Skip to content
Home » Blog » 5 znakova da je vaša mačka pod stresom

5 znakova da je vaša mačka pod stresom

  • by

Pozdrav mačkoljupci današnji tekst posvetićemo temi: 5 znakova da je vaša mačka pod stresom. Mačke su izuzetno senzitivna bića i svaka pa i najmanja promena koja joj nije po volji može dovesti do toga da se mačka nađe pod stresom.

“Mačke su tajanstvene; oni imaju jasne misli o nama, ali ih nikada ne izražavaju.” – Walter Scott

Svojim vlasnicima mačka je ravnopravni član porodice i njeni vlasnici će učiniti sve da uvek budu srećne i zadovoljne. Međutim, često se dogodi da vlasnici ne primete simptome stresa kod svog ljubimca.

Sadržaj Teksta:

Kako prepoznati da je vaša mačka pod stresom

Otkrili smo pet načina kako da prepoznate da vaša mačka više nije srećna. Takođe smo napisali nekoliko saveta kako da utvrdite šta je pravi uzrok mačjeg lošeg raspoloženja.

Mačka nema apetit – 5 znakova da je vaša mačka pod stresom:

Opšte je poznato da su mačke veliki proždrljivci. Večito gladne, nikad nije dovoljno i svaki dan je nova borba sa njima oko hranjenja. Ukoliko primetite da vaš ljubimac odjednom ne želi da jede hranu to je znak za uzbunu.

Gubitak apetita kod mačaka je jedan od osnovnih simptoma da sa mačkom nešto nije u redu.
Najčešći uzrok odbijanja hrane kod mačaka jesu specifična oboljenja, uglavnom se to manifestuje kod oboljenja bubrega, kada dolazi do nemogućnosti filtracije štetnih materija iz metabolizma. To dovodi do brzog oštećenja creva, crevne flore i i sluzokože creva, mačka polako prestaje da jede hranu i u potpunosti počinje da je odbija.

Ovakvi efekti su česti i kod dijabetesa ali i kod mnogih drugih infektivnih bolesti od kojih se mačka može zažtititi vakcinacijom. Zato ako primetite da vaša mačka odbija hranu ili jede manje nego obično obavezno se posavetujte sa veterinarom kako bi mačka na vreme dobila terapiju i kako bi sve bilo u redu sa vašim ljubimcem.

“Ako je mačka srećna, svi su srećni.” – Harriette Beecher Stowe

Mačka se krije

Šarena mačka pod stresom se krije u plakaru

Mačke obožavaju skrivena mesta, često se zavuku u plakar ili tako neko skrovito mesto kako bi uživale, međutim ako primetite da mačka previše vremena provodi na istom mestu i vidite po njoj neku vrstu apatičnog raspoloženja, to takođe može značiti stres ili je u pitanju neki zdravstveni problem. To je naročito izraženo kod starijih mačaka, koja će se kriti usred bola i stresa koje osećaju zbog ozbiljnih zdravstvenih problema.

“Mačke su prozor kroz koji gledamo svet.” – Leslie A. Jones

Ako mačka počne da se krije na mestima na kojima se nije krila pre ili drastično češće nego pre, vreme je da posetite veterinara. Ponekad se mace kriju zbog lova ili regulacije temperature, beg od drugih kućnih ljubimaca što je sasvim normalno za mačku. U svakom slučaju je jako važno prepoznati taj prvi simptom kod mačke.

Mačka obavlja nuždu van posude sa peskom

Ovo može biti jasan znak da je došlo do neke promene u vezi sa posipom. Promena posude u kojoj stoji pesak ili ste možda kupili neki drugi pesak na koji mačka nije naviknuta ili ste u dom doveli nekog drugog ljubimca, pa na taj način vaša mačka protestuje, ipak je u pitanju teritorija, koja je za mačku nešto najvažnije, pored hrane naravno.

“Mačke su stvorene kako bi zadovoljile našu potrebu za toplinom, lepotom, elegancijom i očiglednim zadovoljstvom da budu u našem društvu.”

Takođe ako imate dve ili tri mace, one se mogu osetiti ugroženo zbog toga što dele kutiju sa peskom sa drugim mačkama. Najjednostavnije rešenje ovog problema je da svaka mačka dobije svoju posudu za pesak. Ako vaša mačka počne da mokri pred ukućanima van posipa ili u krevete, po nameštaju ili po odeći ukućana to je siguran znak da ima neki ozbiljniji zdravstveni problem ili je pod velikim stresom zbog nečega čemu je izložena. Da bi se otkrio uzrok macinog ponašanja potrebno je odmah se posavetovati sa veterinarom koji će analizama utvrditi problem kod vašeg ljubimca.

Intezivno održavanje higijene mačke

Mačke su u stanju satima da se kupaju ali ako primetite da to radi intezivnije nego inače, da počinje da čupa svoju dlaku ili da se intezivno češe, siguran je znak da je pod stresom. Čupanje dlaka kod mačaka obično nastaje zbog alergije. Savetujemo vam da proverite da li se nešto promenilo u okolini gde mačka boravi, na primer novi tepih, posteljina, ćebe, nova prostirka. Takođe treba obratiti pažnju na to da li je kože presuva od učestalog kupanja, ukoliko je kupate, Da li ste joj promenili šampon?

Kod dugodlakih mačaka postoji mogućnost da usled nedovoljne provetrenosti kože, mačka počne da čupa dlaku jer koža postane iziritirana te smeta i nervira mačku.
Savetujemo da se nabavi četka za mačke, da dobro iščešljate mačku, kako bi koža prodisala.
U svakom slučaju ako primetite ovakve simptome kod vaše mačke prvo obavestite veterinara.

Agresivna mačka – 5 znakova da je vaša mačka pod stresom:

Agresivna crno bela mačka

Ako primetite da je vaša mačka postala agresivnija u poslednje vreme i to je crvena lapmica na koju treba obratiti pažnju. Mačka grize, grebe ili frkće, nešto joj u okruženju stvara nervozu i na taj način želi da vam skrene pažnju na nešto što joj smeta i pravi problem u njenoj okolini.

Razumevanje šta mačke poručuju govorom tela je od suštinskog značaja za vlasnike mačaka. Takođe im pomaže da efikasnije reaguju na probleme u ponašanju, kao što je agresija. Pretnje i agresija mogu biti ili ofanzivne ili odbrambene. Agresivna mačka koja napada pokušava da izgleda veće i zastrašujuće, dok defanzivno agresivna mačka zauzima samozaštitni položaj i pokušava da izgleda manje.

Ono na šta najviše treba obratiti pažnju je agresivno ponašanje mačke prouzrokovano bolom, svaka životinja, može da napadne kada je boli. Dakle, čak i dobro socijalizovana, normalno poslušna mačka može da napadne kada je povređena, kada neko pokuša da dodirne bolan deo tela ili kada je u bolovima. Mačke sa problemima agresije uvek treba pregledati zbog zdravstvenih problema, posebno bolnih bolesti kao što su artritis, zubni bol. Ukoliko primetite simptome agresije kod vaše mačke prvo se konsultujte sa veterinarom.

Obratite pažnju na ponašanje vaše mačke

Mačke su pravi majstori u prikrivanju nezadovoljstva ali zato ste vi tu. Poznajete vašu mačku u dušu i vi ćete najlakše detektovati promenu u ponašanju vašeg ljubimca.
Ukoliko primetite bilo šta neobično, nemoj te se ustručavati da kontaktirate veterinara i zamoliti ga za savet.

Zaključak

Prepoznavanje znakova stresa kod mačaka ključno je za održavanje njihovog fizičkog i mentalnog blagostanja. Kada primetimo promene u ponašanju, apetitu, higijeni ili socijalizaciji kod naših mačaka, važno je pažljivo posmatrati i reagovati na ove znakove kako bismo im pružili podršku i olakšali njihovo stanje. Aktivnosti poput pružanja sigurnog okruženja, uspostavljanja rutine, pružanja igre i pažnje, kao i posete veterinaru radi isključivanja zdravstvenih problema, mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju kvaliteta života naših mačaka. Zajedničkim naporima možemo stvoriti okruženje koje će našim mačkama pružiti mir, udobnost i sreću.

Dragi ljubitelji mačaka,

Da li ste spremni da zaronite u čarobni svet mačijih avantura? Pratite nas na našem Instagram profilu Macketinashop i YouTube kanalu Macketinashop”!

Na našem Instagram profilu, otkrićete najnovije trendove u mačijem svetu, sjajne fotografije mačaka, korisne savete za brigu o vašem krznenom prijatelju, i još mnogo toga! Budite deo naše zajednice ljubitelja mačaka i podelite sa nama vaše mačije priče!

Na YouTube kanalu Macketinashop čeka vas pregršt zabavnih i edukativnih video sadržaja! Otkrijte najnovije proizvode za mačke, naučite korisne trikove za igru i negu, i uživajte u avanturama koje delimo sa vama i vašim mačkama!

Pretplatite se na naš YouTube kanal i zapratite nas na Instagramu Macketinashop kako biste ne samo bili u toku sa najnovijim dešavanjima, već i dobili priliku da učestvujete u ekskluzivnim nagradnim igrama i osvojite fantastične poklone za vaše mačke!

Neka svaki dan bude mačiji dan uz Macketinashop- mesto gde mačke postaju zvezde!

Hvala vam što ste deo naše mačije zajednice!

2 thoughts on “5 znakova da je vaša mačka pod stresom”

  1. Pingback: Mačji životni vek: Koliko dugo žive mačke? - Macketina

  2. Pingback: Zašto vas vaša mačka liže - Macketina

Leave a Reply