Skip to content
Home » Blog » Zubi kod mačaka – Održavanje higijene

Zubi kod mačaka – Održavanje higijene

 • by

Svi znamo koliko je održavanje higijene zuba važna po nas, tako je i kod naših ljubimaca, mnogi vlasnici mačaka nisu ni svesni koliko su zubi kod mačaka osetljivi i koliko je važna oralna higijena po zdravlje naših mezimica.

Bolesti zuba kod mačaka je jedna od najčešćih bolesti koje se javljaju nakon tri godine starosti ako se higijena zuba ne održava kako treba.

Bolesti usta i zuba su česta pojava kod starijih mačaka, zato je preventiva najvažnija i najefikasnije rešenje.

Preventiva podrazumeva redovno pranje zuba i kontrole veterinara.

Sadržaj Teksta:

Zubi kod mačaka – Mesojedi

Kao što je već svima poznato mačke su izričito mesojedi, pa samim tim zubi kod mačaka imaju oblik koji je prilagođen takvoj vrsti ishrane.

Mačići se rađaju bez zuba, prvi zubi kod ovih malih stvorenja javljaju se u drugoj nedelji života i nazivaju se mlečni zubi, a ti isti zubi kod mačaka su kompletni nakon sedam nedelja života.

Mačići imaju 26 mlečnih zuba.

Menjanje mlečnih zuba počinje od 3 do 6 meseci života.

Kod odraslih mačaka broj zuba je 30 , 12 sekutića, 4 očnjaka, 10 pretkutnjaka i 4 kutnjaka. O higijeni stalnih zuba kod mačaka se mora voditi računa jer su podložni kamencu i raznim bolestima.

Zubi kod mačaka – Simptomi bolesti

Idealno bi bilo jednom nedeljno proveravati zube i usta kod mačaka, na taj način se možete uveriti da li je sve kako treba ili možda možda primetite neke neobične promene.

Propadanje i oboljenje zuba kod mačaka će svakako biti vidljivi i nećete imati problem da dijagnostikujete problem ali postoje i dodatni simptomi na koje treba obratiti pažnju, a to su:

 • Odbijanje čvrste hrane
 • Loš zadah
 • Promena u ponašanju i raspoloženju (mačka se krije, bezvoljna je pa u nekim slučajevima čak i agresivna)
 • Vidljiva infekcija u ustima i desnima
 • Ciste ispod jezika
 • Nagli gubitak apetita i težine
 • Krvarenje iz usne šupljine
 • Balavljenje sukrvice
 • Klimavi zubi kod mačaka
 • Promena boje na desnima
 • Usporen unos hrane

Ako primetite neki od ovih simptoma kod vaše mačke budite sigurni da joj je potrebna profesionalna veterinarska intervencija kako bi se tačno ustanovio uzrok problema.

Zubi kod mačaka

Uzroci bolesti zuba kod mačaka

 • Okrnjen ili slomljen zub
 • Karijes
 • Povećana prisutnost plaka
 • Loša oralna higijena
 • Istrošeni zubi kod mačaka (Starost ili loša oralna higijena)

Stomatološki pregled

Na stomatološkom pregledu veterinar će proveriti da li je prisutan plak, kamenac, crvelino desni (gingivitis), krvarenje, slomljeni zub ili neki drugi problem.

Veterinar će izvršiti temeljni pregled zuba i usta vaše mačke, kako bi mogao da dijagnostikuje problem.

Kako bi se što efikasnije i lakše dijagnostikovao problem, veterinar će možda morati da uradi rendgenske snimke usta kod mačke a to zahteva da vaš ljubimac bude pod anestezijom.

Detaljan pregled obuhvata temeljan pregled svakog zuba posebnim stomatološkim instrumentima i rendgensko snimanje svih zuba, zato što kod mačaka postoje određena specifična oboljenja zuba, kod kojih se promene prave ispod zubnog mesa i nisu vidljive i mogu se uočiti isključivo rendgenskim snimkom zuba.

Jedino na taj način se može temeljno izvršiti pregled i ustanoviti uzrok problema.

Mačku treba voditi na detaljan stomatološki pregled usta i zuba jednom ili dva puta godišnje kako bi sve bilo u redu.

Veterinarski pregled zuba kod mačaka

Bolesti zuba kod mačaka

Više od polovine mačaka koje su starije od tri godine imaju neki oblik oboljenja zuba.

Oboljenje zuba kod mačaka ne utiče samo na bol samog zuba ili usne šupljine već može imati daleko veće posledice. Naime bakterije koje se nalaze na zubnim naslagama putem krvotoka stižu i do drugih organa kao što su: bubrezi, jetra, srčani zalisci i na taj način mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme po mačku.

Ovo je spisak najčešćih zubnih oboljenja kod mačaka:

Gingivitis

Gingiva je ivica desni a gingivitis je upala istih i predstavlja ranu fazu periodontalnih bolesti.

Upala desni je izazvana stvaranjem mekih naslaga na zubima, uzroci ove bolesti su starost, ishrana kašastom hranom, nedostatak kalcijuma, imunološki poremećaj i neadekvatna oralna higijena.

Simptomi gingivitisa

Mačke koje su obolele od gingivitisa imaju loš zadah, mnogo balave i jako teško jedu. Hronična bol rezultuje gubitkom apetita i telesne mase. Desni izgledaju ogrubelo i otečeno, lako krvare. Desni se tokom bolesti odvajaju od korena zuba i dolazi do gubitka istog. Tako da redovnom vašom kontrolom možete primetiti ako se nešto ovako dešava na desnima vaše mačke, pa samim tim možete reagovati i odvesti mačku kod veterinara na vreme.

Oštećenje zuba – Resorpcija zuba

Resorpcija zuba kod mačaka ili oštećenje dovodi do oštećenja gleđi.

Simptomi su hronični bol, krvarenje iz usne šupljine, balavljenje i odbijanje hrane.

Tretman i lečenje zuba zavisi od oštećenja istog, ako je oštećenje malo i zub je samo okrnjen, moguće je sitna popravka, ako je oštećenje veće neophodno je vađenje zuba.

Razlog ovakvih problema kod mačaka je uglavnom loša oralna higijena.

Zubi kod mačaka – Saveti kako održavati oralnu higijenu

Navešćemo nekoliko načina kako bi preventivno sprečili bilo kakve komplikacije vezano za zube kod mačaka.

1. Ishrana

Jedna od najvažnijih stavki u prevenciji je svakako ishrana, ona je temelj dobrog zdravlja zuba kod mačaka. Posavetujte se sa veterinarom oko ishrane, napravite plan i držite se istog.

2. Godišnje stomatološke kontrole

U dogovoru sa veterinarom, u svoj raspored obavezno ubacite jednom do dva puta godišnje stomatološki pregled za vašeg ljubimca.

3. Čišćenje zuba kod mačaka

Mačke više od svega vole rutinu, tako bi ste vi trebali da stvorite rutinu kod vaše mace da se navikne da joj čistite zube gazom i posebnom pastom koja je napravljena za mačke. Malo je teže sa starijim mačkama stvoriti takvu rutinu ali je moguće, najbolje bi bilo ako imate malo mače početi odmah sa takvom rutinom.

Ovo je najefikasniji način za skidanje plaka i kamenca kod mačaka. Probajte tako što ćete posebnu pastu za mačke staviti na prst i utrljati maci na desni, nežno joj masirajte taj deo kako se mačka ne bi uplašila, ponavljati to svaki dan dok se vaša mezimica ne navikne na novu rutinu.

Postoje i posebno dizajnirane četkice za pranje zuba kod mačaka, tako da kada se mačka navikne na čišćenje zuba slobodno možete preći i na čišćenje četkicom.

Nikad ne koristiti ljudsku pastu za zube kod mačaka, zato što su toksične po mačke i mogu izazvati trovanje. Koristiti isključivo paste posebno napravljenje za mace, postoje sa različitim i primamljivim mirisima po mačku.

Hvala vam svima koji ste pročitali ovaj tekst! Vaša posvećenost i interesovanje za dobrobit mačaka pokazuje koliko ste divni ljubitelji životinja. Nadamo se da ste pronašli korisne savete i inspiraciju za brigu o vašim mačkama. Vaša podrška nas motiviše da nastavimo deliti ljubav prema mačkama i korisne informacije. Budite u toku sa našim budućim tekstovima i ne zaboravite nas pratiti na društvenim mrežama @macketinashop. Vaša podrška znači mnogo! Hvala vam još jednom što ste bili deo naše mačkaste avanture!

Ako ste zainteresovani za više zabavnih i informativnih sadržaja o mačkama, svratite do našeg YouTube kanala, MacketinaShop! Tamo možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova koji će vam pomoći da bolje razumete ponašanje i potrebe vaših mačaka. Pretplatite se na naš kanal kako biste ne propustili ni jedan novi video, i budite deo naše mačkaste zajednice!

Leave a Reply