Skip to content
Home » Blog » Kako sprijateljiti dve mačke – Saveti i Trikovi

Kako sprijateljiti dve mačke – Saveti i Trikovi

 • by

Pozdrav mačkoljupci, mnogo pitanja smo dobili na ovu temu i zato smo rešili da je deteljno istražimo, a tema je: Kako sprijateljiti dve mačke ! Mačke su divna bića koja mogu uneti mnogo radosti u naše domove, ali ponekad spajanje dve mačke može biti izazovno. Ne brinite, uz pravilan pristup možete stvoriti skladno okruženje u kojem će vaše mačke uživati zajedno.

Naglašavamo da je proces spajanja mačaka izuzetno kompleksan i zahteva pažnju. Mačke su individualci sa svojim temperamentom i navikama. Zbog toga nije neobično da spajanje dve mačke zahteva vreme i posvećenost.

Kako sprijateljiti dve mačke

Suživot mačaka zahteva pažljivo upravljanje, što može biti izazovno, ali i vrlo nagrađujuće iskustvo. Bitno je imati realna očekivanja i biti strpljiv tokom procesa prilagođavanja.

Kao što kaže stara poslovica: “Mačke su tajanstvena bića koja čeprkaju u tami, tražeći da im se pridruži neko ko je vredan njihove tajne.” Stoga, uz ljubav, strpljenje i pravilnu podršku, možete pomoći vašim mačkama da pronađu zajednički jezik i uživaju u blagodatima međusobnog prijateljstva.

Sadržaj Teksta:

Upoznavanje mačaka

Upoznavanje mačaka je ključni korak ka uspostavljanju harmoničnog odnosa između njih. Postepeno upoznavanje mačaka ima veliki značaj jer im omogućava da se naviknu jedna na drugu i izgrade međusobno poverenje.

Prilikom početka procesa upoznavanja, važno je stvoriti neutralno okruženje u kojem se mačke osećaju sigurno i opušteno. To može uključivati korišćenje prostora koji je nepoznat obema mačkama, poput neutralne sobe ili prostora koji nijedna mačka ne smatra svojom teritorijom.

Pored toga, ključno je stvaranje pozitivnih asocijacija između mačaka. To možete postići hranjenjem mačaka u blizini jedna druge, koristeći poslastice ili omiljene igračke kako biste ih podstakli da se međusobno povežu. Važno je da ove aktivnosti budu ugodne i bez stresa za mačke, kako bi asocijacije sa drugom mačkom bile pozitivne.

Stvaranje prijatne atmosfere tokom procesa upoznavanja takođe je od ključne važnosti. To podrazumeva održavanje mirne i opuštene atmosfere u okruženju mačaka, izbegavajući stresne situacije i pružajući im dovoljno prostora za istraživanje i upoznavanje.

Ukratko, postepeno upoznavanje mačaka u neutralnom okruženju, uz stvaranje pozitivnih asocijacija i prijatne atmosfere, ključno je za uspešno stvaranje harmoničnog odnosa između njih. Budite strpljivi i podržavajte mačke tokom ovog procesa, jer će to pomoći u izgradnji jakog i stabilnog prijateljstva među njima.

Oprez i posmatranje ponašanja

Kada su mačke u procesu upoznavanja, važno je obratiti pažnju na njihovo ponašanje i reakcije kako biste osigurali da su interakcije pozitivne i bezbedne. Evo nekoliko saveta o promatranju reakcija mačaka tokom ovog važnog perioda:

 • Obratite pažnju na telesni jezik: Mačke koriste svoj telesni jezik kako bi komunicirale jedna sa drugom. Obratite pažnju na položaj ušiju, repa i tela. Otvorene uši, opušten rep i opušteno telo obično su znakovi da su mačke opuštene i prijateljski nastrojene.
 • Pratite verbalne i neverbalne znakove: Oslobađanje mirisa, lizanje, mrmljanje ili ignorišući jedna drugu mogu biti znakovi prihvatanja ili početka socijalizacije među mačkama. Međutim, agresivno režanje, frkanje, podizanje dlake ili napadajući stavovi ukazuju na stres ili agresiju.
 • Neka bude dovoljno prostora za povlačenje: Uvek osigurajte da mačke imaju dovoljno prostora za povlačenje ako se osećaju nelagodno ili ugroženo. To može uključivati postavljanje visokih polica, kutija ili drugih mesta gde se mačke mogu sakriti ili uzeti vreme za sebe.
 • Uvek budite spremni da intervenišete: Ako primetite znakove agresije ili stresa, budite spremni da intervenišete. To može uključivati razdvajanje mačaka na neko vreme kako bi se smirile ili pružanje dodatne pažnje i ljubavi kako bi se smanjila napetost.
 • Eliminišite potencijalne izvore napetosti: Identifikujte faktore koji mogu izazvati napetost među mačkama, kao što su ograničeni resursi poput hrane, vode ili mesta za spavanje. Osigurajte da imate dovoljno resursa za sve mačke i izbegavajte takmičenje među njima.

Nastavite pažljivo pratiti interakcije vaših mačaka i budite spremni prilagoditi svoj pristup prema njihovim potrebama. Sa strpljenjem, ljubavlju i posvećenošću, možete pomoći vašim mačkama da uspostave pozitivan odnos i uživaju u društvu jedna sa drugom.

Kako sprijateljiti dve mačke uz pomoć feromona i drugih pomagala

Korišćenje feromona i drugih pomagala može biti od velike pomoći u olakšavanju procesa prilagođavanja i smanjenju stresa kod mačaka. Evo kako ova sredstva mogu doprineti boljem suživotu vaših mačaka:

 • Uloga feromona: Feromoni su hemijske supstance koje mačke luče kao deo svoje komunikacije. Kada su mačke izložene feromonima, to može izazvati osećaj sigurnosti i udobnosti. Proizvodi koji sadrže sintetičke feromone mogu imitirati prirodne feromone mačaka i pomoći im da se opuste u novom okruženju. To može biti posebno korisno tokom perioda adaptacije na novu mačku ili okolinu.
 • Mirisni difuzori: Mirisni difuzori su jedan od načina da se mirisni feromoni rasprše u okolini mačaka. Postavljanjem mirisnih difuzora u prostoru u kojem se mačke nalaze, možete stvoriti mirnu atmosferu i pomoći im da se lakše prilagode promenama.
 • Sprejevi za umirenje: Sprejevi za umirenje su još jedno efikasno sredstvo za smanjenje stresa kod mačaka. Ovi sprejevi obično sadrže prirodne sastojke koji imaju umirujući efekat na mačke. Raspršivanje sprejeva na mačje krevete, kutije ili igračke može pomoći mačkama da se opuste i osećaju sigurnije u svom okruženju.

Prednosti korišćenja ovih pomagala su višestruke. Prvo, pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti kod mačaka, što može rezultirati mirnijim i harmoničnijim odnosima među njima. Takođe, ova sredstva mogu olakšati proces prilagođavanja novim okolnostima, poput dolaska nove mačke u kuću ili selidbe na novu lokaciju.

Uz pravilnu upotrebu i kombinovanje sa drugim metodama prilagođavanja, korišćenje feromona i drugih pomagala može biti od izuzetne koristi za vaše mačke i doprineti njihovom blagostanju i sreći.

Postepeno povezivanje

Kada je reč o postepenom povezivanju mačaka, važno je imati planirane korake i voditi računa o njihovim individualnim potrebama. Evo nekoliko saveta kako postepeno uvoditi mačke jednu drugoj i promovisati pozitivne interakcije:

 • Postavite siguran prostor: Zapamtite da mačke vole svoj prostor. Prvo, osigurajte da svaka mačka ima svoje mesto gde se može povući i osećati sigurno. Ovo će im omogućiti da se prilagode novim mirisima i zvukovima.
 • Postepeno uvođenje mirisa: Koristite tkanine ili igračke koje je nosila ili dodirivala jedna mačka kako bi se druga mačka upoznala sa njenim mirisom. Ovo će im pomoći da se naviknu na prisustvo druge mačke na neinvazivan način.
 • Supervizirane interakcije: Kada dođe vreme za direktnu interakciju, nadgledajte ih pažljivo. Počnite kratkim susretima i postepeno produžavajte vreme koje provode zajedno. Ako primetite bilo kakve znakove napetosti ili agresije, odvojite ih i pokušajte ponovo kasnije.
 • Podstičite zajedničke aktivnosti: Zajedničke igre i hranjenje mogu biti odličan način za jačanje veza između mačaka. Pokušajte da organizujete interaktivne sesije igre ili da hranite mačke istovremeno, koristeći različite posude za hranu.
 • Nemojte forsirati: Važno je imati na umu da svaka mačka ima svoj tempo prilagođavanja. Nemojte forsirati interakcije ako mačke nisu spremne. Dajte im vremena da se naviknu jedna na drugu i grade svoj odnos postepeno.
Kako sprijateljiti dve mačke

Kroz ove korake i aktivnosti, možete promovisati pozitivne interakcije i međusobno prihvatanje među vašim mačkama. Budite strpljivi, posvećeni i pažljivo pratite njihove reakcije kako biste osigurali harmoničan suživot i srećne mačke u vašem domu.

Prevazilaženje prepreka

Kada se mačke sukobe, to može biti izazovno za vlasnike, ali važno je znati kako se nositi sa tim situacijama na miran i efikasan način. Evo nekoliko strategija za prevazilaženje sukoba bez nasilja i podsticanje pozitivnih interakcija:

 • Održavajte miran pristup: Kada primetite da se mačke sukobljavaju, zadržite smirenost. Mačke mogu osetiti vašu napetost, što može dodatno pogoršati situaciju. Budite prisutni, ali izbegavajte podizanje glasa ili bilo kakve agresivne reakcije.
 • Razdvajanje mačaka: Ako se sukob eskalira, razdvojite mačke kako biste sprečili dalje konfrontacije. Ovo može uključivati fizičko razdvajanje ili korišćenje pregrada kako bi se stvorio prostor između njih.
 • Ponovno uspostavljanje pozitivnih interakcija: Nakon sukoba, važno je ponovo uspostaviti pozitivne interakcije među mačkama. To možete postići kroz zajedničke igre, hranjenje ili nagradu za mirno ponašanje.
 • Identifikacija izvora sukoba: Pokušajte identifikovati izvore sukoba i radite na njihovom rešavanju. To može uključivati ograničene resurse poput hrane, vode ili kutija za mačke. Osigurajte da svaka mačka ima dovoljno prostora i resursa kako bi se izbegle potencijalne trzavice.
 • Promovisanje harmonične atmosfere: Podstaknite pozitivne interakcije između mačaka kroz igru, druženje i pažnju. Ohrabrujte ih da dele prostor i resurse bez stresa ili napetosti. To može uključivati postavljanje više kutija za mačke, mesta za spavanje i igračaka kako bi svaka mačka imala svoj deo.
Kako sprijateljiti dve mačke

Kroz doslednost, strpljenje i ljubaznost, možete pomoći svojim mačkama da prevaziđu sukobe i izgrade harmoničan odnos. Važno je da budete posvećeni održavanju mirne i sigurne atmosfere u vašem domu, kako bi vaše mačke mogle uživati u mirnom suživotu i srećnom okruženju.

Zaključak – Kako sprijateljiti dve mačke

Nadamo se da ste stekli dublje razumevanje o procesu spajanja mačaka i izgradnji harmoničnog suživota među njima. Svaka mačka je jedinstvena, sa svojim karakteristikama i navikama, i da je proces prilagođavanja individualan.

Ne zaboravite da je strpljenje ključno tokom ovog procesa. Mačke su osećajna stvorenja koja zahtevaju vreme i pažnju kako bi se prilagodile novim situacijama i stvorile trajne veze.

Želimo da vas pozovemo da nas pratite na društvenim mrežama kako biste ostali u toku sa svim novostima i savetima. Možete nas pronaći na Instagramu, Facebooku i Tik Toku pod korisničkim imenom @macketinashop. Takođe, budite aktivni na društvenim mrežama i podelite slike vaših dragih mačaka koristeći #macketinashop.

Osim toga, imamo i Youtube kanal – Macketinashop, gde možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova o mačkama, savetima za brigu o njima i zanimljivim temama iz mačjeg sveta. Pretplatite se i budite deo naše zajednice koja voli mačke!

Nadamo se da ste dosta toga naučili iz našeg današnjeg teksta – Kako sprijateljiti dve mačke!

Hvala vam što ste bili deo našeg bloga i što brinete o sreći i dobrobiti vaših mačaka. Vidimo se uskoro sa novim sadržajem i još više ljubavi prema našim mjau prijateljima!

Leave a Reply