Skip to content
Home » Blog » Mačka ne pije vodu – Kako motivisati mačku da pije vodu

Mačka ne pije vodu – Kako motivisati mačku da pije vodu

 • by

Pozdrav mačkoljupci, vaša mačka ne pije vodu? E pa danas ćemo vam otkriti kako da razumete to ponašanje i na koji način da motivišite vašeg mjau prijatelja da konzumira više tečnosti.

Možda ste primetili da vaša mačka nije baš najveći ljubitelj vode. Ali to nije samo loš znak mačjeg ponašanja – to je stvarna briga za njihovo zdravlje. Nedostatak adekvatne hidratacije može dovesti do niza zdravstvenih problema kod mačaka, uključujući probleme sa bubrezima i urinarnim traktom. Zato je važno razumeti zašto vaša mačka možda ne pije dovoljno vode i kako možemo pomoći da se to promeni.

U ovom članku, želim da istražimo zajedno nekoliko saveta i tehnika koje možete primeniti kako biste motivisali vašu mačku da pije više vode. Bez brige, nećemo vas ostaviti na suvom! Pa, krenimo na putovanje otkrivanja kako da učinimo da vaše mačke ostanu hidrirane i zdrave.

Sadržaj Teksta:

Razumevanje zašto mačka ne piju vodu u dovoljnim količinama

Da li ste se ikada zapitali zašto se vaša mačka čini kao da ima otpor prema vodi? Pa, niste sami! Mačke, iako deluju kao da vole kontrolisati sve što ih okružuje, imaju i svoje jedinstvene stavove prema vodi.

Kada razumemo prirodne instinkte mačaka u vezi sa vodom, možemo bolje shvatiti zašto neke od njih izbegavaju vodu. Naši mjau prijatelji, baš kao i njihovi divlji preci, imaju tendenciju da budu oprezni prema nepoznatim izvorima vode. Ovo potiče iz prirodne selekcije i instinkta za preživljavanjem, jer divlje mačke mogu biti izložene bakterijama i drugim potencijalno štetnim supstancama u divljini.

Mačka ne pije vodu - Kako motivisati mačku da pije vodu

Međutim, faktori poput tipa posude za vodu, lokacije posude, pa čak i mirisa vode mogu uticati na to koliko će mačka konzumirati vodu. Na primer, neke mačke preferiraju svežu vodu iz pokretnog izvora, poput fontane za mačke ili slavine, dok druge mogu odbaciti vodu koja stoji duže vreme.

Važnost pravilne hidratacije za opšte zdravlje mačke ne može se dovoljno naglasiti. Hidratacija igra ključnu ulogu u podržavanju zdravog funkcionisanja bubrega, urinarnog trakta, i cirkulacije kod mačaka. Nedostatak adekvatne hidratacije može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su infekcije urinarnog trakta, stvaranje bubrežnih kamenaca ili čak dehidracija.

Zato je važno razumeti prirodne preferencije i potrebe vaše mačke kada je u pitanju voda, kako bismo mogli pružiti najbolje okruženje za njihovu hidrataciju i dugoročno zdravlje. U narednim delovima, istražićemo kako možemo motivisati naše mačke da konzumiraju više vode i poboljšaju njihovu hidrataciju.

Praktični saveti za motivisanje mačke da pije vodu

Kada je reč o motivisanju vaše mačke da pije više vode, postoji nekoliko praktičnih saveta koje možete primeniti kako biste stvorili optimalno okruženje za hidrataciju. Evo nekoliko ideja koje možete isprobati:

 • Raznovrsne posude za vodu: Ponudite različite posude za vodu i eksperimentišite sa različitim tipovima materijala, poput plastike, keramike ili činija od nerđajućeg čelika. Svaka mačka može imati svoje preferencije kada je u pitanju vrsta posude, pa je važno testirati različite opcije i videti šta vaša mačka više voli.
 • Filtriranje vode: Razmislite o filtriranju vode kako biste uklonili neprijatne mirise i ukuse koji mogu odbiti vašu mačku. Mačke imaju osetljivije čulo mirisa od nas, pa čak i blagi miris hlorisanja iz česme može ih odbiti. Filtriranje vode može poboljšati ukus vode i učiniti je privlačnijom za konzumiranje.
 • Više posuda na različitim mestima: Postavite više posuda za vodu na različitim mestima u kući. Ovo omogućava vašoj mački da ima lakši pristup vodi i podstiče je da pije više. Pored toga, postavljanje posuda za vodu na mirnijim mestima može smanjiti stres i ohrabriti mačku da pije.
 • Fontane za mačke: Istražite upotrebu fontana za mačke kao mogućnosti koja podstiče mačku da pije više vode. Fontane za mačke simuliraju pokretni izvor vode, što može privući pažnju mačke i podstaći je da češće pije. Osim toga, fontane održavaju vodu svežom i cirkulišu je, što može poboljšati ukus i kvalitet vode.
Mačka ne pije vodu - Kako motivisati mačku da pije vodu

Isprobajte ove savete i vidite koji pristup najbolje funkcioniše za vašu mačku. U narednom delu, istražićemo dodatne načine kako možete motivisati vašu mačku da održava adekvatnu hidrataciju.

Prilagođavanje ishrane za poboljšanje hidratacije

Kada je reč o poboljšanju hidratacije vaše mačke, ishrana igra ključnu ulogu. Razmotrimo nekoliko načina kako možete prilagoditi ishranu vaše mačke kako bi se poboljšala hidratacija:

 • Prehrambene opcije bogate tečnošću: Razmotrite prehrambene opcije koje su bogatetečnošću, poput konzervirane hrane. Ova vrsta hrane sadrži veći procenat vode od suve hrane, što može pomoći u hidrataciji vaše mačke. Takođe, možete razmisliti o dodavanju vode suvoj hrani kako biste je učinili vlažnijom i privlačnijom za konzumiranje.
 • Savetovanje sa veterinarom: Pre nego što napravite značajne promene u ishrani vaše mačke, savetujte se sa veterinarom. Veterinar će moći da preporuči najbolje prehrambene opcije koje odgovaraju potrebama vaše mačke i doprinose boljoj hidrataciji. Oni će takođe moći da pruže savete o tome kako pravilno uvesti nove vrste hrane u ishranu vaše mačke i pratiti njen odgovor na promene.

Važno je napomenuti da svaka mačka ima svoje individualne potrebe i preferencije kada je u pitanju ishrana. Što je važnije, zapamtite da je adekvatna hidratacija ključna za zdravlje vaše mačke, pa je vredno uložiti vreme i napore kako biste osigurali da vaša mačka dobije dovoljno tečnosti kroz ishranu. U narednom delu, istražićemo dodatne strategije koje možete primeniti kako biste motivisali vašu mačku da pije više vode.

Igra i zabava kao podsticaj za konzumiranje vode

Ako vaša mačka ne pije vodu ili pije nedovoljno, važno je motivisati mačku da pije više vode, neophodno je ponekad učiniti proces hidratacije zabavnim i zanimljivim. Evo nekoliko ideja kako da koristite igru i zabavu kako biste podstakli vašu mačku da pije više vode:

 • Interaktivna igra oko posude za vodu: Podstaknite interaktivnu igru oko posude za vodu kako biste privukli macinu pažnju. Na primer, možete koristiti igračke koje plutaju u vodi ili pomičete prst preko površine vode kako biste privukli mačku da istraži i konzumira vodu. Ova vrsta aktivnosti ne samo da će privući pažnju mačke, već će i podstaći njen prirodni instinkt za istraživanje.
 • Dodavanje leda ili voća u vodu: Razmislite o uključivanju leda ili male količine voća u vodu kako biste je učinili privlačnijom za vašu mačku. Mačke mogu biti znatiželjne i privučene novim mirisima i ukusima, pa dodavanje leda ili voća može poboljšati ukus vode i podstaći mačku da pije više. Možete isprobati dodavanje kriški limuna ili drugog voća koje vaša mačka voli.
Mačka ne pije vodu - Kako motivisati mačku da pije vodu

Ove jednostavne igre i trikovi mogu napraviti veliku razliku u tome koliko vaša mačka pije vodu i doprineti njenom opštem zdravlju i dobrobiti. Važno je eksperimentisati i prilagoditi ove strategije prema potrebama i preferencijama vaše mačke kako biste osigurali da uživa u hidrataciji. U narednom delu, istražićemo dodatne savete i tehnike kako bismo osigurali da vaša mačka održava adekvatnu hidrataciju.

Praćenje i podsticanje navika pijenja

Kako bismo osigurali da naša mačka održava adekvatnu hidrataciju, ključno je pratiti i podsticati njene navike pijenja. Evo nekoliko korisnih saveta kako to možete postići:

 • Napravite raspored za konzumiranje vode: Slično kao i kod ljudi, stvaranje rasporeda za konzumiranje vode može pomoći u uspostavljanju redovnih navika kod vaše mačke. Pokušajte da postavite određeno vreme tokom dana kada ćete podsticati mačku da pije vodu. Na primer, možete je podsećati da pije vodu pre i posle obroka ili tokom određenih igara.
 • Pratite količinu vode: Važno je pratiti količinu vode koju vaša mačka konzumira kako biste bili sigurni da dobija dovoljno tečnosti. Ovo možete uraditi jednostavno merenjem nivoa vode u posudi pre i posle određenog vremenskog perioda. Takođe možete koristiti posude za vodu sa oznakama koje će vam pomoći da pratite koliko je vaša mačka popila tokom dana.

Praćenje i podsticanje navika pijenja vaše mačke može biti ključno za održavanje njenog opšteg zdravlja i dobrobiti. Uz pravilno vođenje, možete biti sigurni da vaša mačka dobija dovoljno tečnosti i ostaje hidrirana tokom celog dana. 

Zaključak – Mačka ne pije vodu

Nadam se da ste pronašli korisne savete i tehnike kako motivisati vašu mačku da pije više vode. Sećanje na značaj hidratacije za opšte zdravlje mačke ključno je za održavanje srećnog i zdravog života vašeg krznenog prijatelja.

Ne zaboravite da nas možete pratiti na društvenim mrežama putem naloga @macketinashop. Tamo ćete pronaći još korisnih saveta, zanimljivih informacija i fotografija mačaka koje će vam sigurno doneti osmeh na lice. Ako želite da podelite slike vaših mačaka, ne zaboravite koristiti hashtag #macketinashop kako biste nam omogućili da vidimo vaše divne ljubimce!

Takođe, posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći edukativne video klipove o mačkama, savete za brigu o mačkama i još mnogo toga. Pretplatite se da ne propustite ni jedan od naših korisnih sadržaja.

Nadamo se da ste naučili dosta toga iz našeg novog teksta – Mačka ne pije vodu!

Hvala vam što ste pročitali ovaj blog post i što brinete o zdravlju i sreći vaših mačaka. Vidimo se uskoro na društvenim mrežama i na našem YouTube kanalu!

Leave a Reply