Skip to content
Home » Blog » Šta mačke najviše vole

Šta mačke najviše vole

  • by

Za mačke neki tvrde da su rezervisane i hladne ali to važi samo za one ljude koji im nisu pružili priliku da se bolje upoznaju sa mačkama i dozvolili da im se podvuku pod kožu. Naravno, istina je u potpunosti drugačija, mačke vole ljude, samo to pokazuju na drugačiji način. Svi se pitaju šta mačke najviše vole.

“Kada mačka spava, cela kuća treba da bude tiha.” – Ange Marchini

Pravi ljubitelji mačaka znaju kako mogu navesti mačku da ih voli i da se mačka u njihovom prisustvu oseća sigurno i bezbedno.

Opšte je poznato da su mačke senzitivna bića i zbog toga zahtevaju malo drugačiji pristup u pripitomljavanju i socijalizaciji. To znači da moramo naučiti kako da priđemo mački i da znamo šta mačke najviše vole kako bi se što lakše zbližili sa tim divnim životinjama.

žuta mačka sedi

Sadržaj Teksta:

Mačke najviše vole da jedu

Naravno da mačke najviše vole da jedu, opšte je poznato da su pravi proždljivci i hrane nikad dosta za njih. Ako ste vlasnik mačke, sigurno vam se dogodilo da za vreme ručka vaša maca ne može da se smiri i da ne možete od nje na miru da jedete. Pogotovo ako je na stolu neko sočno meso ili mlečni proizvodi, maca se neče smiriti dok ne dobije svoj deo.

Neke od namirnica sa ljudskog menija koje mačke najviše vole su:

  • Mlečni proizvodi, posebno sir i jogurt
  • Meso i mesne prerađevine
  • Masline
  • A neretko mačke jedu i povrće kao što su brokoli ili karfiol
  • Ponekad i voće

Naravno da mačka treba da jede hranu koja je predviđena za nju i njen uzrast i koja se može kupiti u bilo kom pet shopu, maci se ništa neće dogoditi loše ako jede i malo hranu sa ljudskog menija.

Treba biti oprezan sa mlećnim proizvodima jer mačke kao i psi nemaju enzime koji im pomažu da vare laktozu.

Mačke obožavaju samostalnost

Mačke najviše vole samostalnost, mrze ako im je kretanje ograničeno. Prosto, njihov zaštitni znak je sloboda, da mogu da se kreću gde god žele, ne zaboravimo da su mačke predatori, u njihovim genima je lov na druge životinje i to se nikad neće izbrisati.

Najbolji način da priđete i da se sprijateljite sa mačkom je da pustite mačku da ona priđe vama, a prići će sigurno, jer su mace izuzetno radoznale. Upravo ta radoznalost potvrđuje jednu zanimljivu činjenicu, da mačka obavezno priđe prva (ako ste u društvu) osobi koja ne voli mačke ili koja se plaši mačaka. Mačka to oseća i interesuje je takvo ponašanje.

“Nikada nećete imati problema sa mačkom koja će ignorisati vašu prisutnost.” – James Herriot

Izuzetno je važno pratiti znakove koje vam mačka šalje, ako joj se nešto ne dopada sigurno će vam to staviti do znanja. Ona to može učiniti siktanjem, grebanjem, ako želi da vas napadne, fokusiraće se u jednu tačku na vašem telu koju će napasti i brzo će pomerati rep, isto tako primetićete da su uši promenile položaj i izgedaju poravnate i spuštene.

bela mačka se proteže na podu

Mačke obožavaju slično ponašanje – budite mačka

Ljudi kada se pozdravljaju obično se rukuju ili se zagrle, kod mačaka je to drugačije. Dve mačke kada se sretnu i u dobrim su odnosima, pozdrave se tako što se dodiruju njuškicama ili se dodiruju glavama. Ako ste tek udomili mače i niste još uspostavili odnos sa njom obavezno probajte da pružite prst ka macinoj njušci i ona će vas sigurno pozdraviti dodirom njuške.

Ako se mačka često trlja od vas ,mesi vas šapicama, spava na vama, liže vam kosu ili ruke, ne plašite se! Na taj način mačka pokazuje svoju ljubav prema vama i želi da vam kaže da joj je lepo sa vama i da se oseća sigurno.

Najintimniji gest kojim mačka pokazuje svoju ljubav naziva se ‘bunting‘ koji mačke obavljaju samo sa omiljenim osobama ili osobom u svom okruženju, a taj gest izgleda tako što mačka trlja svoju glavu uz vaš obraz ili čelo, ako vam to vaša mačka radi, pravi ste srećnik, vaš ljubimac vas obožava.

Mačke najviše vole da ližu sebe a i svoje vlasnike

Mačke svoje vlasnike doživljavaju kao deo čopora, kao neke velike mačke sa kojima živi. Ako vas vaša mačka liže ona vas vidi kao deo svoje porodice. Dok je bila mala, macu je lizala njena majka ili braća i sestre tako da sam čin lizanja i čišćenja dokazuje znak pripadnosti.

A opšte je poznato da mačke najviše vole da se ližu i mogu satima da se kupaju pre spavanja, prave su čistunice.

Mačke najviše vole maženje ali ne uvek

Mačka kao izuzetno osetljiva životinja uglavnom voli da se mazi ali postoji trenutak kada zadovoljstvo prelazi u bol, tada će vam vaša maca dati signal da je sa maženjem gotovo.

Mačke najviše vole kada se maze u predelu čela i u ravni obraza, naravno i nežno maženje po leđima, trbuh ne preporučujemo osim ako ne želite ogrebotine na svojim rukama.

Trbuh je najosetljiviji deo tela kod mačke.

Mačke najviše vole čistoću i urednost

Jedna zanimljiva činjenica, posuda sa hranom i posuda sa vodom ne bi trebalo da stoje na istom mestu i treba pronaći odgovarajuće mesto za jedno i drugo, vodu menjati bar jedno dnevno. A bilo bi dobro da posuda za vodu bude keramička.

Mace obožavaju rutinu i za njih a i za vas je jako važno u isto vreme da ih hranite kako vas mačka ne bi budila uveče da je nahranite, posle je teško da se odviknu.

Što se tiče posude sa peskom najvažnije od svega je da se čisti na vreme kako vam maca ne bi ostavljala ‘poklone’ po kući. Isto tako posuda bi trebalo da bude velika i plitka kako bi vašem ljubimcu bilo što prijatnije dok vrši nuždu.

kratkodlake orientalne mačke leže u krevetu za mačke - šta mačke najviše vole
Mačke najviše vole da spavaju

Mačke najviše od svega vole da spavaju

Ako se pitate šta mačke najviše vole, odgovor je spavati. Mačke provedu 70 odsto svog vremena spavajući i o ovome ne treba trošiti previše reči, potpuno je jasno šta mačka najviše voli.

Zaključak

Mačke su jedinstvene životinje sa svojim preferencijama i potrebama, ali postoji nekoliko stvari koje većina mačaka izuzetno voli. To uključuje udobna mesta za spavanje, redovnu negu i čišćenje, kvalitetnu hranu prilagođenu njihovim potrebama, igračke koje podstiču njihovu prirodnu igru i održavaju ih fizički aktivnima, kao i pažnju i interakciju sa svojim vlasnicima. Mačke takođe vole sigurno i mirno okruženje, gde se osećaju bezbedno i voljeno. Razumevanje potreba i želja mačaka pomaže vlasnicima da izgrade snažnu vezu sa svojim ljubimcima i pruže im život ispunjen ljubavlju, udobnošću i srećom. U krajnjoj liniji, ljubav, pažnja i nega su ključni sastojci za srećan i ispunjen život mačaka.

Dragi ljubitelji mačaka,

Zainteresovani ste za najnovije trendove u svetu mačijih proizvoda? Želite li saznati kako da svojim mačkama pružite najbolju moguću negu i zabavu? Pridružite se našem YouTube kanalu Macketinashop i otvorite vrata u čarobni svet mačijih avantura!

Na našem kanalu redovno objavljujemo inspirativne i edukativne sadržaje koji će vas informisati, zabaviti i inspirisati. Pronaći ćete pregled najnovijih proizvoda za mačke, korisne savete o nezi i ishrani, kao i raznovrsne video zapise koji prikazuju mačke u svom najlepšem izdanju.

Pretplatite se na naš kanal kako biste prvi saznali o ekskluzivnim ponudama, nagradnim igrama i specijalnim događajima koje pripremamo samo za naše vernike pratioce. Vaša podrška nam pomaže da nastavimo stvarati kvalitetne sadržaje i unapređivati život naših mačaka.

Neka vaše mačke uživaju u vrhunskom iskustvu koje pripremamo na kanalu

Leave a Reply