Skip to content
Home » Blog » 10 Znakova da je vaša mačka nesrećna

10 Znakova da je vaša mačka nesrećna

  • by

Da li ste primetili neke čudne promene u ponašanju vaše mačke? Možda je postala manje druželjubiva ili vam se čini da je nervozna ili agresivna? Mačke su izuzetno osetljive životinje, baš kao i ljudi mace mogu osećati tugu i nesreću. Kao vlasnik koji je odgovoran, vaša uloga je da prepoznate sledeće znakove i pomognete svom mjau prijatelju da ponovo bude srećna maca. U ovom tekstu, istražićemo 10 znakova da je vaša mačka nesrećna i pružiti vam adekvatne savete kako da rešite problem i da pomognete vašem ljubimcu.

Sadržaj Teksta:

Ovo su najčešćih 10 znakova da je vaša mačka nesrećna

Gubitak apetita Mačaka

Ovo je sigurno jedan od prvih znakova nesreće i nezadovoljstva kod mačaka. Ako primetite da vaša mačka odbija hranu (priđe hrani ali ne jede) ili jede mnogo manje nego obično, to može ukazivati na stres, bol ili nelagodnost. Obratite pažnju na njenu ishranu i u ovakvim situacijama jako je važno konsultovati se sa veterinarom.

Skrivanje i Izolacija mačaka

Ako je vaša mačka počela često da se skriva od vas i od drugih ukućana,(obično su to tamna mesta u kući, ispod kreveta, plakar itd…) primetićete da je maca mnogo mirnija i tiša nego inače, ne igra se, ne juri po kući, nije aktivna, to je sigurno znak da oseća bol, nelagodu ili je doživela stres. Ako se takvo macino ponašanje nastavi obavezno se konsultujte sa veterinarom.

Drastična promena u ponašanju maca

Bilo kakva drastična promena u ponašanju kod mačaka može ukazivati na nezadovoljstvo. Na primer, ukoliko je ranije bila druželjubiva, vesela i razigrana, a sada je postala agresivna, nervozna ili povučena, to može biti siguran znak za uzbunu.

Nered u kući

Mačke su po prirodi izuzetno čiste i pedantne životinje, pa ako primetite da vaša maca počinje da vrši nuždu izvan svoje kutije (posip), to može ukazivati na stres ili nesreću. Ovo takođe može biti reakcija na nečistu kutiju sa peskom a ponekad i zbog mesta na kom se nalazi kutija sa peskom, to može biti prometno mesto u kući i zbog toga maca nema svoj mir i privatnost. Saznajte: Gde držati pesak za mačke u kući.

Gubitak dlake mačaka – Znak da je mačka nesrećna

Ako primetite da vaša mačka gubi više dlake nego obično ili primetite kako mačka grize svoju dlaku, to su jasni znakovi da je maca nesrećna ili da je pod stresom. Stres može dovesti do preteranog lizanja i gubitka dlake.

Smanjena fizička aktivnost kod mačaka

Mačke su po prirodi aktivne životinje, pa ako primetite da vaša mačka postaje manje aktivna i manje zainteresovana za igru, to takođe može biti znak nesreće. A ponekad je to samo period kod mačaka kada bi samo ležale po ceo dan, uglavnom se takav period dešava u zimskom periodu.

Neobični zvukovi(režanje i frktanje)

Neke mačke mogu reagovati na nesreću ili nezadovoljstvo tako što će proizvoditi neobične zvukove. Na primer: Mace mogu početi da frkću ili reže, to se uglavnom dešava ako imate više mačaka u kući, u borbi za teritoriju mace će režati jedna na drugu.

Gubitak težine kod mačaka

Ako primetite da vaša mačka gubi na težini i mršavi bez očiglednog razloga, to može biti znak da nije srećna. Gubitak težine kod mačaka može biti posledica stresa ili zdravstvenih problema, i ovaj znak treba ozbiljno shvatiti, konsultujte se sa veterinarom.

Agresivno Lizanje

Prekomerno ili agresivno lizanje može biti znak nesreće kod mačaka. Mačke često ližu svoju dlaku radi održavanja higijene, ali ako primetite da vaša mačka lize isto mesto i to na vrlo grub način, to je siguran znak stresa ili nelagodnosti.

Agresivnost kod mačaka

Napadajući ljude ili druge životinje, mačka može pokušavati da se izbori sa svojim emocijama. Agresivno ponašanje nije normalno i zahteva pažnju i eventualno profesionalnu pomoć.

10 znakova da je vaša mačka nesrećna

Znakovi da je mačka nesrećna – Kako pomoći

  1. Malo više vremena i pažnje: Poklonite svom ljubimcu više vremena i pažnje. Mačke obožavaju interakciju sa svojim vlasnicima, mazite ih, igrajte se sa njima i obezbedite im što više igračaka.
  2. Stvorite siguran dom za vašeg mjau prijatelja: Trebalo bi ukloniti potencijalne izvore stresa iz okoline vaše mačke. Obezbedite joj tiho i mirno mesto gde može da se opusti.
  3. Redovni pregledi kod veterinara: Ako primetite znakove nezadovoljstva ili nesreće kod vašeg ljubimca, posetite veterinara kako biste isključili moguće zdravstvene probleme ali isto tako posećujte veterinara radi godišnjeg pregleda vaše mace.
  4. Igračke i grebalice: Mačke vole izazove. Razmislite o kupovini novih igračaka ili najednostavniji način da zabavite mačku je da na sred sobe stavite jednu praznu kutiju, probušite rupe sa nekoliko strana i mačka će se oduševiti. Isto tako trebalo bi da nabavite grebalicu za mačke.
10 znakova da je vaša mačka nesrećna

Zaključak – 10 Znakova da je vaša mačka nesrećna

Vaša mačka je deo vaše porodice, i kao takva, zaslužuje da joj posvetite vašu pažnju i vreme. Prepoznavanjem znakova nesreće i nezadovoljstva kod vaše mačke i pravovremeno reagovanje može pomoći da se poboljša njen kvalitet života. S ljubavlju, pažnjom i strpljenjem, možete stvoriti srećnog i zadovoljnog kućnog ljubimca. Ovo je jako važan tekst za nove vlasnike mačaka, koji nisu do sad imali priliku da imaju mačku kao kućnog ljubimca.

Na našem YouTube kanalu Macketinashop, možete pronaći obilje edukativnih video klipova o mačkama. Saznajte korisne savete o ishrani, zdravlju, ponašanju, i mnogim drugim aspektima brige o mačkama. Pretplatite se na kanal kako biste bili u toku sa najnovijim sadržajem i pridružite se zajednici zaljubljenika u mačke na Macketinashop YouTube kanalu!

Leave a Reply