Skip to content
Home » Blog » Menstruacija kod mačaka – Sve što treba da znate

Menstruacija kod mačaka – Sve što treba da znate

  • by

Dobrodošli dragi ljubitelji mačaka! Danas ćemo istražiti jednu manje poznatu temu o našim voljenim prijateljicama mačkama – Menstruacija kod mačaka.

Dragi prijatelji, verujem da ste svi barem jednom postavili pitanje o tome kako funkcionišu biološki procesi kod naših mačkastih ljubimica. Jedna od tema koja izaziva mnogo zbunjenosti i pogrešnih informacija je menstruacija kod mačaka. Da li ste znali da mačke zapravo nemaju menstruaciju na način na koji je imaju žene? Čini se da je to jedna od onih oblasti gde su nam potrebna jasna objašnjenja kako bismo bolje razumeli naše četvoronožne prijatelje.

Menstruacija kod mačaka
Menstruacija kod mačaka

Umesto menstruacije, mačke prolaze kroz ono što je poznato kao estrus ili “teranje”. Ovaj ciklus je prilično kompleksan i uključuje nekoliko faza koje ćemo detaljno objasniti u narednim delovima teksta. Ali, ne brinite, nećemo vas opterećivati previše tehničkim terminima i komplikovanim objašnjenjima. Naš cilj je da sve bude jasno i lako razumljivo.

Dakle, dragi ljubitelji mačaka, pripremite se za uzbudljivo putovanje kroz svet mačjih ciklusa. Ostanite sa nama i saznajte sve što ste ikada želeli da znate o ovoj temi!

Sadržaj Teksta:

Da li mačke imaju menstruaciju?

Hajde da odmah razjasnimo jednu od najčešćih zabluda – mačke nemaju menstruaciju. Iako je termin ‘menstruacija’ često korišćen u svakodnevnom govoru, on nije tačan kada su u pitanju mačke. Umesto toga, mačke imaju nešto što se zove estrusni ciklus, poznatiji kao ‘teranje’.

Estrusni ciklus kod mačaka je prilično drugačiji od menstrualnog ciklusa. Kod ljudi, menstruacija uključuje redovno mesečno krvarenje kao deo reproduktivnog ciklusa. Međutim, kod mačaka, ne postoji takav period krvarenja. Umesto toga, one prolaze kroz faze estrusa koje imaju različite karakteristike i trajanja.

Faze estrusnog ciklusa kod mačaka

  1. Proestrus: U ovoj fazi, koji obično traje jedan do dva dana, mačka može postati privlačna mužjacima, ali još uvek nije spremna za parenje. Vlasnici često primećuju promene u ponašanju, poput povećane nežnosti ili nemira.
  2. Estrus: Ovo je najpoznatija faza koja traje između četiri do šest dana, mada može trajati i duže kod nekih mačaka. Tokom estrusa, mačka je spremna za parenje i pokazuje karakteristične znake kao što su glasno mijaukanje, trljanje o predmete i podizanje zadnjeg dela tela. Ova faza može biti izazovna za vlasnike zbog intenzivnog ponašanja mačke.
  3. Diestrus: Ako se mačka ne pari tokom estrusa, ulazi u fazu diestrusa, koji traje oko deset do četrnaest dana. U ovom periodu, mačka se vraća u svoje normalno ponašanje i pokazuje manje interesovanje za mužjake.
  4. Anestrus: Ovo je period odmora između ciklusa estrusa koji može trajati nekoliko meseci, obično tokom zimskih meseci kada su dani kraći. Tokom anestrusa, reproduktivni sistem mačke je neaktivan.

Razumevanje ovih faza može vam pomoći da prepoznate kada je vaša mačka u estrusu i kako da se nosite sa njenim ponašanjem. Na primer, ako primetite da vaša mačka često mjauče i trlja se o predmete, to je verovatno znak da je u fazi estrusa.

Menstruacija kod mačaka
Menstruacija kod mačaka

Naravno, svaka mačka je jedinstvena i može pokazivati različite znakove. Neki vlasnici mogu odlučiti da sterilišu svoje mačke kako bi izbegli ove cikluse i povezane ponašajne promene. Sterilizacija ne samo da eliminiše cikluse estrusa, već može imati i druge zdravstvene prednosti za vašu ljubimicu.

Dakle, dragi ljubitelji mačaka, nadamo se da smo vam pomogli da bolje razumete ovu fascinantnu, ali često pogrešno shvaćenu temu. Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da podelite svoja iskustva, slobodno ostavite komentar ispod!

Najčešća Pitanja

Koliko često mačke ulaze u estrus?

Mačke mogu ući u estrus svakih nekoliko nedelja, posebno tokom prolećnih i letnjih meseci kada su dani duži. Ovo može trajati od februara do oktobra, ali varira zavisno od mačke i njenih životnih uslova.

Koliko dugo traje estrus kod mačaka?

Estrus kod mačaka obično traje između četiri i šest dana, mada može trajati i duže kod nekih mačaka. Ukupno trajanje celog estrusnog ciklusa, uključujući sve faze, može trajati do nekoliko nedelja.

Koji su simptomi estrusa kod mačaka?

Mačke u estrusu mogu pokazivati sledeće simptome:
Glasno i uporno mijaukanje
Trljanje o predmete i ljude
Podizanje zadnjeg dela tela
Nemir i često traženje pažnje
Gubitak apetita
Pokušaji izlaska iz kuće kako bi pronašle mužjaka

Da li je normalno da mačke krvare tokom estrusa?

Ne, mačke obično ne krvare tokom estrusa. Ako primetite krvarenje kod svoje mačke, preporučljivo je da posetite veterinara jer to može ukazivati na zdravstveni problem.

Da li sterilizacija utiče na ponašanje mačke?

Da, sterilizacija može značajno smanjiti ili eliminisati ponašanja povezana sa estrusom, kao što su glasno mijaukanje i pokušaji izlaska napolje. Sterilizacija takođe može smanjiti rizik od određenih zdravstvenih problema, poput infekcija materice i raka dojke.

Da li sterilizacija ima negativne posledice?

Sterilizacija je generalno sigurna procedura, ali kao i svaka operacija, nosi određene rizike. Moguće su komplikacije kao što su infekcije ili reakcije na anesteziju. 

Kada je najbolje vreme za sterilizaciju mačke?

Većina veterinara preporučuje sterilizaciju mačaka pre njihovog prvog estrusa, obično oko šest meseci starosti.

Zaključak – Menstruacija kod mačaka

Dragi ljubitelji mačaka, nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje razumete složeni svet estrusnog ciklusa kod naših voljenih ljubimica. Kao što smo videli, mačke nemaju menstruaciju, već prolaze kroz estrus koji ima svoje jedinstvene faze i karakteristike. Razumevanje ovih ciklusa može vam pomoći da bolje brinete o svojoj mački i da se lakše nosite sa izazovima koje oni donose.

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama @macketinashop gde redovno delimo korisne savete, zanimljive priče i prelepe slike mačaka. Takođe, voleo bih da vidim vaše mačke! Kada delite slike svojih mačaka na društvenim mrežama, ne zaboravite da koristite hashtag #macketinashop. Na taj način, svi mi iz zajednice ljubitelja mačaka možemo uživati u lepoti i šarmu vaših krznenih prijatelja.

Pored toga, posetite naš YouTube kanal Macketinashop gde možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova o mačkama. Bilo da želite da naučite više o zdravlju, ponašanju ili nezi mačaka, naši video zapisi su tu da vam pruže sve potrebne informacije na zabavan i informativan način.

Hvala što ste bili sa nama na ovom putovanju kroz svet mačjih ciklusa. Radujemo se vašim komentarima i povratnim informacijama, a do tada – mazite svoje mačke, uživajte u njihovom društvu i nastavite da širite ljubav prema ovim divnim stvorenjima!

Leave a Reply