Skip to content
Home » Blog » Mačka Zeva – Tajna zevanja kod mačaka

Mačka Zeva – Tajna zevanja kod mačaka

  • by

Pozdrav mačkoljupci, da li ste se ikada zapitali zašto vaša mačka zeva? Sigurno vam je uvek smešno i interesantno posmatrati vaše predivne krznene prijatelje kako otvaraju usta i ispuštaju nežne zvuke, postavlja se pitanje – zašto oni to rade i da li žele nešto da nam poruče tim predivnim gestom koji topi srce? Da bismo dublje razumeli ovu slatku naviku, moramo zaviriti u svet mačjeg ponašanja i anatomije. Ostanite sa nama jer ćete u nastavku teksta saznati zašto to vaše mace rade i šta žele da nam kažu.

Sadržaj Teksta:

Hajde da saznamo zašto vaša mačka zeva

Anatomija zevanja

Prvo, razmotrimo fizičku stranu zevanja kod mačaka. Zevanje je refleksni odgovor, često povezan sa povećanim unosom kiseonika. Kad vaša mačka zeva, ona otvara usta, uzima dubok udah, a zatim izdiše i izbacuje višak ugljen-dioksida. Ovaj proces može pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa, jer povećava dotok kiseonika uorganizam.

Zašto vaša mačka zeva

Mačka zeva iz dosade

Iako je zevanje povezano sa smanjenjem stresa, mačke takođe zevaju iz dosade. Ako primetite da vaša mačkačesto zeva, to može ukazivati na nedostatak stimulacije ili dosadu. Mačke su znatiželjne životinje koje obožavajucistraživati okolinu, a nedostatak aktivnosti i stimulacije može dovesti do dosade kod vašihljubimaca. Pružite svom krznenom prijatelju igračke, mačje drvene penjalice, ili čak razne lavirinte kako biste održali njihovu pažnju. Ovo je obavezno za mace koje žive u stanu i nisu u mogućnosti da izlaze napolje kako bi ispunile svoju dnevnu dozu aktivnosti.

Zevanje kao sredstvo komunikacije – Zašto vaša mačka zeva

Pored toga, zevanje kod mačaka može služiti i kao sredstvo komunikacije. Na primer,  mačke mogu zevati kako bi pokazale svoju opuštenost i osećaj sigurnosti u okolini. Ako vaša mačka zeva dok je pored vas, to može biti znak da se oseća opušteno i bezbedno.

Zašto vaša mačka zeva

Fizička aktivnost i zevanje

Aktivnost igra ključnu ulogu u smanjenju dosade kod mačaka, ali takođe može uticati na frekvenciju njihovog zevanja. Redovna fizička aktivnost održava mačju težinu i kondiciju, poboljšava opšte zdravlje i može umanjiti nivo stresa. Razmislite o uvođenju rutine vežbanja, poput igre lopticom ili mačjim štapićem kako biste održali vašu mačku aktivnom i srećnom.

Zdravstveni aspekti zevanja

Ponekad, zevanje kod mačaka može čak da postane i znak zdravstvenog problema. Na primer, ako primetite da se zevanje često dešava zajedno sa drugim simptomima, kao što su kašalj, curenje nosa ili promene u apetitu, to može ukazivati na respiratorne probleme. U takvim slučajevima, važno je posetiti veterinara kako bi se utvrdio uzrok i započelo lečenje.

Šta nam mačke poručiti zevanjem

Opuštanje i bezbednost

Jedno od osnovnih značenja mačjeg zevanja može biti izraz opuštanja i osećajasigurnosti. Kada mačka zeva u vašem prisustvu, to može biti znak da se oseća potpuno opušteno i sigurno. Zevanje je često povezano sa trenucima kada mačka leži na leđima, otkrivajući svoj stomak – osetljivu tačku koju mačke obično štite kada se osećaju ranjivim. Obratite pažnju na momenat kada vas mačka pogleda, zatim skrene pogled i glavu u stranu, zatim se lagano prozeva, e to je siguran znak kojim želi da vam kaže da se oseća opušteno, sigurno i da bi malo da odspava.

Komunikacija sa drugim mačkama

Mačke često koriste zevanje kao sredstvo komunikacije među sobom. Kada mačke zeva jedna pred drugom, to može biti znak socijalizacije i izraza međusobnog poverenja isto tako i znak opuštenosti u tom trenutku. Ovaj gest može se javiti između mačaka koje dele istu teritoriju i isto tako mace koje su međusobno bliske.

Zašto vaša mačka zeva

Pozdrav i zadovoljstvo

Zevanje može biti i način mačke da vam izrazi zadovoljstvo vašim prisustvom pa vam čak i na taj čudni način može poželeti dobrošlicu, ako ste se upravo vratili sa posla ili tako nešto. Ako vaša mačka zeva dok je u vašem društvu, to može značiti da je srećna i zadovoljna. Ovaj nežni gest može biti njen način da vam pokaže da je srećna što ste zajedno i da ceni vašu prisutnost.

Zevanje kao odgovor na dosadu

Suprotno zadovoljstvu, mačke takođe mogu zevati kao reakciju na dosadu. Ako primetite da vaša mačka zeva često, to može ukazivati na potrebu za više stimulacije i aktivnosti. Pružite joj igračke, postavite kutije sa mačjom travom ili napravite lavirinte kako biste održali njen um i telo aktivnim.

Zdravstveni aspekti zevanja

Važno je takođe obratiti pažnju na promene u učestalosti zevanja. Ako primetite da vaša mačka odstupa od svojih uobičajenih navika, to može biti znak zdravstvenih problema. Respiratorni problemi, alergije ili bol mogu biti uzroci promena u ponašanju. Ako ste zabrinuti, posetite veterinara radi dodatnih provera. 

Zaključak – Zašto vaša mačka zeva

Da zaključimo, razlog zbog kojeg mačke zevaju može varirati od fizičkih potreba do emotivnog stanja. Pažljivo posmatranje vaše mace, pružanje dovoljno fizičke aktivnost, metalne stimulacije  i redovne veterinarske preglede, ključni su faktori u održavanju srećnog i zdravog ljubimca. Zato sledeći put kad primetite svoju mačku kako zeva, setite se da ona može deliti sa vama svoje zadovoljstvo, dosadu ili jednostavno pokazati koliko je srećna da je deo vašeg života.

Mačke su neiscrpni izvor raznolikih ponašanja, a jedan od njihovih neodoljivih činova je – zevanje. Dok neki možda smatraju da je to samo jednostavan fiziološki refleks, mačje zevanje ima dublje značenje i često je način na koji naši krzneni drugari komuniciraju sa nama.

Ako vam se svideo ovaj tekst, a verujem da jeste na našoj web stranici možete pronaći zaista mnogo odgovora na vaša pitanja vezanih za mačje ponašanje, ako vas zanima zašto nas mačke bude noću ili zašto mačke odlaze od kuće slobodno prelistajte i pročitajte naše tekstove.

Naše video klipove možete pogledati na našem Youtube kanalu Macketinashop.

Veliki pozdrav za vas, do sledećeg čitanja!

Leave a Reply