Skip to content
Home » Blog » Mačka grize stvari po kući -Zašto to rade i kako to sprečiti

Mačka grize stvari po kući -Zašto to rade i kako to sprečiti

  • by

Ako ste primetili da vaša mačka grize stvari po kući sigurno ste se zapitali zašto to rade i kako sprečiti takvo ponašanje.

Razlozi zbog kojih mačka grize stvari po kući mogu biti razni, ponekad to mačke rade iz dosade, ponekad iz stresa, ponekad zbog bola ili rasta zuba, što se najčešće javlja kod mačića, oni grizu sve živo, sve im je zanimljivo, jednostavno na taj način otkrivaju nove ukuse, nova iskustva i informacije koje bi im kasnije u životu bile od pomoći u preživljavanju.

Iako se grickanje stvari smatra za normalno ponašanje kod mačaka, grickanju treba stati na kraj jer može doći do strujnog udara, ako maca ima naviku da grize kablove, može doći do trovanja ako maca ima naviku da gricka biljke koje su opasne po život mačke, takođe može izazvati razne alergije.

Sadržaj Teksta:

Kako sprečiti mačku da grize stvari po kući

Stvari poput odeće, obuće i tašne treba skloniti, tačnije treba ih staviti na mesto na kom neće biti dostupne za mačku, sve dok su ove stvari na sigurnom nećete imati problema.

Kablovi i mali kućni aparati su česta meta mačaka, s obzirom na to da gricanje kablova može izazvati strujni udar jako je važno zaštititi kablove, obložiti ih plastikom je najidealnija opcija, takođe se mogu postaviti uza zid tako da maci ne budu na vidiku, sledeća opcija je da se kablovi stave pod tepih.

Biljke mogu biti izuzetno toksične po mačku, u slučaju da vaša ljubimica ima naviku da gricka cveće, trebalo bi ga skloniti i onemogućiti mački pristup.

Priuštite vašoj mački veliki izbor igračaka, ako nemate dovoljno vremena da posvetite vašoj ljubimici, jako je važno da joj obezbedite mnoštvo igračaka i grebalicu, kako bi maca mogla da zasiti svoju želju za igranjem, ovo je obavezna stavka za mace koje žive u kući ili stanu a nemaju pristup dvorištu (ne izlaze napolje).

Najčešća Pitanja – Zašto mačka grize stvari po kući.

Zašto moja mačka grize stvari po kući?

Mačke mogu gristi stvari iz različitih razloga, uključujući instinktivno održavanje zuba i kandži, dosadu, želju za istraživanjem, stres ili nedostatak mentalne stimulacije.


Da li je grickanje stvari normalno ponašanje kod mačaka?

U određenoj meri, grickanje stvari može biti normalno ponašanje kod mačaka. Međutim, ako postane prekomerno ili destruktivno, može ukazivati na problem koji treba rešiti.

Kako sprečiti mačku da grize stvari?

Pružanje adekvatnih igračaka, držanje mačke zauzetom i aktivnom, redovno oštreći nokte i pružanje alternativnih površina za grebanje mogu pomoći u smanjenju grickanja stvari.

Da li je grickanje stvari znak da moja mačka ima problem?

Ponekad grickanje stvari može biti znak stresa, anksioznosti ili zdravstvenih problema kod mačaka. Ako je grickanje stvari praćeno drugim simptomima, kao što su promene u apetitu, povraćanje ili promene u ponašanju, trebalo bi posetiti veterinara radi pregleda.

Da li je normalno da mačka grize kablove ili električne uređaje?

Grickanje kablova može biti opasno za mačku i izazvati povrede ili električne udarce. Potrebno je osigurati kablovi i električni uređaji su van domašaja mačke ili koristiti zaštitne pokrove kako bi se sprečilo grickanje.

Kako se postupa sa destruktivnim ponašanjem kod mačaka?

Važno je razumeti uzrok destruktivnog ponašanja kod mačaka kako bi se pronašlo odgovarajuće rešenje. To može uključivati prilagođavanje okruženja mačke, pružanje dodatne stimulacije ili čak konsultaciju sa veterinarom ili stručnjakom za ponašanje životinja.

Mačka grize cveće

Zaključak – Zašto mačka grize stvari po kući.

Kao što smo napomenuli na početku teksta mačka gricka predmete po kući iz mnogo razloga ali smo i objasnili kako da sačuvate i stvari i mačku.

Ponekad mačka grize stvari po kući od bolesti desni, one to rade kako bi olakšale sebi bol, takođe to mačka radi kada ima probleme i bolove u digestivnom trapu, u ovim slučajevima morate konsultovati veterinara.

Podsećamo vas da nas možete pratiti na društvenim mrežama putem našeg profila @macketinashop, gde redovno delimo korisne savete, zabavne sadržaje i najnovije informacije o svetu mačaka. Takođe, pozivamo vas da svoje slike sa svojim mačkama delite na društvenim mrežama koristeći hashtag #macketinashop, kako bismo zajedno gradili zajednicu ljubitelja mačaka.

Osim toga, posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći edukativne video klipove o mačkama koji vam mogu pomoći da bolje razumete njihove potrebe i ponašanje.

Hvala vam što ste pročitali naš blog i što ste deo naše zajednice posvećene zdravlju, sreći i dobrobiti naših ljubimaca. Vidimo se na društvenim mrežama i YouTube kanalu!

S ljubavlju,

Vaš Macketinashop tim!

Leave a Reply