Skip to content
Home » Blog » Mačji životni vek: Koliko dugo žive mačke?

Mačji životni vek: Koliko dugo žive mačke?

  • by

Zar ne bi bilo predivno da mačke žive dugo kao ljudi? Nažalost, mačji životni vek je mnogo kraći nego ljudski životni vek. Da li znate da izračunate i pretvorite mačje godine života u ljudske godine života?

Svi znamo koliko je stara naša mačka, kad se rodila i koliko dugo već živi sa nama. Ipak, to ne znači da je jedna mačkina godina jednaka jednoj godini čoveka. Od izuzetnog značaja je da znamo prave godine našeg ljubimca, na taj način lakše možemo da razumemo njihovo ponašanje. Kao što je poznato mali mačići najviše vole da se igraju, otkrivaju novi svet, ponašaju se isto kao deca i ovaj period kod mačaka traje najviše godinu dana. Kada mače napuni godinu dana to je kao da dete napuni sedam godina.

mačji životni vek

Iz tog razloga, popularno je da se računa na ovaj način: jedna mačja godina je jednaka sedam ljudskih godina, ali da li je baš tako?

Mačke najbrže rastu u prve dve godine života

Naučna istraživanja nam otkrivaju da se mace veoma brzo razvijaju u prve dve godine svog života. Zahvaljujući posmatranju ponašanja i fizioloških procesa velikog broja mačaka došlo se do novih saznanja koja su već postojećim kategorijama dodale još dve nove kategorije.

Danas postoji šest kategorija dok ih je u prošlosti bilo četiri :

– Mače: Od rođenja do šest meseci života

– Junior: Od šest meseci do druge godine života

– Mladi: Od tri do šest godina života

– Odrasli: Od sedam do deset godina života

– Seniori: Od jedanaest do četrnaest godina života

– Najstarije: Od petnaest godina i više

Mačji životni vek kroz kategorije

Mače

Kao i svako novorođeno biće, novorođeni mačići su izuzetno osetljivi. Rađaju se slepi i u potpunosti su nesposobni da se brinu o sebi. Za razliku od beba mačići se mnogo brže razvijaju, toliko brzo da je mesec dana jednog mačeta ekvivalentan jednoj godini bebe. Mače od pet meseci možemo uporediti sa detetom od 5 – 8 godina, mače sa šest meseci ekvivalento je detetu od 10 godina.

Junior

Mačke koje pripadaju ovoj kategoriji su starosti od 7 meseci do 2 godine života. Ovaj uzrast je nešto sporiji za razvoj mačaka. Mace u ovom periodu odrastanja izgledaju već kao oformljene mačke, gotovo odrasle ali ponašanje ukazuje na to da su to zapravo tinejdžeri. U ovom periodu života mačke su najaktivnije, najviše istražuju i neumorni su u igri, što se tiče ishrane odavno su već prešli na čvrstu hranu, od sedmog meseca pa i malo ranije mačke jasno prepoznaju svoje vlasnike.

Mladi

Ovoj kategoriji pripadaju mačke od treće do završene šeste godine života. Mačke u ovom dobu žive svoje najbolje godine. Nivo aktivnosti godinama polako opada ali su i dalje radoznale i spremne na igru, takođe aktivno love, komuniciraju sa drugim mačkama i ukućanima. Ekvivalent sa ljudskim godinama je 28 do 40 godina.

Odrasli

Mačke u periodu od sedme do kraja desete godine se smatraju odraslim mačkama. Ekvivalentno sa ljudskim godinama to je 44 do 56 godina života. Kao i kod ljudi, mačkama u ovom periodu života je potrebno posvetiti više pažnje i u ovim godinama kod mačaka dolazi do promene ponašanja. Mačke u ovim godinama su mnogo staloženije, izuzetno mirnije, strljpljivije na određene situacije ali i mnogo privrženije prema svojim ukućanima i domu u kome borave. U ovom periodu života, obično mačke postaju izbirljivije u pogledu hrane, već su naučene na rutinu i drže se toga, zato je jako važno dok su mačke mlade da se nauče da u isto vreme jedu i isto vreme da spavaju, kada ih naviknete na to nećete imati problema sa mačkom i mačji životni vek će se produžiti.

Seniori

Za mačke koje imaju od jedanaest do četrnaest godina života, kažemo da su seniori. Prvi ozbiljniji zdravstveni problemi se javljaju u ovoj dobi kod mačaka. Ekvivalent sa ljudskim godinama je 73 godina života. Najnovije istraživanje pokazuje da se povećao broj mačaka koji dožive četrnaeset godina pa i više, zahvaljujući dobrim uslovima života, edukaciji vlasnika, redovnim posetama veterinaru i naravno odgovarajućoj ishrani. Nažalost po nas sve mačkoljupce ovo je i prosečan životni vek mačaka koje žive u kućnim uslovima.

Najstarije

Ovim mačkama je potrebno najviše pažnje, u svakom smislu. Mački koja napuni petnaest godina neophodno je korigovati ishranu, redovne posete zubaru, sistematski pregled, dva puta godišnje, redovna primena suplemenata u ishrani. U ovoj dobi za mačku, čak i nabezazlenija infekcija može biti fatalna. Ekvivalentno sa ljudskim godinama je 76 pa naviše.

Kako produžiti mačji životni vek?

Na mačji životni vek najviše utiče način života, da li je ulična mačka ili kućna mačka. Dokazano je a i logično da usled lošijih uslova za život, nedostatka hrane, opasnosti kojima su izložene, ulične mačke znatno brže stare od mački koje žive u kućnim uslovima. Kućne mačke stare čak dva puta sporije od uličnih mačaka.

Ako ste udomili mačku sa ulice i ne znate koliko je stara, evo par saveta kako da utvrdite starost mačke.

– Zubi : Starije mačke imaju više mrlja ili tamnih flekica na zubima nego mlađe mačke. Mace svoje prve zube dobijaju između druge ili treće nedelje života, dok ‘ stalne’ zube steknu nakon četiri meseca. Preko zuba možete odrediti starost mačke, ako su zubi blistavo beli, mačka je stara do godinu dana, žućkaste mrlje mogu biti znak da je mačka stara između dve i tri godine. Ako primetite tvrdokorni kamenac na mačijim zubima to je siguran znak da je mačka stara od tri do šest godina.

– Krzno: Mlade mačke se mogu pohvaliti sjajnim i svilenkastim krznom, dok je kod starijih mačaka dlaka oštrija i gušća, takođe stariju mačku možete prepoznati po sedim dlakama.

1 thought on “Mačji životni vek: Koliko dugo žive mačke?”

  1. Pingback: Zašto vas vaša mačka liže - Macketina

Leave a Reply