Skip to content
Home » Blog » Život sa dve mačke – Kako stvoriti harmoničan odnos

Život sa dve mačke – Kako stvoriti harmoničan odnos

 • by

Život sa dve mačke – Dobrodošli, dragi ljubitelji mačaka! Ako ste ikada razmišljali o tome da vašem voljenom mjau prijatelju dodate još jednog člana, verovatno ste se zapitali kako će se to odraziti na vaš dom. Mačke su fascinantna stvorenja, puna ljubavi i misterije, koje unose neizmernu radost u naše živote. 

Dakle, zašto ne bismo imali dve mačke? Kada imate dve mačke, dvostruka je radost gledati ih kako se igraju, maze se i istražuju svet zajedno. Međutim, kao što svaka ljubavna priča ima svoje uspone i padove, tako i suživot dve mačke može imati svoje izazove.

Pre nego što donesete novu mačku u svoj dom, važno je razumeti specifične izazove i prednosti koje dolaze sa tim. Dve mačke mogu pružiti društvo jedna drugoj, smanjujući usamljenost, posebno ako provodite puno vremena van kuće. Ipak, nisu sve mačke odmah oduševljene idejom da dele svoju teritoriju sa drugom mačkom. Postoji mogućnost sukoba, posebno ako se ne pristupi uvodu na pravi način.

dve mačke
dve mačke

Cilj ovog teksta je da vam pomogne u stvaranju harmoničnog odnosa između dve mačke. Kroz niz praktičnih saveta, naučićemo kako da pažljivo uvedete novu mačku u vaš dom, kako da prepoznate znakove potencijalnih problema i kako da obezbedite okruženje u kojem će obe mačke biti srećne i zadovoljne.

U narednim delovima teksta, detaljno ćemo razmotriti korake koji će vam pomoći da izbegnete najčešće greške i uživate u blagodatima koje donosi život sa dve mačke. Spremni? Hajde da krenemo!

Sadržaj Teksta:

Priprema za dolazak druge mačke

Kada donosite odluku o donošenju druge mačke u vaš dom, ključno je pažljivo razmotriti karakteristike mačke koja bi se najbolje uklopila sa vašom postojećom mačkom. Evo nekoliko saveta kako odabrati pravu mačku:

 • Uzrast: U idealnom slučaju, mačka koju uvodite trebalo bi da bude relativno sličnog uzrasta kao vaša mačka. Mlađe mačke obično bolje podnose novo društvo i brže se prilagođavaju novom okruženju.
 • Temperament: Razmotrite temperament vaše mačke. Ako je vaša mačka mirna i opuštena, možda će bolje podneti društvo slične mačke. Sa druge strane, energičnija mačka može zahtevati drugu mačku koja će moći da prati njen tempo i igru.
 • Pol: Pol može igrati ulogu u kompatibilnosti mačaka, ali nije nužno presudan faktor. Neke mačke se bolje slažu sa mačkama istog pola, dok druge preferiraju suprotni pol. Ipak, individualni temperament mačke je često važniji od pola.

Priprema prostora – Stvaranje sigurnog i udobnog prostora za novog ljubimca

Dok se pripremate za dolazak nove mačke, važno je osigurati da vaš dom bude pripremljen kako bi se novi ljubimac osećao dobrodošlo i sigurno:

 • Zasebna zona: Na početku, pružite novoj mački zaseban prostor u kome će se moći priviknuti na novu okolinu. Ovo može biti soba ili deo stana koji nije često frekventan kako bi mačka mogla da se opusti i istražuje u miru.
 • Posude za hranu, vodu i pesak: Postavite odvojene posude za hranu, vodu i pesak za novu mačku. Ovo pomaže u smanjenju stresa i potencijalnih konflikata oko resursa, jer mačke instinktivno čuvaju svoj teritorij.
 • Udobnost i sigurnost: Obezbedite udoban ležaj, igračke i grebalice za novu mačku. Visoki prostor (poput polica ili penjalica) takođe može pružiti osećaj sigurnosti i kontrolu nad okolinom.

Pravilna priprema prostora i pažljiv izbor nove mačke su ključni koraci ka uspostavljanju harmoničnog odnosa između dve mačke. Sledeći ove smernice, možete pomoći svojim mačkama da se brže prilagode i uživaju u zajedničkom životu u vašem domu. 

Prvi susret – Postepeno upoznavanje dve mačke

Kada je reč o uvođenju nove mačke u dom, ključno je pristupiti procesu postepeno kako bi se smanjio stres i olakšalo prilagođavanje obe mačke. Evo korak-po-korak vodiča za uspešno upoznavanje:

 1. Mirisna metoda:
  • Počnite tako što ćete razmenjivati mirise između mačaka. Koristite tkanine ili igračke koje na sebi imaju miris jedne mačke i dajte ih drugoj mački da ih istraži.
  • Ovo će pomoći mačkama da se naviknu na mirise jedna druge bez direktnog kontakta.
 2. Razmena mesta:
  • Kada su obe mačke spremne, možete ih postepeno izmestiti u prostorije u kojima se obično nalazi druga mačka. Ovo omogućava mačkama da razmene mirise i da se naviknu na prisustvo jedna druge u prostoru.
 3. Direktan kontakt:
  • Kada primetite da su mačke počele da pokazuju znakove radoznalosti ili prihvatanja (npr. mirnoća, lizanje usana, mahanje repom), možete preći na direktniji kontakt.
  • Nadgledajte njihov prvi susret u blago kontrolisanom okruženju. Ovo može biti kratkotrajni susret tokom kojeg obe mačke imaju mogućnost da se približe jedna drugoj, ali imaju mogućnost da se povuku ako se osećaju nelagodno.

Znaci uspešnog upoznavanja: Kako prepoznati pozitivne i negativne znakove tokom prvih susreta

 • Pozitivni znaci:
  • Obostrano lagano maženje ili trljanje glavom.
  • Interesovanje za igru ili istraživanje istog prostora bez agresije.
  • Mirno ponašanje i opuštena tela, bez napetosti u mišićima ili ušima.
 • Negativni znaci:
  • Grickanje, šištanje ili frktanje.
  • Naočigledna napetost ili agresivno ponašanje (udaranje šapama, napad).
  • Skrivanje, stalno beganje od druge mačke.

Važno je pažljivo posmatrati reakcije mačaka tokom prvih susreta i reagovati ako primetite znakove nelagodnosti ili potencijalnih sukoba. Nemojte forsirati direktni kontakt pre nego što obe mačke pokažu znakove prihvatanja. Strpljenje je ključno u ovom procesu kako bi se stvorio pozitivan temelj za budući suživot.

Stvaranje sigurnog i stimulativnog okruženja za dve mačke

Kada živite sa dve mačke, ključno je stvoriti okruženje koje će podržati njihove prirodne potrebe za istraživanjem, igrom i udobnošću. Evo kako možete obogatiti njihov prostor kako bi se obe mačke osećale srećno i zadovoljno:

Vertikalni prostor: Uloga polica, penjalica i grebalica u obogaćivanju prostora

Mačke su izuzetno radoznale i vole da istražuju svoj prostor u visini. Evo nekoliko saveta kako da unapredite njihovo okruženje:

 • Police i penjalice: Postavite police ili penjalice duž zidova kako bi mačke imale mogućnost da se penju i istražuju prostor iznad njih. Ovo ne samo da im pruža veći prostor za istraživanje, već im omogućava i da se povuku u visinu ako osete potrebu za bezbednošću.
 • Grebalice: Grebalice su važne ne samo za održavanje zdravih noktiju mačaka, već i za obezbeđivanje teritorijalnih markera. 

Zajednička igra: Kako igra može pomoći u jačanju veze između mačaka

Igra je ključna za jačanje veze između dve mačke i za održavanje njihove mentalne i fizičke stimulacije:

 • Interaktivne igračke: Kupite interaktivne igračke poput loptica ili interaktivnih miševa koji se kreću. Ove igračke mogu podstaći mačke da se zajedno igraju i vežbaju svoje lovne veštine.
 • Zajedničke sesije igre: Redovno organizujte sesije igre u kojima obe mačke mogu učestvovati. Ovo ne samo da će ih fizički stimulisati, već će im pomoći da grade pozitivne interakcije međusobno.

Resursi i teritorijalno ponašanje: Važnost adekvatnog broja resursa (hrana, pesak, igračke) i njihovo pravilno raspoređivanje

Svaka mačka ima svoje teritorijalne potrebe koje treba zadovoljiti kako bi se smanjio stres i mogući konflikti:

 • Posude za hranu i vodu: Postavite dovoljan broj posuda za hranu i vodu u različitim delovima kuće kako bi obe mačke imale pristup resursima bez potrebe za konkurencijom.
 • Posude za pesak: Imajte više posuda za pesak u različitim delovima kuće. Svaka mačka treba imati svoj lični prostor za obavljanje nužde kako bi se izbegli potencijalni konflikti oko teritorije.
 • Igračke: Obezbedite širok izbor igračaka koje su dostupne obe mačke. Rotirajte igračke svake nedelje kako biste održali interesovanje mačaka za igru.

Prepoznavanje i rešavanje konflikata između dve mačke

Kada živite sa dve mačke, važno je biti svestan mogućih problema i znati kako da ih prepoznate i rešite na efikasan i bezbedan način. Evo kako da prepoznate uobičajene probleme među mačkama i koje strategije možete primeniti za rešavanje konflikata:

Uobičajeni problemi i njihovo prepoznavanje

 1. Stres:
  • Mačke mogu pokazati znakove stresa kao što su povlačenje, skrivanje, prekomerno lizanje ili čak agresivno ponašanje. Važno je pažljivo posmatrati njihovo ponašanje i reagovati na znakove stresa na vreme.
 2. Agresija:
  • Agresija među mačkama može biti verbalna (šištanje, frktanje) ili fizička (udaranje šapama, grizenje). Agresija se može javiti kao odgovor na teritorijalne sukobe, strah ili neslaganje.
 3. Dominacija:
  • Jedna mačka može pokušati dominirati nad drugom mačkom, što se može manifestovati kroz agresivno ponašanje, monopoliziranje resursa (hrana, pesak) ili teritorijalno ponašanje.

Strategije za rešavanje konflikata

 1. Tehnike smirivanja tenzija:
  • Pozitivno pojačanje: Podstičite pozitivno ponašanje obe mačke kroz nagrade kao što su poslastice ili pažnja kada se ponašaju mirno jedna prema drugoj.
  • Privremeno razdvajanje: Ukoliko se sukob desi, razdvojite mačke privremeno kako bi se smirile. Ovo može biti izolacija u drugu sobu na neko vreme dok se emocije ne stišaju.
  • Feromoni: Koristite sintetičke feromone (npr. Feliway) koji mogu pomoći u smirivanju mačaka i smanjenju napetosti u okruženju.
 2. Postepeno reintegracija: Nakon sukoba, postepeno reintegrišite mačke uz nadzor kako bi ponovno uspostavile pozitivne interakcije. Počnite sa kratkim, kontrolisanim susretima i postepeno povećavajte vreme koje provode zajedno.
 3. Veterinarska provera: Ukoliko konflikti postanu ozbiljni ili se često ponavljaju, razmotrite posetu veterinaru radi isključenja bilo kakvih zdravstvenih problema koji bi mogli uticati na ponašanje mačaka.
dve mačke

Prepoznavanje i rešavanje konflikata među mačkama zahteva strpljenje, pažnju i prilagodljivost. Svaka mačka ima svoj jedinstveni karakter i potrebe, stoga je važno pristupiti svakom konfliktu individualno i sa razumevanjem. Sa pravim pristupom i podrškom, možete pomoći svojim mačkama da uspostave harmoničan odnos i uživaju u zajedničkom životu u vašem domu.

Održavanje harmonije na duže staze

Kada živite sa dve mačke, važno je uspostaviti stabilnu rutinu i pružiti kontinuiranu negu kako biste održali miran suživot i sreću obe mačke. Evo kako možete održavati harmoniju na duže staze:

Stabilna svakodnevna rutina može pružiti osećaj sigurnosti i predvidljivosti mačkama:

 • Hrana i voda: Hranite mačke u isto vreme svakog dana i obezbedite im stalni pristup svežoj vodi. Redovno održavajte čistoću posuda za hranu i vodu.
 • Pesak: Redovno čistite posude sa peskom kako bi mačke uvek imale čistu kutiju za nuždu. Idealno je imati više posuda sa peskom u kući, posebno ako imate više mačaka.
 • Igra i pažnja: Uključite svakodnevne sesije igre sa obe mačke kako biste održali njihovu fizičku i mentalnu stimulaciju. Mačke vole rutinu kada je reč o igri, pa ih podstičite na igru u određeno vreme tokom dana.
 • Spavanje: Mačke vole rutinu i često imaju određene mesta gde vole da spavaju. Obezbedite im udobna i sigurna mesta za odmor i spavanje.

Veterinarska nega: Redovne kontrole i važnost zdravlja obe mačke za miran suživot

Redovne posete veterinaru su ključne za održavanje zdravlja i prevenciju potencijalnih zdravstvenih problema:

 • Vakcinacije i preventiva: Pratite redovne vakcinacije i preventivne mere prema preporukama veterinara. Ovo je važno ne samo za zdravlje vaših mačaka već i za zaštitu celokupne porodice.
 • Kontrola parazita: Redovno tretirajte mačke protiv buva, krpelja i unutrašnjih parazita kako biste izbegli nepotrebne zdravstvene probleme i nelagodnosti.
 • Briga o zdravlju starijih mačaka: Ukoliko imate stariju mačku, redovno pratite njeno zdravstveno stanje i prilagodite rutinu i negu u skladu sa starosnim promenama.

Ljubav i pažnja: Važnost posvećivanja vremena i pažnje svakoj mački individualno i zajedno

Mačke vole pažnju i negu, stoga je važno da im posvetite vreme svakodnevno:

 • Individualno vreme: Pružite svakoj mački vreme za mažanje, igru i pažnju. Ovo pomaže u jačanju veze između vas i svake mačke posebno.
 • Zajedničko vreme: Organizujte zajedničke aktivnosti kao što su igra, češkanje i zajedničko uživanje u prostoru. Ovo pomaže u jačanju veze između dve mačke i smanjuje potencijalne sukobe.
 • Pazite na znakove: Pažljivo posmatrajte ponašanje svojih mačaka kako biste prepoznali promene koje mogu ukazivati na stres ili zdravstvene probleme. Obratite pažnju na njihove potrebe i prilagodite rutinu prema njihovim potrebama.

Zaključak

Život sa dve mačke, stvaranje harmoničnog odnosa zahteva pažnju, strpljenje i ljubav. Kroz ovaj blog post istražili smo korake kako da integrišemo novu mačku u dom, kako da održavamo stimulativno okruženje i kako da prepoznamo te rešimo eventualne konflikte. Redovna rutina, pravilna nega i posvećivanje pažnje svakoj mački su ključni za dugoročnu sreću i harmoniju.

Ne zaboravite da nas pratite na društvenim mrežama @macketinashop kako biste uvek bili u toku sa savetima i novostima o mačkama. Pozivamo vas da podelite slike vaših mačaka sa hashtagom #macketinashop kako bismo zajedno stvorili inspirativnu mačku zajednicu.

Takođe, posetite naš YouTube kanal Macketinashop gde možete pronaći edukativne video klipove o nezi, ponašanju i zabavi sa mačkama. Očekujte korisne savete i zabavne sadržaje koji će vam pomoći da još više uživate u životu sa vašim ljubimcima.

Hvala što ste sa nama u ovoj avanturi sa mačkama! 

Leave a Reply