Skip to content
Home » Blog » Zašto Mačke Odlaze od Kuće: Razumevanje i Prevencija

Zašto Mačke Odlaze od Kuće: Razumevanje i Prevencija

 • by

U svetu ljubitelja mačaka, verovatno nema ništa srceparajuće kao kada vaša mačka ode od kuće. Mačke su poznate po svojoj nezavisnosti i sklonosti ka istraživanju, ali kada vaša mačka nestane, to može biti izuzetno stresno iskustvo. Da bismo bolje razumeli zašto mačke odlaze od kuće i kako to možemo sprečiti, istražićemo nekoliko uobičajenih razloga i korisne savete.

Najčešći razlozi zašto mačke odlaze od kuće

 1. Mačke su radoznale po prirodi: Mačke su prirodno radoznale životinje koje vole da istražuju svoju okolinu. Ponekad će ih jednostavno privući zvuk ili miris izvan vašeg doma. Da biste smanjili ovu vrstu rizika, pobrinite se da vaša mačka ima određenu dozu aktivnosti u kući. Igračke, grebalica i viseće sprave mogu zadržati njihovu pažnju i smanjiti želju za begom.
 2. Potraga za partnerom: Ako vaša mačka nije sterilisana ili kastrirana, može odlaziti u potragu za partnerom tokom perioda parenja. Ovo je posebno učestalo ponašanje kod nekastriranih mužjaka. Sterilizacija ili kastracija je od suštinskog značaja za sprečavanje ovakvih situacija.
 3. Teritorijalna priroda: Mačke su teritorijalne životinje i mogu odlaziti kako bi obeležile svoje teritorije ili se suprotstaviti drugim mačkama koje dolaze u njihov prostor. Pobrinite se da vaša mačka ima svoje mesto u kući i redovno je održavajte kako biste sprečili potrebu za odlaskom.
 4. Strah i stres: Mačke mogu pobeći ako se osećaju uznemireno ili pretrpljuju stres. To može biti uzrokovano bukom (visokim tonovima npr. gradilište), prisustvom nepoznatih osoba ili drugih životinja u blizini. Pobrinite se da vaša mačka ima siguran i miran kutak u kući gde se može povući kad se oseća ugroženo.
 5. Začarani mačji svet: Mačke mogu biti privučene spoljnom okruženju koje im nudi različite stimulacije, poput ptica, insekata i mirisa divljine. Uvek nadzirite svoju mačku ako je napolju i razmotrite opciju ograđenog dvorišta kako biste joj pružili bezbedan prostor za istraživanje.
 6. Povrede i bolesti: Ponekad mačke odlaze od kuće zbog povreda ili bolesti. Ako primetite promene u ponašanju svoje mačke ili fizičke znakove povreda ili bolesti, obratite se veterinaru odmah.

Kako biste smanjili rizik od odlaska vaše mačke od kuće, evo nekoliko korisnih saveta:

 • Obavezno sterilišite/kastrirajte svoju mačku kako biste sprečili potragu za partnerom.
 • Pravite stimulativno okruženje u kući sa igračkama i spravama za mačke, grebalica je obavezna.
 • Obezbedite svom ljubimcu svoj teritorijum u kući.
 • Obezbedite miran prostor za svoju mačku gde se može povući kad je potrebno.
 • Nadzirite svoju mačku kad je napolju ili razmotrite ograđeno dvorište.
 • Redovno pratite zdravstveno stanje svoje mačke i vodite je veterinaru po potrebi.

Zaključak:

Razumevanje zašto mačke odlaze od kuće i preduzimanje odgovarajućih mera predostrožnosti može značajno smanjiti rizik od gubitka vašeg ljubimca. Vaša pažnja i briga su ključni za očuvanje srećnog i sigurnog života vaše mačke u domu.

Leave a Reply