko hiljada mačaka tokom jedne godine oboli od raka mlečnih žlezda, jajnika i materice, piometre (gnojne infekcije materice), raka testisa i prostate, kao i infekcija mokraćnih kanala.

Sve ove bolesti su jako skupe i komplikovane za lečenje i takođe mogu biti fatalne po vašeg ljubimca.

Razlika između kastracije i sterilizacije mačaka.

Kastracija je hiruški zahvat kojim se nepovratno uklanjaju testisi kod mužjaka ili kod ženki uklanjanje jajnika najčešće sa matericom. Prednosti kastracije je prestanak proizvodnje polnih hormona i sprečavanje seksualnog nagona.
Naravno kastraciju može izvršiti samo licencirani veterinar u veterinarskoj ambulanti.

Sterilizaciju takođe obavljaju samo licencirani veterinari i to je zahvat kojim se kod mužjaka uključuje rezanje ili podvezivanje semenovoda. Sterilizacija ženke uključuje podvezivanje jajnika. Moramo napomenuti da proizvodnja polnih hormona nije zaustavljena kao ni seksualni nagon ni kod mužjaka ni kod ženki.

Veterinar daje inekciju crnoj mački

Da li je kastracija mačaka okrutna?

Naravno da nije, naprotiv! Kastracijom se sprečava okrutnost.

Ako mačka nije kastrirana, računajte da će imati okote dva puta godišnje. Okoti iscrpljuju organizam i mogu prouzrokovati razne zdravstvene probleme.

Zatvarati mačku u kuću i ne dozvoljavati joj da se pari u vreme parenja je takođe okrutno.
Okrutno je izbaciti male mačiće na ulicu ili negde u šumu zbog neodgovornosti vlasnika.

Sterilizacija i kastracija mačaka kao plemeniti čin.

Sterilizacija i kastracija su jedni od najhumaniji i najdelotvorniji načini na koji ćete izbeći neželjeno potomstvo vašeg kućnog ljubimca, sprečiti opasne polne bolest kod mačaka i uticati na rešavanje problema napuštenih životinja.

Leave a Reply