Skip to content
Home » Blog » Mirisi koje mačke ne podnose

Mirisi koje mačke ne podnose

 • by

Uloga mirisa u životima mačaka je neosporna. Njihov super njuh pomaže im u komunikaciji, pri lovu, i osećaju za okolinu. Međutim, postoje mirisi koje mačke ne podnose, a takođe postoje i hemijska sredstva za čišćenje koja mogu biti opasna po njihovo zdravlje. U ovom tekstu, istražićemo koje mirise mace ne vole i kako možete održavati svoj dom tako da bude čist i bezbedan za vašeg mjau prijatelja.

S obzirom na to da mace imaju čak 15 puta jače čulo mirisa od ljudi sasvim je logično da im određeni mirisi smetaju u kući, hajde da saznamo koji su to mirisi.

Sadržaj Teksta:

Mirisi koje mačke ne podnose

 1. Citrusni mirisi: Mačke su poznate po svojoj averziji prema mirisima citrusa, kao što su limun, pomorandža ili grejpfrut. Ove voćke sadrže supstance koje mačke ne podnose, a sam miris im često smeta i stvara nelagodu. Ovi mirisi mogu biti korisni u slučaju da želite mačku daleko od određenih prostorija ili predmeta, možete koristiti citrusne sveće, ulja ili sprejeve. Ovo će efikasno odbiti vašu mačku od određenih mesta u kući.
 2. Mentol: Mirisi mentola i mente takođe su neprijatni za mačke. Ovi mirisi se često koriste u proizvodima za osvežavanje vazduha u prostorijama. Ako želite da odbijete mačku od određenih prostora ili predmeta, možete koristiti mirisne vrećice sa sušenim listovima mente.
 3. Parfemi i jaki mirisi:Kao što smo na početku teksta napomenuli, mačke imaju izuzetno osetljiv njuh, pa jaki parfemi i mirisi ostalih kozmetičkih preparata mogu smetati ili stvoriti nelagodu kod mačaka. Ako koristite jake parfeme ili druge mirisne proizvode, posebno u blizini macinog mesta za spavanje ili hranjenja, to može prouzrokovati stres kod vaše mačke.
 4. Čišćenje i dezinfekcija: Mačke često ne vole mirise hemijskih sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Upotreba jakih sredstava sa jakim mirisima može uzrokovati nelagodnost i stres kod vaše mačke. Umesto toga, razmislite o upotrebi blagih, prirodnih sredstava za čišćenje. Nikako na bazi sirćeta jer i taj miris jako smeta mačkama.
 5. Neočišćena kutija sa peskom O ovome ne treba mnogo pisati, sasvim je jasno da je ovaj miris izuzetno neprijatan po ljude a zamislite kako je tek mačkama koji mnogo intezivnije osećaju mirise, svakodnevno čistite posip u suprotnom maca će pronaći drugo mesto na kojem će početi da vrši nuždu.

Hemijska sredstva za čišćenje koja su opasna po mačke

Pored mirisa koje mačke ne podnose, važno je takođe obratiti pažnju na hemijska sredstva za čišćenje koja mogu biti opasna po njihovo zdravlje i život. Evo nekoliko primera:

 1. Amonijak: Amonijak je sastojak koji se često nalazi u sredstvima za čišćenje prozora. Ovaj hemijski sastojak može iritirati oči i disajne puteve mačaka. Upotreba amonijaka u zatvorenim prostorijama može biti posebno štetna.
 2. Bleach (izbeljivač): Izbeljivač je veoma jak hemijski agens koji može biti toksičan za mačke ako dođu u dodir sa njim ili ga udahnu. Osim toga, ostaci izbeljivača na površinama koje mačka može lizati takođe mogu biti opasni po vašeg ljubimca.
 3. Hemijski dezinfekcioni proizvodi: Mnogi dezinfekcioni proizvodi sadrže hemikalije koje su štetne za mačke, uključujući kvaternerne amonijum soli. Ovi proizvodi mogu izazvati iritaciju kože i sluznice kod mačke.
 4. Sredstva za čišćenje tepiha: Tepisi često sadrže hemikalije koje se oslobađaju tokom čišćenja, a ovi mirisi i supstance mogu biti neprijatni za mačke. Takođe, prilikom čišćenja tepiha, ostaci hemikalija mogu ostati na površini i na mačijim šapama, što može biti opasno jer mace ližu svoje šape.
 5. Sredstva za čišćenje na bazi alkohola: Hemijska sredstva koja sadrže alkohol mogu izazvati iritaciju kože i sluzokože vaše ljubimice ako dođe u direktan kontakt sa njima. Takođe, isparenja alkohola mogu biti štetna za disajne puteve mačke.
Mirisi koje mačke ne podnose

Kako očistiti kuću bezbedno za mačke

Sada kada znate koje mirise mačke ne podnose i koje hemijske supstance su opasne po njihovo zdravlje, evo nekoliko saveta za čišćenje kuće bezbedno za vašu mačku:

 1. Redovno provetravanje prostorija: Ako koristite hemijska sredstva za čišćenje, dobro provetravanje prostorija će pomoći da štetni mirisi ispare iz prostorije.
 2. Izbegavajte upotrebu izbeljivača i jakih dezinfekcionih proizvoda: Umesto toga, birajte blage dezinfekcione proizvode koji su bezbedni za mačke.

Kako Izabrati Bezbedna Hemijska Sredstva za Čišćenje

 1. Pročitajte Etikete na proizvodima: Pre kupovine hemijskih proizvoda za čišćenje, pažljivo pročitajte etikete kako biste saznali o sastojcima. Izaberite proizvode koji su označeni kao “sigurni za kućne ljubimce” ili “prirodni sastojci”.
 2. Pazite na reakcije vašeg ljubimca: Obratite pažnju na reakciju vaše mačke kada koristite nove proizvode za čišćenje. Ako primetite da je vaša mačka nervozna ili da ima problema sa disanjem nakon upotrebe proizvoda, odmah prestanite da ih koristite.

Zaključak – Mirisi koje mačke ne podnose

Mirisi koje mačke ne podnose mogu varirati od mačke do mačke, ali postoji nekoliko opštih mirisa i hemijskih sredstava koja su poznata po tome da izazivaju negativne reakcije i posledice. Kako biste osigurali zdravo i bezbedno okruženje za vašeg ljubimca, pažljivo birajte hemijska sredstva za čišćenje i pratite njihovu reakciju na nove proizvode. Bezbednost i zdravlje vaše mačke su od najvećeg značaja, pa je važno da budete informisani i odgovorni.

Nadamo se da ste uživali u današnjem tekstu – Mirisi koje mačke ne podnose

Na našem YouTube kanalu Macketinashop, možete pronaći obilje edukativnih video klipova o mačkama. Saznajte korisne savete o ishrani, zdravlju, ponašanju, i mnogim drugim aspektima brige o mačkama. Pretplatite se na kanal kako biste bili u toku s najnovijim sadržajem i pridružite se zajednici zaljubljenika u mačke na Macketinashop YouTube kanalu!

Leave a Reply