Skip to content
Home » Blog » Gde držati pesak za mačke

Gde držati pesak za mačke

 • by

Posip, odnosno pesak za mačke može biti odlučujući faktor da li će vaša maca uredno obavljati nuždu ili će koristiti razna skrivena mesta po stanu, kako bi obavila osnovne fiziološke potrebe. Svi znamo koliko su naše ljubimice osetljive, ponekad i razmažene, pa se o ovoj temi nameće još jedno pitanje koje je veoma važno a to je, gde držati pesak za mačke?

Možda zvuči čudno ali nije svejedno gde se pesak za mačke nalazi u stanu, naročito našim macama jer ga one i koriste.

Ako uskoro planirate da postanete ponosni vlasnik najdivnije životinje na planeti a to je naravno mačka, prvo što treba da uradite je da pronađete u vašem domu odgovarajuće mesto za kutiju sa peskom, zatim treba da obezbedite odgovarajući pesak za vašeg ljubimca i na kraju treba mačku ili mače naučiti da koristi pesak za mačke, odnosno posip, u ovom tekstu ćemo detaljno objasniti sve vezano za ovu temu, kako bi vam bilo lakše da dočekate svoju ljubimicu.

Divne mace sede pored prozora

Sadržaj Teksta:

Kako naučiti mače da koristi posip

Za korišćenje toaleta, starije mačke će prirodno tražiti materijal zrnaste strukture kako bi obavile nuždu, ali mačićima će verovatno biti potrebna pomoć da shvate kako da koriste kutiju sa peskom, za to im je potrebna vaša pomoć, uz nekoliko trikova koje smo napisali u ovom tekstu, ceo proces će biti mnogo lakši i mače ili više njih će naučiti mnogo brže da koriste pesak za mačke.

Odabir kutije za pesak

Ako ste usvojili, dobili ili kupili mače jako je važno kupiti odgovarajuću kutiju za pesak, kutija za odrasle mačke ne dolazi u obzir jer je ogromna za vaše mače, za mačiće se preporučuju kutije dimenzija 30 x 20 cm.

Ako ste usvojili mladu mačku ili malo stariju, kutija normalne veličine je u ovom slučaju prihvatljiva ali za mačiće ipak treba voditi računa o veličini.

Kada mače bude poraslo, možete zameniti kutiju za veću u kojoj stoji pesak za mačke, kako bi vaš ljubimac uvek imao prostora da komotno obavi nuždu.

Divni mačići u žutoj kutiji

Trikovi za učenje mačeta da koristi posip

Mačići oponašaju svoju majku, pa čak i u vršenju nužde, ali ako ste usvojili mače koje to nije moglo da vidi od svoje majke, moraćete da iskoristite neke trikove kako bi mače što brže naučilo da koristi toalet.

 • Na početku, stavljajte što češće mače u pesak, obavezno nakon jela ili kad se probudi i pustite mače da istražuje okolinu i da se navikne na pesak.
 • Posuda sa peskom mora uvek biti čista, kao što svi vrlo dobro znamo, mačke su izuzetno čiste i pedantne životinje, tako da bi neka nečistoća imala negativan uticaj na mače pri navikavanju na pesak.
 • Na samom početku sigurno će se dogoditi da mače izvrši nuždu van peska, u nekom ćošku stana, iza kreveta itd.. Jako je važno ne grditi ga, dovoljno je odsečno reći “NE”, neka to bude komanda za sve što mače ne radi kako treba. Lagano ga stavite u pesak i pomilujte kao pohvalu, mače će to ubrzo shvatiti i povezati kao pozitivno ponašanje i počeće da koristi pesak za vršenje nužde.
 • Ako se to ne dogodi i mače uvek koristi isto mesto u kući gde vrši nuždu, to možete sprečiti tako što ćete prvo to mesto očistiti i prebrisati mešavinom vode i sirčeta i obavezno staviti aluminijumsku foliju na tu površinu, zato što mačke ne podnose taj zvuk i osećaj hodanja po takvom materijalu.
 • Zlatno pravilo je: koliko mačaka imate toliko i kutija sa peskom, još bolje je jedna plus za svaki slučaj.
 • Posuda sa peskom za mačke mora biti udaljena od činija sa hranom i vodom.
 • Prilikom pranja posude koristititi blage sapunice, bez jakih mirisa, jer to može stvoriti odbojnost kod mačeta.

Vrste peska za mačke

 • Grudvajući posip – Najčešće korišćena vrsa peska koja se proizvodi od gline, pod imenom Bentonit. U kontaktu sa mačjim urinom ili tečnošću formiraju se grudvice i samim tim je omogućava lakše čišćenje. Nakon svake upotrebe posebnom lopaticom se vade grudvice, nije potrebno menjati svu količinu peska, tako da je izuzetno praktično. Mana ove vrste peska je što ne sme da se baci u wc šolju jer ista može da se zapuši. Isto tako se može dogoditi kod lošijih kvaliteta gline slabo neutralisanje mirisa, gotovo nikakvo, raspadanje grudvica itd.. Kada se posip ne čisti redovno i ne dosipa nova količina dolazi do stvaranja blata koje ćr mačka raznositi po stanu ili kući.
 • Silikonski posip – Velika upijajuća moć vlage i fenomenalna eliminacija mirisa, proizvodi se od silicijum dioksida, kiseonika i vode, nema prašine i ne može se raznositi po kući. Obično traju od 25 do 30 dana uz svakodnevno čišćenje izmeta. Prednosti su velika moć upijanja, eliminacija mirisa, po završetku se cela količina može baciti u wc šolju, i dugotrajnost u odnosu na druge vrste peska za mačke. Mane su da su granule jako toksične i u slučaju da mačke imaju naviku da grickaju posip to ne bi bilo dobro po vašeg ljubimca.
 • Piljevina kao posip za mačke – Kao što sama reč kaže proizvodi se od drvene piljevine, velika moć upijanja tečnosti, glavne prednosti su: ne stvara se blate kao što je slučaj sa grudvajućim posipom, tako da mačke ne mogu da raznose prljavštinu po kući, iskorišćena piljevina se može baciti u wc šolju bez bojazni da će se zapušiti, piljevina je biorazgradiva i nije toksična.

Mesto na kojem treba držati pesak za mačke

Kutija sa posipom mora biti na mestu na kojem će vaš ljubimac imati privatnost a u isto vreme da joj bude lako dostupan. Kao što smo i spomenuli u prethodnom delu teksta, kutiju sa peskom nikako ne treba držati blizu činija sa hranom i vodom, na to zaboravite. Ako imate zastakljenu terasu to bi bilo idealno rešenje. Voditi računa da to mesto ne bude prometno, kako bi mačka mogla na miru da vrši nuždu, isto tako to mesto mora imati određeni protok svežeg vazduha i svetlosti.

Hvala vam svima koji ste pročitali ovaj tekst! Vaša posvećenost i interesovanje za dobrobit mačaka pokazuje koliko ste divni ljubitelji životinja. Nadamo se da ste pronašli korisne savete i inspiraciju za brigu o vašim mačkama. Vaša podrška nas motiviše da nastavimo deliti ljubav prema mačkama i korisne informacije. Budite u toku sa našim budućim tekstovima i ne zaboravite nas pratiti na društvenim mrežama @macketinashop. Vaša podrška znači mnogo! Hvala vam još jednom što ste bili deo naše mačkaste avanture!

Ako ste zainteresovani za više zabavnih i informativnih sadržaja o mačkama, svratite do našeg YouTube kanala, MacketinaShop! Tamo možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova koji će vam pomoći da bolje razumete ponašanje i potrebe vaših mačaka. Pretplatite se na naš kanal kako biste ne propustili ni jedan novi video, i budite deo naše mačkaste zajednice!

Leave a Reply