Skip to content
Home » Blog » Sa Koliko Dana Mačići Počinju Da Vide – Razvoj Mačića

Sa Koliko Dana Mačići Počinju Da Vide – Razvoj Mačića

  • by

Pozdrav mačkoljupci, sigurno ste se nekad zapitali sa koliko dana mačići počinju da vide, e danas ćemo vam otkriti sve mjau tajne naših malih prijatelja. Da li ste znali da mačići dolaze na svet sa zatvorenim očima i ušima, potpuno nesvesni sveta oko sebe? Ova mala, krznena čuda rađaju se slepa i gluva, oslanjajući se isključivo na miris i dodir kako bi pronašla svoju majku i mleko. Fascinantno je kako se od potpuno bespomoćnih bića brzo transformišu u radoznale istraživače svojih okruženja.

Sada, zamislite kako svet izgleda kroz oči mačića kada prvi put progledaju. U jednom trenutku su u mraku, a u sledećem im se otvara ceo univerzum prepun boja, svetlosti i pokreta. Koliko je to neverovatno? Ali, kada tačno dolazi taj čarobni trenutak? Kada naše male, krznene lopte po prvi put otvore oči i počnu da otkrivaju svet oko sebe?

sa koliko dana mačići počinju da vide
sa koliko dana mačići počinju da vide

U ovom blog postu, istražićemo sa koliko dana mačići počinju da vide i kako se njihov vid razvija tokom prvih nekoliko nedelja života. Razumevanje ovog procesa nije samo zanimljivo već i izuzetno važno za svakog vlasnika. Ako znate šta da očekujete i kako da pomognete svojim ljubimcima u ovom ključnom periodu, možete značajno doprineti njihovom zdravlju i sreći.

Ući ćemo u detalje o tome šta se dešava od trenutka kada mačići progledaju, kako se njihov vid razvija i kako vi kao vlasnik možete da im pomognete da postanu sigurni i zdravi mačiji odrasli. Takođe ćemo razmotriti i pozitivne i negativne aspekte ovog razvoja, kako biste bili potpuno pripremljeni za sve što dolazi.

Sadržaj Teksta:

Faza 1 – Prvi Dani Nakon Rođenja

Kada se mačići rode, teško je ne osetiti divljenje prema njihovoj krhkosti i ranjivosti. Mali, bespomoćni i slepi, teže svega nekoliko grama i često se skupe blizu svoje majke tražeći toplinu i sigurnost. Njihova koža je tanka, krzno retko i mokro od rođenja, a maleni repovi i šapice izgledaju poput minijaturnih replika onoga što će postati za nekoliko nedelja.

Tokom prvih nekoliko dana, mačići se oslanjaju isključivo na čulo mirisa i dodira da bi pronašli svoju majku i bradavice. Njihovo preživljavanje zavisi od redovnog dojenja, koje im pruža potrebne hranljive materije i antitela za jačanje imunološkog sistema. U ovom periodu, mačići većinu vremena provode spavajući, što je ključno za njihov rast i razvoj.

Majka mačka igra vitalnu ulogu u životu svojih novorođenih mačića. Njeno prisustvo i nega su od suštinskog značaja, jer ona čisti mačiće, stimuliše ih da uriniraju i vrše nuždu i pruža im toplinu. Zanimljivo je da mačka često prede kada doje svoje mačiće, što može imati smirujući efekat na novorođenčad.

Zatvorene oči kod mačića

Možda se pitate zašto su mačići rođeni sa zatvorenim očima. Razlog leži u evoluciji i zaštiti. Kada mačići dođu na svet, njihovi vidni i slušni sistemi još uvek nisu potpuno razvijeni. Oči su im zatvorene kako bi se zaštitile od svetlosti i potencijalnih infekcija, dok su očni kapci još uvek tanki i osetljivi.

Zatvorene oči takođe omogućavaju mačićima da se koncentrišu na najvažniji zadatak u prvim danima života – sisanje i rast. U ovom ranom stadijumu, energija koja bi se koristila za razvijanje vida preusmerava se na osnovne funkcije kao što su rast i jačanje imunološkog sistema.

Još jedan interesantan aspekt je da su mačići rođeni u stanju koje omogućava brži razvoj nakon rođenja. Njihov centralni nervni sistem i mozak su relativno nerazvijeni u trenutku rođenja, što znači da nastavljaju intenzivan razvoj izvan materice, omogućavajući im da se brže prilagode okruženju i socijalizuju sa majkom i ostatkom legla.

Dakle, iako se može činiti neobičnim da se mačići rađaju slepi i gluvi, priroda je dizajnirala ovaj period ranog razvoja sa svrhom. Zatvorene oči i uši su samo jedan od mnogih fascinantnih aspekata rasta i razvoja mačića, koji nas podseća koliko je neverovatan proces života u mačijem svetu. U narednim fazama, videćemo kako se ove male, lepotice brzo transformišu u radoznale istraživače svog okruženja.

Faza 2 – Otvaranje Očiju kod mačića

Mačići obično počinju da otvaraju oči između sedmog i četrnaestog dana života. Ovo vreme može varirati od jednog mačića do drugog, pa čak i među mačićima iz istog legla. Ponekad se može desiti da neki mačići otvore oči ranije ili kasnije, ali većina će se uklopiti u ovaj vremenski okvir. Otvaranje očiju je jedan od najuzbudljivijih trenutaka u ranom razvoju mačića jer označava početak njihove interakcije sa svetom oko sebe.

Proces otvaranja očiju kod mačića je postepen i odvija se u nekoliko faza. Prvo ćete primetiti male pukotine u uglovima njihovih očiju, koje se polako šire tokom narednih dana. Oči se obično ne otvaraju istovremeno – jedan kapak može početi da se otvara pre drugog, a jedan mačić može otvoriti oči pre svojih braće i sestara.

Tokom ovog perioda, važno je ne forsirati proces. Mačići će otvoriti oči svojim tempom, i pokušaji da im se kapci nasilno otvore mogu dovesti do povreda ili infekcija. Sve što je potrebno je pažljivo praćenje i osiguranje čistog i bezbednog okruženja. Priroda će se pobrinuti za ostalo.

Faza 3 – Razvoj Vidnog Sistema

Kada mačići konačno otvore oči, njihov svet se iznenada proširuje. Međutim, u prvim danima nakon otvaranja očiju, njihov vid je još uvek prilično slab. Tokom prve nedelje, mačići uglavnom vide zamućene obrise i razlikuju oblike i pokrete u neposrednoj blizini. Njihove oči su plave i često izgledaju sjajno zbog refleksije svetlosti.

Tokom ovog perioda, mačići se oslanjaju na kombinaciju vida, mirisa i dodira kako bi istraživali svoje okruženje. Počeće da prepoznaju svoje majke i braću i sestre, kao i ljudske ruke koje ih maze i hrane. To je vreme kada će često biti vrlo radoznali, ali i pomalo nespretni u svojim pokušajima da istraže sve što ih okružuje.

sa koliko dana mačići počinju da vide
sa koliko dana mačići počinju da vide

Jedan od prvih aspekata vida koji se razvija kod mačića je sposobnost razlikovanja svetlosti i tame. Odmah nakon otvaranja očiju, mačići će početi da primećuju razlike u osvetljenju. Oči im postaju osetljive na svetlost, pa će često reagovati na jake izvore svetlosti zatvaranjem očiju ili okretanjem glave.

Sposobnost razlikovanja svetlosti i senki pomaže mačićima da se orijentišu u svom okruženju. Na primer, svetlija područja mogu signalizirati sigurnost i otvorenost, dok tamnija područja mogu označavati skrovišta ili potencijalne opasnosti. Ovo je važan korak u razvoju njihovih prostornih veština i sposobnosti da se kreću u svom okruženju.

Puni vid – Sa koliko dana mačići počinju da vide

Otprilike tri do četiri nedelje nakon otvaranja očiju, mačići počinju da vide sve jasnije. U ovom trenutku, njihov vid postaje sve oštriji, omogućavajući im da prepoznaju detalje, boje i složenije oblike. Ovaj prelazak ka jasnom vidu znači da mačići mogu bolje proceniti udaljenost i dubinu, što je ključno za njihov dalji fizički razvoj.

Kada mačići počnu da vide jasno, primetićete značajne promene u njihovom ponašanju. Postaju mnogo aktivniji i istražuju svaki kutak svog okruženja. Njihova igra postaje složenija, uključujući trčanje, skakanje i hvatanje igračaka. Ovo je vreme kada njihova koordinacija i mišići počinju da se razvijaju brže, pripremajući ih za život odraslih mačaka.

Jasan vid takođe doprinosi njihovoj socijalizaciji. Mačići sada mogu prepoznati lica svojih vlasnika, što ih čini privrženijima i društvenijima. Interakcija sa ljudima postaje intenzivnija i smislenija, što je ključ za izgradnju poverenja i veza koje će trajati ceo život.

Dakle odgovor na vaše pitanje, sa koliko dana mačići počinju da vide je: tri do četiri nedelje nakon otvaranja očiju.

Zaključak – Sa koliko dana mačići počinju da vide

Razvoj vida kod mačića je fascinantan i složen proces. Od prvih dana nakon rođenja kada su potpuno slepi, do trenutka kada konačno otvore oči i počnu da istražuju svet oko sebe, svaka faza njihovog razvoja je važna i uzbudljiva. Razumevanje ovih koraka pomaže nam da bolje brinemo o našim malim ljubimcima i pružimo im sve što im je potrebno za srećan i zdrav život.

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama @macketinashop, gde redovno delimo korisne savete, zanimljive činjenice i preslatke slike naših krznenih prijatelja. Ako želite da podelite slike svojih mačaka sa nama, koristite hashtag #macketinashop – jedva čekamo da vidimo vaše divne ljubimce!

Takođe, ne zaboravite da posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova o mačkama. Od saveta za negu i ishranu, do informacija o različitim fazama razvoja i ponašanju mačaka, naši video klipovi su tu da vam pomognu da postanete još bolji vlasnici.

Hvala vam što ste pročitali naš blog post i nadamo se da ste uživali i naučili nešto novo. Podelite svoja iskustva i pitanja u komentarima – volimo da čujemo vaše priče i pomognemo u bilo kakvim nedoumicama koje imate. Do sledećeg čitanja, mazite svoje mačke i uživajte u svakom trenutku provedenom sa njima!

Leave a Reply