Skip to content
Home » Blog » Kako mački izvaditi krpelja – Važni saveti

Kako mački izvaditi krpelja – Važni saveti

 • by

Pozdrav mačkoljupci, danas ćemo detaljno objasniti kako mački izvaditi krpelja. Naši mjau prijatelji, donose nam toliko radosti svojom prisutnošću, svojom neodoljivom mačjom posebnošću i neumornim istraživanjem sveta oko sebe. Kao odgovorni vlasnici, jedna od naših najvažnijih dužnosti je briga o njihovom zdravlju i dobrobiti. U toj brizi, neizostavan deo je redovna nega, uključujući i pažljivo uklanjanje krpelja.

Krpelji, ti mali paraziti, mogu postati prava noćna mora za naše ljubimce, ali i za nas kao vlasnike. Njihovo prisustvo ne samo da može dovesti do neugodnih zdravstvenih problema kod mačaka, već može predstavljati i rizik po naše domove. Zato je važno da se naoružamo znanjem i veštinama kako bismo na pravi način reagovali kada primetimo ove neželjene goste na krznu naših mačaka.

U današnjem blog postu, fokusiraćemo se na jedan od ključnih aspekata brige o našim mačkama: uklanjanje krpelja. Naučićemo kako da prepoznamo njihovo prisustvo, korake za sigurno uklanjanje, ali najvažnije od svega, istaći ćemo važnost pažljivog i nežnog pristupa tokom ovog procesa. Jer, dok se brinemo o zdravlju naših mačaka, ljubav i pažnja koju im pružamo su nezamenljivi delovi naše veze s njima. Hajde da saznamo kako mački izvaditi krpelja!

Sadržaj Teksta:

Zašto je važno mačkama ukloniti krpelje

Krpelji nisu samo dosadni paraziti koji se zavlače u krzno naših mačaka. Oni predstavljaju ozbiljan zdravstveni rizik koji ne smemo ignorisati. Ove sitni krvopije mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje naših ljubimaca, a njihovo prisustvo zahteva brzu i efikasnu reakciju.

Prvo i najvažnije, krpelji mogu prenositi različite bolesti i infekcije na naše mačke. Među najčešćim bolestima koje mogu biti prenete su Lajmska bolest, ehrlichiosis, anaplazmoza i babesioza. Ove bolesti mogu izazvati simptome poput groznice, bolova u mišićima, umora, pa čak i ozbiljnijih problema sa unutrašnjim organima. Zato je važno da uklonimo krpelje što je pre moguće kako bismo smanjili rizik od infekcija.

Kako mački izvaditi krpelja

Osim toga, neuklonjeni krpelji mogu dovesti do raznih komplikacija. Jedna od njih je alergijska reakcija na sastojke koje krpelj oslobađa u mačiju kožu prilikom uboda. Ovo može rezultirati crvenilom, svrabom i iritacijom kože. Takođe, krpelji koji se dugo zadrže na telu mačke mogu izazvati anemiju, jer neprekidno crpe krv iz svog domaćina. Anemija može biti ozbiljna i zahteva veterinarsku intervenciju.

Sve u svemu, uklanjanje krpelja kod mačaka nije samo estetska briga. To je vitalni deo nege koji direktno utiče na zdravlje i dobrobit naših ljubimaca. Zato je važno da budemo pažljivi i proaktivni kada je u pitanju kontrola i uklanjanje ovih sitnih, ali potencijalno opasnih parazita.

Kako prepoznati krpelja na mački

Prepoznavanje krpelja na mački može biti ključno za brzu reakciju i efikasno uklanjanje ovih parazita. Iako su krpelji mali i često se lako sakriju u dlaci, postoji nekoliko znakova koje možemo primetiti kako bismo ih identifikovali na vreme.

Prvo, upoznajmo se sa fizičkim karakteristikama krpelja. Oni su mali arahnički insekti sa osam nogu i ovalnim ili okruglim telom. Boja krpelja može varirati od svetlo sive do tamno smeđe, a nakon obroka krvi mogu postati veći i postati crvenkasti. Takođe, važno je napomenuti da krpelji imaju karakterističnu “naduvenu” pojavu kada se zasite krvlju.

Pored toga, važno je obratiti pažnju na simptome koje mačka može pokazati ukoliko ima krpelja. Ovi simptomi mogu varirati u zavisnosti od individualne reakcije mačke i ozbiljnosti infekcije, ali neki od uobičajenih znakova uključuju:

 • Intenzivno češanje ili lizanje na mestima gde se krpelji nalaze.
 • Crvenilo, otok ili iritacija kože na mestima uboda.
 • Pojava malih kvrga ili čvorića na koži.
 • Promene u ponašanju, poput letargije ili smanjenog apetita.

Važnost redovnog pregleda mačke radi otkrivanja krpelja ne može biti dovoljno naglašena. Redovne kontrole krzna, posebno nakon boravka na otvorenom ili u prirodi, omogućiće nam da na vreme primetimo prisustvo krpelja i preduzmemo odgovarajuće mere. Osim toga, pregledajte posebno pažljivo delove tela mačke koji su skloniji krpeljima, poput ušiju, vrata, stomaka i nogu.

Kako mački izvaditi krpelja

Prepoznavanje krpelja na mački zahteva pažnju i posvećenost, ali je ključno za očuvanje zdravlja naših ljubimaca. Budite proaktivni u redovnom pregledu vaše mačke kako biste osigurali da bude srećna, zdrava i slobodna od neželjenih parazita.

Priprema za uklanjanje krpelja

Kada primetimo krpelja na našoj mački, važno je da se pripremimo adekvatno kako bismo sigurno i efikasno uklonili ovog neželjenog parazita. U ovom delu blog posta, istaćemo neophodnu opremu i korake koje treba preduzeti kako bismo pravilno pripremili mačku za proces uklanjanja krpelja.

Prvo i najvažnije, potrebno je obezbediti odgovarajuću opremu. Za uklanjanje krpelja potrebna je pinceta ili specijalni alat za uklanjanje krpelja koji se može naći u veterinarskim apotekama. Ovi alati su dizajnirani tako da omogućavaju bezbedno uklanjanje krpelja bez rizika od ostavljanja delova krpelja u koži mačke. Takođe, preporučuje se nošenje rukavica kako bismo zaštitili sebe od potencijalne infekcije ili iritacije.

Nakon što smo obezbedili neophodnu opremu, važno je da pripremimo mačku za proces uklanjanja krpelja. Prvi korak je smirivanje mačke i osiguranje da je u udobnom položaju. Ovo može biti izazov, posebno ako mačka nije navikla na manipulaciju ili se oseća nervozno zbog prisustva krpelja. Možemo koristiti nežne reči, lagano maziti mačku ili je ponuditi omiljenom poslasticom kako bismo je umirili i opustili.

Osim toga, važno je i osigurati da mačka bude stabilna i neometana tokom procesa uklanjanja krpelja. Možemo je postaviti na ravnu površinu ili je držati u naručju tako da se ne pomeri tokom postupka. Ako je potrebno, možemo zatražiti pomoć nekog ko će držati mačku dok mi uklanjamo krpelja.

Priprema za uklanjanje krpelja zahteva pažnju i nežnost kako bismo osigurali siguran i udoban proces kako za mačku, tako i za nas kao vlasnike. Uz pravilnu opremu i pripremu, možemo obezbediti da se naša mačka brzo i bezbolno reši ovag neželjenog gosta.

Kako mački izvaditi krpelja – Postupak

Uklanjanje krpelja može izgledati kao jednostavan proces, ali zahteva pažnju, strpljenje i nežnost kako bismo osigurali da se mačka ne povredi i da krpelj bude efikasno uklonjen. U ovom koraku po korak vodiču, detaljno ćemo opisati kako sigurno ukloniti krpelja sa svoje mačke, uz naglasak na važnosti pažljivog pristupa i nežnosti tokom ovog postupka. Takođe ćemo razmotriti neke alternative za uklanjanje krpelja.

 • Priprema: Pre početka, proverite da li imate odgovarajuću opremu, poput pincete ili specijalnog alata za uklanjanje krpelja. Očistite ruke i rukavice kako biste izbegli infekciju. Zatim, umirite svoju mačku i postavite je u udoban položaj kako biste olakšali proces uklanjanja.
 • Uklanjanje: Pažljivo uhvatite krpelja što bliže koži mačke koristeći pincetu ili specijalni alat. Pripazite da ne stisnete ili povredite mačku tokom ovog procesa. Polako i pažljivo izvucite krpelja pravolinijskim pokretom, pazeći da izvučete celog parazita. Nemojte vršiti rotacione ili kidajuće pokrete jer to može ostaviti delove krpelja u koži.
 • Dezinfekcija: Nakon uklanjanja krpelja, dezinfikujte mesto uboda antiseptičnim sredstvom kako biste sprečili moguće infekcije. Pratite reakciju mačke i obratite pažnju na bilo kakve znakove iritacije ili upale.

Naglašavanje pažnje i nežnosti tokom ovog postupka je ključno. Važno je da ostanete smireni i strpljivi, kako biste smanjili stres kod mačke i osigurali bezbedan proces uklanjanja. Ako primetite da se mačka previše uznemirila ili da je proces previše stresan za nju, prekinite i potražite pomoć od veterinara.

Alternativno, postoje neke druge metode za uklanjanje krpelja, kao što su posebni sprejevi ili kapi koje mogu pomoći da krpelji otpadnu sami. Međutim, ove metode mogu biti manje efikasne i često zahtevaju više vremena. Uvek je najbolje konsultovati se sa veterinarom pre primene bilo koje alternativne metode.

Šta nakon uklanjanja krpelja kod mačke

Nakon uklanjanja krpelja, važno je posvetiti pažnju nezi kože na mestu uklanjanja kako bismo osigurali brzo zarastanje i sprečili moguće komplikacije. Evo nekoliko koraka koje treba preduzeti nakon što smo uspešno uklonili krpelja sa naše mačke:

 • Čišćenje i dezinfekcija: Blago očistite područje uboda vlažnom gazom ili sterilnom kompresom kako biste uklonili ostatke sline i moguće bakterije. Zatim dezinfikujte mesto uboda antiseptičnim rastvorom ili alkoholom. Ovo će pomoći u sprečavanju infekcije i iritacije kože.
 • Praćenje zdravstvenog stanja mačke: Posmatrajte svoju mačku nakon uklanjanja krpelja kako biste primetili bilo kakve neobične reakcije ili simptome. Obratite pažnju na eventualno crvenilo, otok ili iritaciju kože oko mesta uboda, kao i na promene u ponašanju, poput intenzivnog češanja ili lizanja. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti, obratite se veterinaru radi dodatne procene i saveta.
 • Konsultacija sa veterinarom: Ukoliko dođe do bilo kakvih komplikacija ili neobičnih simptoma nakon uklanjanja krpelja, važno je odmah potražiti veterinarsku pomoć. Veterinar će moći da pregleda mačku, pruži dodatne tretmane po potrebi i da vam pruži savete o daljoj nezi.

Nakon što smo uspešno uklonili krpelja i obradili područje uboda, važno je nastaviti pažljivo pratiti zdravstveno stanje naše mačke kako bismo osigurali brz oporavak i očuvanje njenog blagostanja. Preventivne mere poput redovnog pregleda mačke i upotrebe sredstava za zaštitu od krpelja takođe mogu biti korisne u sprečavanju ponovne infekcije i zaštiti zdravlja našeg ljubimca.

Prevencijom protiv krpelja

Kako bismo zaštitili naše mačke od ponovne pojave krpelja, važno je preduzeti odgovarajuće preventivne mere i održavati visok nivo higijene. Evo nekoliko korisnih saveta kako bismo smanjili rizik od ponovne infekcije krpeljima:

 • Redovna upotreba preventivnih sredstava protiv krpelja: Koristite preventivna sredstva poput spot-on tretmana, ogrlica ili oralnih preparata koji su efikasni u odbijanju i ubijanju krpelja. Redovno primenjujte ova sredstva prema uputstvima proizvođača kako biste osigurali kontinuiranu zaštitu vaše mačke.
 • Saveti za održavanje higijene okoline: Redovno čistite i usisavajte prostorije u kojima vaša mačka boravi, posebno područja gde se često zadržavaju, kao što su krevet, tepisi i nameštaj. Ovo će pomoći u uklanjanju potencijalnih izvora krpelja i njihovih jajašaca iz okoline.
 • Izbegavanje područja gde se krpelji često nalaze: Kada je to moguće, izbegavajte područja koja su poznata kao staništa krpelja, kao što su visoka trava, šume i parkovi sa gustim rastinjem. 
 • Značaj redovnih veterinarskih pregleda: Redovni veterinarski pregledi su ključni za praćenje zdravstvenog stanja mačke i otkrivanje eventualnih infekcija ili drugih zdravstvenih problema na vreme. Veterinar će moći da preporuči odgovarajuće preventivne mere i tretmane kako biste održali vašu mačku zdravom i srećnom.

Uz pravilnu preventivnu negu i pažnju, možemo značajno smanjiti rizik od ponovne pojave krpelja i osigurati dugoročno zdravlje i dobrobit naših mačaka. Budite proaktivni u zaštiti vašeg ljubimca i uživajte u bezbrižnom zajedničkom životu.

Zaključak – Kako mački izvaditi krpelja

Briga o zdravlju naših mačaka je važna obaveza koju svaki vlasnik treba da prihvati s ljubavlju i pažnjom. Uklanjanje krpelja je samo jedan mali deo te brige, ali izuzetno važan za očuvanje zdravlja naših krznenih prijatelja. Kroz ovaj blog post, nadamo se da smo vam pružili korisne informacije i savete – kako mački izvaditi krpelja

Ne zaboravite da nas pratite na društvenim mrežama kako biste ostali u toku sa najnovijim savetima o nezi mačaka. Možete nas pronaći na Instagramu i Facebooku pod korisničkim imenom @macketinashop. Takođe, pozivamo vas da aktivno učestvujete u našoj zajednici tako što ćete deliti slike svojih mačaka na društvenim mrežama uz korišćenje heštaga #macketinashop. Vaše slike i priče inspirišu nas i pomažu drugim vlasnicima mačaka da se brinu o svojim ljubimcima na najbolji mogući način.

Dodatno, posetite naš YouTube kanal Macketinashop gde možete pronaći edukativne video klipove o mačkama i njihovoj nezi. Pored saveta iz blog postova, naši video klipovi pružaju interaktivni i vizuelni način učenja o zdravlju i dobrobiti vaših mačaka.

Hvala vam što ste odvojili vreme da čitate naše tekstove i brinete o zdravlju svojih mačaka. Vaša posvećenost i ljubav prema mačkama čine svet boljim mestom za sve nas. Vidimo se na društvenim mrežama i YouTube kanalu!

Leave a Reply