Skip to content
Home » Blog » Zašto vas vaša mačka liže

Zašto vas vaša mačka liže

  • by

Mačke su veoma zanimljiva i zagonetna stvorenja. Ponekad se zapitamo šta se dešava u njihovim glavama i šta žele da nam poruče svojim ponašanjem. Ako ste vlasnik mačke verovatno vam se dogodilo da vam mačka priđe i lizne vam nos, obraz ili šaku i sigurno ste se zapitali zašto vas vaša mačka liže.

Mačke komuniciraju sa ljudima znakovnim i zvučnim jezikom. Napisali smo nekoliko razloga zašto vas vaša mačka liže i da li je to dobro ili ne.

“Mačke su misteriozna vrsta inteligencije.” – Walter Chandoha

Sadržaj Teksta:

Zašto vas vaša mačka liže – Obeležavanje teritorije

Mačke obično ližu jedni druge i kako bi pomogle jedna drugoj da se očisti predeo krzna koji mačka sama ne bi mogla da dohvati svojim jezikom. Ali kada mačka liže svog vlasnika to je siguran znak obeležavanja teritorije, lizanjem mačka ostavlja svoj miris po nama i na taj način nas obeležava. Isto tako lizanje kod mačaka predstavlja znak snažnog prijateljstva, ako vas vaša mačka liže budite sigurni da vas bezuslovno voli i na taj naćin želi to da vam pokaže.

Zašto vas vaša mačka liže

Osećanje sigurnosti

Kada vas vaša mačka liže to takođe može da znači da se ona oseća sigurno u vašem prisustvu i želi da vam poruči da ste vi ravnopravni član njenog čopora i zato vas ona čisti svojim jezikom, isto kao što je nju čistila njena majka ili braća i sestre, dok je bila malo mače.

Mačke i anksioznost

Mačke su u stanju satima da se ližu i vode računa o higijeni ali ako primetite da to radi intezivnije nego inače ili da mačka čupa svoju dlaku, budite sigurni da je ovo znak anksioznosti ili povećan nivo stresa kod mačaka.
Mačke zbog svoje osetljivosti ponekad mogu biti toliko pod stresom da počnu opsesivno-kompulsivno lizati delove nameštaja, kartonsku kutiji ili vas. Takvo ponašanje prepisujemo retkoj bolesti koja se zove sindrom mačje hiperestezije, ne zna se šta je tačno prouzrokuje. Mačke koje preterano ližu pronalaze utehu u tome jer su izloženi stresu, ako primetite ovakvo ponašanje kod vaše mačke, razmislite da li ste pravili neke velike promene u kući, raspored nameštaja, možda drugačiji mirisi u kući ili možda neki novi ljubimac, uzroka može biti million, mačka je ekstremno osetljiva životinja i sve to može negativno uticati na nju.

“Mačka je nezavisna, za razliku od psa, kojeg je moguće trenirati samo zato što voli da udovoljava.” – Terry Pratchett

Hrapavi jezik mačke

Mačji jezik je hrapav i grub, to je zbog papila, malih kukica koje se nalaze na sredini jezika i koje su okrenute ka zadnjem delu usta, one su sačinjene od keratina, od istog onog materijala koji čini mačje šapice. Te kukice pomažu mački tokom lizanja da skida otpale dlake ili prljavštinu ali pomaže i da mačka lakše odvoji meso od kostiju dok jede. Tokom lizanja mačka ispušta tečnost po svom krznu koja dlaci daje sjajan izgled.
Takođe joj pomaže da pije vodu ili bilo koju drugu tečnost, mačke jezik samo umaču u vodu a kukice su odgovorne za zadržavanje tečnosti koja će se kasnije uneti.

Mačka liže svoj nos

Ako vidite mačku da liže svoj nos to je znak da je uznemirena zbog nečega, druge mačke, psa ili osobe, u toj situaciji treba se udaljiti od mački i ostaviti joj vremena i prostora da se smiri.

Odvlačenje pažnje

Naučite znakove ponašanja koje vam mačka pokazuje da želi da vas liže, na taj način možete da je preduhitriti i da joj odvučete pažnju nekom zanimljivom igračkom, kartonska kutija uvek upali. To je način na koji možete smanjiti intezitet lizanja vaše mačke.

Igranje i zabava svakako pozitivno utiču po zdravlje vaše mačke, održava macinu kondiciju, sprečava da se ugoji ali i pojačava vezu između vlasnika i ljubimca, odvojite par minuta dnevno da se igrate sa vašim ljubimcem i ono što je jako važno, naučite mačku da se igrate uvek u isto vreme, mačke obožavaju rutinu. Tokom igre kod mačke se oslobađaju hemikalije koje pozitivno utiču na vašeg ljubimca.Obavezno obradujte svog mjau prijatelja sa interaktivnim igračkama koje mace prosto obožavaju.

Strpljenje

Jako je teško obuzdati mačkin poriv za lizanjem, jer je taj poriv duboko urezan u mačkin DNK.
Morate biti strpljivi sa vašom macom, nežni, izbegavati vikanje ili burne reakcije koje bi preplašilo mače i sigurno dovelo do negativnih posledica.

Imate dobar ukus

Može da zvući čudno ali nekad razlog zašto vas vaša mačka liže je jer imate ‘lep’ ukus po nju, možda je to zbog losiona za telo koji koristite, možda zbog znoja koji je malo slan, mačka uglavnom liže ono što voli a ponekad ste to vi.

Zašto vas vaša mačka liže – Doktor mačka

Zašto vas vaša mačka liže

Ako ste bolesni ili pod nekom vrstom stresa ili uticajem negativne energije, vaša mačka će to sigurno osetiti, pokušaće da vam pomognu tako što će vam se ušunjati u krilo i početi lizati, kako bi nam pomogle da se smirimo i da se osećamo bolje. A poned će vas mačka mesiti i vam dati jednu dobru mačiju masaže!
Mačke mogu da prepoznaju ako se neki član porodice ne oseća dobro ili se oseća tužno, mačka će to sigurno prepoznati i pokušaće da pomogne.

Zašto vas vaša mačka liže – dobro po vas ili ne

Kao što smo i napisali, mačke na taj način pokazuju ljubav i stavljaju vam do znanja da ste deo njene porodice i da se sa vama oseća sigurno ali ako vaša mačka preteruje u tome slobodno je preduhitrite nekom zanimljovom igračkom.

Najčešća Pitanja

Zašto me mačka liže?

Mačke ližu ljude kao znak pripadnosti, brige i ljubavi. Takođe, to može biti način na koji izražavaju svoje udobnost i zadovoljstvo u vašem prisustvu.

Da li je lizanje deo mačjeg čišćenja?

Ne nužno. Iako mačke koriste lizanje kao deo svog rituala čišćenja, kada ližu ljude, to obično nije povezano sa higijenom već sa socijalnim interakcijama i povezanošću.

Da li mačke ližu ljude radi prenosa mirisa?

Da, mačke koriste lizanje kako bi prenosile svoje mirise na ljude, označavajući ih kao deo svojeg teritorija i društva.

Šta znači kada mačka liže određene delove tela?

Kada mačka liže određene delove tela, može to činiti radi čišćenja ili pružanja nege. Na primer, ako liže vaše ruke, to može biti znak da vas doživljava kao člana svoje “mačje porodice” i želi vam pokazati ljubav.

Da li je lizanje od strane mačke uvek znak ljubavi?

U većini slučajeva, lizanje od strane mačke je znak ljubavi i pripadnosti, ali može imati i druge motive kao što su traženje pažnje ili izražavanje potreba. Važno je obratiti pažnju na druge signale mačke kako biste bolje razumeli njen stav i potrebe.

Zaključak – Zašto vas vaša mačka liže

Ponašanje mačaka uključujući i lizanje vlasnika, često je složena manifestacija mačijeg ponašanja koja nosi različita značenja. Dok se lizanje može tumačiti kao izraz ljubavi, povezanosti i brige, može takođe biti i način komunikacije, održavanja higijene ili čak znak anksioznosti kod mačaka. Razumevanje konteksta i ponašanja vaše mačke ključno je za tumačenje njenih gestova i potreba. Važno je posmatrati celokupno ponašanje mačke i pažljivo razmatrati okolnosti u kojima se lizanje dešava. Pružanje ljubavi, pažnje i adekvatne nege vašoj mački pomaže u izgradnji snažne veze između vas i vašeg ljubimca, stvarajući tako harmoničan odnos pun ljubavi i razumevanja.

Pratite nas na @Macketinashop i otkrijte širok spektar fantastičnih proizvoda i zabavnih sadržaja koji će učiniti vašeg mačića srećnim!

Naša stranica je mesto gde možete pronaći najnovije trendove u svetu mačjih proizvoda, korisne savete o nezi i ishrani vaše mačke, kao i šarmantne fotografije i video snimke mačaka koje će vam ulepšati dan.

Pridružite se našoj mačijoj avanturi na YouTube-u! Posetite naš kanal Macketinashop i otkrijte neiscrpni izvor zabave, edukacije i inspiracije za vaše mačke!

Na našem kanalu, pružamo vam najnovije informacije o najboljim proizvodima za mačke, korisne savete o brizi za vašeg ljubimca i uzbudljive video sadržaje koji će vas nasmejati i inspirisati. Od pregleda najnovijih igračaka do korisnih tutorijala o nezi mačaka, naš kanal nudi sve što vaša mačka treba kako bi bila srećna i zadovoljna.

Pretplatite se na naš kanal i budite deo naše mačije zajednice! Podelite svoje iskustvo sa nama, postavite pitanja i pridružite se diskusijama sa drugim ljubiteljima mačaka širom sveta.

S’ ljubavlju

Macketinashop tim!

Leave a Reply