Skip to content
Home » Blog » Najgora hrana za mačke: Koju hranu nikako ne treba davati mačkama?

Najgora hrana za mačke: Koju hranu nikako ne treba davati mačkama?

  • by

Mnogi ljudi greše kada daju hranu koju oni jedu svojim mačkama. Mačka kao veliki proždrljivac sigurno neće odbiti ukusan zalogaj ali to ne znači da je to dobro za vašeg ljubimca. Postoje namirnice za koje se smatra da su najgora hrana za mačke.

Mačke vole sočnu hranu, punu proteina i masnoća, naravno da postoji i mnoštvo ljudskih obroka koji nisu opasni za mačku ali u malim količinama. Isto tako postoje i namirnice koje bi ozbiljno mogle da naškode zdravlju vašoj mački, neke čak mogu dovesti i do smrti mačke.

Takođe nije dobro davati mački hranu drugih životinja. Na primer, ako imate psa i mačku, treba ih hraniti odvojeno i ne mešati im hranu. Mačka ima drugačiji digestivni sistem od psa, samim tim i hrana bi trebalo da bude prilagođena vašem ljubimcu.

Lista namirnica koju nikako ne bi ste trebali koristiti u ishrani mačaka

Luk, beli luk i vlašac

Mačke su duplo više osetljivije od pasa na hemijsku supstancu koja se nalazi u belom luku, vlašcu i luku. Ove tri namirnice mogu ozbiljno da naštete crvenim krvnim zrncima kod mačaka, čak i u vrlo malim količinama ove tri namirnice mogu napraviti problem i štetne su za mačku u bilo kom obliku, od sirovog do onog u prahu. Kako su beli luk i luk veoma zastupljeni u našoj tradicionalnoj kuhinji, zaista treba voditi računa da ako već dajete mački svoju hranu, u tom obroku ne bi trebalo da bude luka,vlašca i belog luka.

Sirova jaja

Kuvana jaja nisu problem, ali sirova jaja predstavljaju opasnost od salmonele. Ova bakterija može dovesti do ozbiljnih problema sa gušteračom.

Mačka pored bazena i med

Kosti kao najgora hrana za mačke

Kosti nisu hrana za mačke i nikako im to ne treba davati, kosti mogu biti oštre i mogu prouzrokovati povredu creva ili se mogu zaglaviti u grlu i ugušuti je. Ne želite da vašem ljubimcu bude potreban zubar ili hiruški zahvat.

Sirova riba

Suši je fenomenalna hrana za čoveka ali ne i za mačku. Kod mačaka sirova riba može da prouzrokuje želudačne tegobe. Jedan od hemijskih sastojaka kod sirove ribe može da dovede do neuroloških problema kod mačaka.

Alkohol

Alkohol je izuzetno otrovan za mačke i može prouzrokovati razne probleme od pijanog stanja, problema sa disanjem do želudačnih tegoba, to može dovesti do kome i smrti.

Hleb

Hleb obično sadrži kvasac, a kvasac može da izazove bolnu upalu koja može da bude fatalna ako se brzo ne leči.

Kofein ili bilo šta sa kofeinom

Sigurno vam se dogodilo da primetite mačku kako vam se mota oko vaše šolje sa kafom, mačka je po prirodi izuzetno radoznala životinja ali ne znaju baš šta je dobro a šta loše za njih, pa svakako budite pažljivi da mačka ne poliže malo kafe, čaja ili nekog gaziranog napitka. To mačku neće ubiti ali će prouzrokovati napetost,verovatno i agresivnije ponašanje ali i pojačan rad srca.

Mast

Kao što smo i napisali, mačke obožavaju hranu bogatu masnoćama ali ipak masnije delove mesa izbegavajte da dajete mački,mogu da dovedu do želudačnih tegoba i problema sa gušteračom.

Mleko

Izbegavajte da dajete mački mleko, odrasle mačke ne podnose mleko baš najbolje, ono kod mačaka prouzrokuje dijareju i ozbiljne želudačne probleme. U ishrani mačaka ili mačića možete koristiti mleko u prahu za mačke.

Avokado

Avokado je otrovan za većinu kućnih ljubimaca, izuzetno je opasan za mačke. Ova tropska voćka izaziva kod mačaka povraćanje, dijareju, teškoće sa disanjem, nakupljanje tečnosti oko srca a može biti i fatalno po mačku. Tako da avokado držite na mestu koje nije pristupačno za vašeg ljubimca.

Trešnje, breskve i semenke jabuke

Ovo voće u sebi sadrži hemijsku supstancu koja je otrovna po mačke. To može dovesti do trovanja i smrt gušenjem.

Limun

Limun svakako odbija mačke svojom kiselošću ali u slučaju da ga mačka pojede to će dovesti do povraćanja.

Čokolada

Čokoladu nikako ne treba davati mački. Ovaj slatkiš u sebi sadrži hemijske materije koje kod mačaka a i drugih kućnih ljubimaca deluju kao snažni diuretici i podstiču pojačan rad srca i nervnog sistema.

Sirova džigerica

U malim količinama sirova džigerica nije problem za mačku, ali veće količine sirove džigerice mogu da izazovu trovanje. Tako da pre konzumacije bi bilo dobro da se džigerica termički obradi, što je sigurno, sigurno je.

Grožđe i suvo grožđe

mačka na stolu i pored nje grožđe

Grožđe i suvo grožđe mogu da oštete mačije bubrege. Još uvek nije poznato koja hemijska supstanca je odgovorna za takav efekat.

Indijski oraščić

Indijski oraščić je otrovan i za mačke i za pse.
Ovi orašasti plodovi prouzrokuju nekontrolisano drhtanje i mišićne trzaje, tako da držite ih na nekom nepristupačnom mestu za vaše ljubimce.

Krompir

Krompir je za mačku veoma otrovan, ova namirnica će kod mačke izazvati stomačne bolove, povraćanje, dijareju, depresiju, paralizu čak i srčani udar.

So

Prevelika kolićina soli u mačijoj hrani može da dovede do neravnoteže u mačjim elektrolitima.

Ostale namirnice koje ne bi ste trebali davati vašem ljubimcu su još i soja, kvasac i bilo šta što sadrži hmelj i rabarbaru.

Tunjevina u većim kolićinama može napraviti problem ali u malim količinama je sigurna za mačkino zdravlje. 

Zašto vlasnici mačaka moraju znati koja je najgora hrana za mačke

Da bi vaša mačka imala što kvalitetniji i duži život važno je da se zdravo hrani. Ukoliko izbegavate da je hranite sa hranom što je najgora po mačkino zdravlje ni vi nećete trošiti novac i vreme na veterinara. Samim tim će te produžiti život vašem ljubimcu i imaćete više vremena da provedete zajedno.

3 thoughts on “Najgora hrana za mačke: Koju hranu nikako ne treba davati mačkama?”

  1. Pingback: 5 znakova da je vaša mačka pod stresom - Macketina

  2. Pingback: Mačji životni vek: Koliko dugo žive mačke? - Macketina

  3. Pingback: Šta mačke najviše vole - Macketina

Leave a Reply