Skip to content
Home » Blog » Da li je mačja dlaka opasna po zdravlje čoveka

Da li je mačja dlaka opasna po zdravlje čoveka

  • by

Pozdrav mačkoljupci, skoro pa da ne postoji vlasnik mačke koji se bar jednom nije zapitao ili zapitala da li je mačja dlaka opasna pa zdravlje čoveka.

Postoji stereotip kod nas da ako progutate mačju dlaku da je to izuzetno opasno po život, da će ta dlaka nastaviti da raste, da će se pretvoriti u klupko i da će morati hiruškom intervencijom da se izvadi, itd…

Zato smo odlučili da detaljno istražimo ovu temu i da li je ovo samo još jedna u nizu predrasuda, posledica neznanja, naivnosti ili ipak ima istine u ovakvim stavovima kod ljudi.

da li je mačja dlaka opasna po zdravlje čoveka

Sadržaj Teksta:

Hajde da saznamo da li je mačja dlaka opasna po zdravlje čoveka

Dlaka mačke kao i dlaka kod psa, je u potpunosti neživa tvorevina, koja je sastavljena od keratina.
Kada čovek proguta mačju dlaku, ona pasivno prolazi i biva izbačena u spoljašnju sredinu, ne zadržava se u organizmu i ne raste, tako da sa te tačke gledišta mačja dlaka nikako ne može biti opasna po zdravlje čoveka.

Da li postoji opasnost od mačje dlake po zdravlje čoveka

Opasnost postoji samo onda kada u čovečji organizam dospe mačja dlaka koja na sebi ima jaja parazita ili patogene mikroorganizme, što bi moglo da dovede do oboljenja kod čoveka.

Na primer, buva je prenosnik pantljičare a čovek se može jedino zaraziti ako bukvalno pojede buvu. Da se ne bi dešavale takve stvari, mačke moraju imati primerenu negu i dobre higijenske uslove.
Preventivnim i redovnim davanjem sredstva protiv ekto i endoparazita čuvate zdravlje vašeg ljubimca ali i svoje i svojih ukućana. Ovaj program redovnog tretiranja je izuzetano važan za očuvanje zdravlja vašeg ljubimca.

Isto tako redovnim četkanjem vašeg ljubimca se skida višak dlake, na taj način smanjujete linjanje, izbegavate dlake po nameštaju, takođe pomažete da mačja koža “prodiše”.

Paraziti kod mačaka – simptomi, lečenje, prevencija!

Paraziti kod mačaka su česta pojava ali prevencijom se to može sprečiti i na taj način vaš ljubimac će biti u potpunosti zdrav. Paraziti su organizmi koji se hrane na račun drugog domaćina, posledice prisustva parazita po domaćina mogu da variraju od nekih promena u ponašanju, kao što su: češanje po ušima, grickanje dlake, povlačenje zadnice po podu.
Promene takođe mogu biti patološke, kao što su: opadanje dlake i vidljive rane na koži. Paraziti mogu biti endoparaziti i ektoparaziti.

siva kratkodlaka mačka liže svoju šapu


Endoparaziti (unutrašnji) su paraziti koji žive u organizmu domaćina, najčešće u crevima ali mogu se nastaniti i u plućima, srcu i krvnim sudovima, najčešći slučajevi kod mačaka su:

Bičaste gliste
Crevni parazit koji živi u debelom i slepom crevu mačke, spada u jedne od najopasnijih parazita po zdravlje mačaka. Simptomi su dijareja, gubitak apetita i energije, ako primetite ove simptome kod vašeg ljubimca obavezno se konsultujte sa veterinarom.

Giardia
Ovaj parazit mačka unese u sebe putem kontaminirane hrane ili vode, nastanjuje se u tankom crevu mačke. Glavni simptomi su dijareja i dehidracija.

Kukaste gliste
Takođe, izuzetno opasan parazit koji može da izazove krvarenje u crevima, što može da dovede velikog gubitka krvi i fatalnog ishoda. Lečenje mora da obuhvati transfuziju krvi kako bi se mačka održala u životu dok lekovi ne počnu da deluju.

Trakasti crvi (pantljičara)
Mačka se može zaraziti ovim parazitom ukoliko pojede leš neke sitne životinje ili ako dođe u kontakt sa zaraženim izmetom. Jako je važno da proveravate izmet vašeg ljubimca u posipu, na taj način možete proveriti da li je vaša mačka zaražena nekim parazitima, konkretno ovaj parazit u izmetu izgleda kao zrno pirinča.

Srčani crv
Ovaj parazit mačkama može naneti velike probleme i ozbiljna oštećenja. Ovaj parazit se nastanjuje u većim krvnim sudovima koji dovode krv do srca. Ne postoji tretman za lečenje srčanog crva kod mačaka. Ovde je prevencija jedini lek. Ovaj parazit prenose komarci, tako da ni kućne mačke nisu zaštićene, dakle jako je važna prevencija.

Ektoparaziti (Spoljašnji) su paraziti koji žive na koži ili dlaci mačke, neki ektoparaziti mogu prenositi jajašca endoparazita kao što je slačaj sa (buva-pantljičara).

Najčešći ektoparaziti kod mačaka su:

Buve
Buve prouzrokuju kožne bolesti kod mačaka, ali isto tako mogu da prenesu i druge ozbiljnije infekcije poput bakterijskih infekcija. Ponekad mačići mogu biti anemični zbog buva.
Postoji mnogo vrsta preparata za suzbijanje buva kod mačaka ali obavezno pre nego što kupite bilo koji, konsultujte se sa veterinarom.

Krpelji
Krpelji su veći od buva, bukvalno se zakače za mačku kako bi se hranili njenom krvlju. Krpelji mogu biti nosioci ozbiljnih bolesti po vašu mačku. Preventivni lekovi su efikasni u borbi protiv krpelja.

Grinje
Grinje su najčešći oblik parazita kod mačaka, posebno ušne grinje, one izazivaju iritaciju kože i bol, pa čak mogu dovesti do bakterijske infekcije.
Preventivne lekove protiv ovih parazita treba davati jednom mesečno.

Prevencija je ključ zdravlja za vašeg ljubimca. Veoma je važno da mačka bude zdrava i bez parazita, vrlo je lako da se mačka zarazi bilo kojim parazitom, zato je najvažnije pratiti preporuke veterinara i bar jednom testirati ljubimca na parazite. Na ovaj način možete zaštiti mačku kao i vašu porodicu od raznih parazita.

da li je mačka dlaka opasna

Najčešća Pitanja

Da li je mačja dlaka opasna po zdravlje čoveka?

U većini slučajeva, mačja dlaka nije opasna po zdravlje čoveka. Međutim, može izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi.

Kako mačja dlaka može uticati na alergije?

Mačja dlaka sadrži proteine koji mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba sklone alergijama. Ove reakcije mogu uključivati curenje nosa, kijanje, svrab i druge simptome.

Kako se može smanjiti izloženost mačjoj dlaci kod osoba sa alergijama?

Redovno čišćenje doma, uključujući usisavanje i brisanje površina, kao i ograničavanje pristupa mačke spavaćim prostorijama, može pomoći u smanjenju izloženosti mačjoj dlaci i smanjenju simptoma alergije.

Da li postoji nešto što vlasnici mačaka mogu učiniti kako bi olakšali alergijske reakcije?

Vlasnici mačaka mogu redovno četkati svoje mačke kako bi uklonili višak dlake i smanjili količinu alergena u okolini. Takođe, razgovor sa lekarom o dostupnim lekovima ili drugim metodama za kontrolu simptoma alergije može biti koristan.

Da li sve mačke izazivaju alergije?

Ne, neke mačke mogu biti manje alergene od drugih, ali svaka jedinka je jedinstvena. Postoje rase mačaka koje se smatraju hipoalergenskim, ali reakcije na alergene mogu varirati od osobe do osobe.

Zaključak – Da li je mačja dlaka opasna

Spojili smo dve teme u jednu, zato što mislimo da ćemo na taj način uticati na ljude koji žive sa ili u blizini mačaka, da malo više obrate pažnju na prevenciju oko parazita, zaista mislimo da je to jako važno za zdravlje naših ljubimaca a i nas samih.

Ne zaboravite da posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći obilje edukativnih video klipova o mačkama. Naš kanal je ispunjen korisnim informacijama o različitim rasama, savetima o nezi, zabavnim aktivnostima i još mnogo toga što će vam pomoći da bolje razumete i uživate u svetu mačaka. Pridružite nam se na putovanju kroz mačji svet i zajedno sa nama otkrijte čuda i čaroliju života sa vašim krznenim prijateljima. Pretplatite se na naš kanal i budite deo naše zajednice posvećene ljubiteljima mačaka!

Veliki pozdrav mačkoljupci!

Leave a Reply