Skip to content
Home » Blog » Zašto vas vaša mačka liže

Zašto vas vaša mačka liže

  • by

Mačke su veoma zanimljiva i zagonetna stvorenja. Ponekad se zapitamo šta se dešava u njihovim glavama i šta žele da nam poruče svojim ponašanjem. Ako ste vlasnik mačke verovatno vam se dogodilo da vam mačka priđe i lizne vam nos, obraz ili šaku i sigurno ste se zapitali zašto vas vaša mačka liže.

Mačke komuniciraju sa ljudima znakovnim i zvučnim jezikom. Napisali smo nekoliko razloga zašto vas vaša mačka liže i da li je to dobro ili ne.

Obeležavanje teritorije

Mačke obično ližu jedni druge i kako bi pomogle jedna drugoj da se očisti predeo krzna koji mačka sama ne bi mogla da dohvati svojim jezikom. Ali kada mačka liže svog vlasnika to je siguran znak obeležavanja teritorije, lizanjem mačka ostavlja svoj miris po nama i na taj način nas obeležava. Isto tako lizanje kod mačaka predstavlja znak snažnog prijateljstva, ako vas vaša mačka liže budite sigurni da vas bezuslovno voli i na taj naćin želi to da vam pokaže.

Osećanje sigurnosti

Kada vas vaša mačka liže to takođe može da znači da se ona oseća sigurno u vašem prisustvu i želi da vam poruči da ste vi ravnopravni član njenog čopora i zato vas ona čisti svojim jezikom, isto kao što je nju čistila njena majka ili braća i sestre, dok je bila malo mače.

Mačke i anksioznost

Mačke su u stanju satima da se ližu i vode računa o higijeni ali ako primetite da to radi intezivnije nego inače ili da mačka čupa svoju dlaku, budite sigurni da je ovo znak anksioznosti ili povećan nivo stresa kod mačaka.
Mačke zbog svoje osetljivosti ponekad mogu biti toliko pod stresom da počnu opsesivno-kompulsivno lizati delove nameštaja, kartonsku kutiji ili vas. Takvo ponašanje prepisujemo retkoj bolesti koja se zove sindrom mačje hiperestezije, ne zna se šta je tačno prouzrokuje. Mačke koje preterano ližu pronalaze utehu u tome jer su izloženi stresu, ako primetite ovakvo ponašanje kod vaše mačke, razmislite da li ste pravili neke velike promene u kući, raspored nameštaja, možda drugačiji mirisi u kući ili možda neki novi ljubimac, uzroka može biti million, mačka je ekstremno osetljiva životinja i sve to može negativno uticati na nju.

Hrapavi jezik mačke

Mačji jezik je hrapav i grub, to je zbog papila, malih kukica koje se nalaze na sredini jezika i koje su okrenute ka zadnjem delu usta, one su sačinjene od keratina, od istog onog materijala koji čini mačje šapice. Te kukice pomažu mački tokom lizanja da skida otpale dlake ili prljavštinu ali pomaže i da mačka lakše odvoji meso od kostiju dok jede. Tokom lizanja mačka ispušta tečnost po svom krznu koja dlaci daje sjajan izgled.
Takođe joj pomaže da pije vodu ili bilo koju drugu tečnost, mačke jezik samo umaču u vodu a kukice su odgovorne za zadržavanje tečnosti koja će se kasnije uneti.

Mačka liže svoj nos

Ako vidite mačku da liže svoj nos to je znak da je uznemirena zbog nečega, druge mačke, psa ili osobe, u toj situaciji treba se udaljiti od mački i ostaviti joj vremena i prostora da se smiri.

Odvlačenje pažnje

Naučite znakove ponašanja koje vam mačka pokazuje da želi da vas liže, na taj način možete da je preduhitriti i da joj odvučete pažnju nekom zanimljivom igračkom, kartonska kutija uvek upali. To je način na koji možete smanjiti intezitet lizanja vaše mačke.

Igranje i zabava svakako pozitivno utiču po zdravlje vaše mačke, održava macinu kondiciju, sprečava da se ugoji ali i pojačava vezu između vlasnika i ljubimca, odvojite par minuta dnevno da se igrate sa vašim ljubimcem i ono što je jako važno, naučite mačku da se igrate uvek u isto vreme, mačke obožavaju rutinu. Tokom igre kod mačke se oslobađaju hemikalije koje pozitivno utiču na vašeg ljubimca.

Strpljenje

Jako je teško obuzdati mačkin poriv za lizanjem, jer je taj poriv duboko urezan u mačkin DNK.
Morate biti strpljivi sa vašom macom, nežni, izbegavati vikanje ili burne reakcije koje bi preplašilo mače i sigurno dovelo do negativnih posledica.

Imate dobar ukus

Može da zvući čudno ali nekad razlog zašto vas vaša mačka liže je jer imate ‘lep’ ukus po nju, možda je to zbog losiona za telo koji koristite, možda zbog znoja koji je malo slan, mačka uglavnom liže ono što voli a ponekad ste to vi.

Doktor mačka

Ako ste bolesni ili pod nekom vrstom stresa ili uticajem negativne energije, vaša mačka će to sigurno osetiti, pokušaće da vam pomognu tako što će vam se ušunjati u krilo i početi lizati, kako bi nam pomogle da se smirimo i da se osećamo bolje.
Mačke mogu da prepoznaju ako se neki član porodice ne oseća dobro ili se oseća tužno, mačka će to sigurno prepoznati i pokušaće da pomogne.

Zašto vas vaša mačka liže – dobro po vas ili ne

Kao što smo i napisali, mačke na taj način pokazuju ljubav i stavljaju vam do znanja da ste deo njene porodice i da se sa vama oseća sigurno ali ako vaša mačka preteruje u tome slobodno je preduhitrite nekom zanimljovom igračkom.

Leave a Reply