Skip to content
Home » Blog » Suva ili vlažna hrana za mačke

Suva ili vlažna hrana za mačke

  • by

Pozdrav mačkoljupci; Suva ili vlažna hrana za mačke pitanje je sad? Na tržištu postoji ogroman izbor hrane za mačke, ponekad je zaista teško doneti ispravnu odluku koju hranu koristiti za svog ljubimca, koji proizvođač, da li suva ili vlažna hrana za mačke ili možda kombinacija. Da li je najbolja suva ili vlažna hrana za mačke zavisi od mnogo faktora i od individualnih potreba mačke.
U ovom tekstu ćemo objasniti prednosti i mane suve i vlažne hrane za mačke, kako bi ste sami zaključili koja je najbolja a koja najgora hrana za vašu mačku.
Osnovnu razliku čini količina vode u hrani, u suvoj hrani za mačke je najčešće ima od 8 do 10 odsto, a u vlažnoj hrani za mačke od 70 do 80 odsto.

Sadržaj Teksta:

Suva ili vlaža hrana za mačke – Suva

Suva hrana ili popularne granule se dobijaju termičkom obradom mase, i obrađuje se na temperaturi od 80 do 200 stepeni. Posle termičke obrade dolazi hlađenje, zatim se premazuju ili prskaju mastima i pojačivačima ukusa.

suva hrana za mačke u granule

Prednosti suve hrane za mačke

Suva hrana za mačke svakako pobeđuje u praktičnosti i ekonomičnosti. Ona se može staviti u činiju i ostaviti ceo dan i ne kvari se, što mnogo olakšava vlasnicima koji imaju nekoliko mačaka, koje jedu u različito vreme, ili imaju jednu mačku koja nije uobročena.

Ovaj vid hrane za mačke u odnosu na vlažnu hranu je laka za čuvanje i skladištenje, dovoljno je da granule stavite u neku plastičnu kutiju koja se zatvara i granule dugo mogu da ostanu tu i da ne promene ukus.

Mane suve hrane za mačke

Mačke obožavaju jake ukuse, tako da nekim mačkama granule mogu biti manje privlačne, naročito ako su granule sa manjim procentom masti ili su lošijeg kvaliteta.
Ponekad, veći procenat ugljenih hidrata u granulama je biljnog porekla.

Svarljivost suve hrane je niska. Energetski je koncetrovana, pa ako se ne pridržavate preporuka za hranjenje, ova vrsta hrane može dovesti do gojaznosti kod mačaka. Ishrana suvom hranom zahteva veći unos vode, može se dogoditi da vaš ljubimac ne unosi dovoljnu količinu tečnosti u sebe.

Vlažna hrana za mačke

Vlažna hrana za mačke u sebi sadrži od 75 odsto do 85 odsto vode a suve materije od 15 do 25 odsto i kao takva predstavlja dobar način hidratacije. Ovaj vid hrane za mačke se proizvodi u raznim formama, komadići mesa u sosu, razne paštete i sve se to pakuje u konzerve ili aluminijumske posude.

tri mačke čekaju svoju hranu

Prednosti vlažne hrane za mačke

Vlažna hrana za mačke ima veliki procenat vode u sebi i samim tim je primamljivija za vašeg ljubimca.
Takođe, zbog visokog procenta vode u sebi čini ljubimca sitim a istovremeno obezbeđuje dodatnu količinu tečnosti.

Uglavnom je ukusnija i i svarljivija u odnosu na suvu hranu, mačke mnogo više uživaju u njihovim ukusima.

Najveći deo proteina je životinjskog porekla, mačke su mesožderi i proteini životinjskog porekla su prva stvar koju mačke moraju da imaju u svojoj ishrani. Izbalansirana mačja ishrana mora u svojoj osnovi imati životinjske proteine, najviše iz pilećeg, goveđeg ili ćurećeg mesa i riba naravno.
Lako se žvaće i pogodna je za starije mačke ili mačke sa dentalnim problemima.

Verovali ili ne postoje mačke sa smanjenim apetitom, ova hrana je idealna za njih.

Odlična za mačke koje su gojazne zbog večeg procenta proteina životinjskog porekla a malog procenta ugljenih hidrata. Rok trajanja ovakve hrane je od 2 do 3 godine.

Mane vlažne hrane za mačke

Skladištenje vlažne hrane za mačke podrazumeva frižider i nakon otvaranja brzo se kvari, tako da treba da je ljubimac ili ljubimci iskoriste brzo nakon otvaranja.

Sa ekonomskog aspekta gledano, dosta je skuplja u odnosu na suvu hranu za mačke.

Ponekad se od ovakve hrane stvara kamenac na zubima kod maca.

Ako mačka nije uobročena ovo nije hrana koja može da stoji u činij ceo dan, jako je važno uobročiti svog ljubimca, kako bi obrok bio svaki dan u isto vreme.

Najčešće pitanje vlasnika – suva ili vlažna hrana za mačke

žuta mačka jede suva hrana

Najčešće pitanje koje muči vlasnike je suva ili vlažna hrana za mačke, koju mačku hraniti vlažnom hranom a koju mačku suvom hranom. Ili možda kojom kombinacijom hraniti mačku.

Suva hrana je izbor hrane za mačke koje imaju problem sa kamencem na zubima i za mačke koje su ispod optimalne težine. Suva hrana za mačke ima veći procenat ugljenih hidrata u sebi, tako da će zdrava mačka, slabije telesne težine, sigurno dobiti na kilaži.
Ovo može biti dobar način ishrane ako niste u mogućnosti da budete kući sa vašim ljubimcem ili ljubimcima veći deo dana, jer granule možete ostaviti i rasporediti u činije dok sa vlažnom hranom to nije moguće zbog kvarljivosti.

Vlažna hrana je odličan izbor za mačke sa prekomernom težinom zbog velikog procenta životinjskih proteina, duže će biti site jer je sam volumen hrane veći nego kod suve hrane.
Mačke u stanu ili zatvorenom prostoru, posebno kastrirani mužjaci skloni su problemima urinarnog trakta. Zbog dehidracije često može doći do infekcije urinarnog trakta i bolesti donjih urinarnih puteva. Pošto vlažna hrana sadrži oko 85 odsto vode male su šanse da se ovo dogodi vašem ljubimcu.

Zaključak – Suva ili vlažna hrana za mačke 

Ne postoji univerzalno rešenje za ishranu mačaka, sve je individualna stvar, sve zavisi od mačke do mačke, pa opet sve zavisi od vašeg načina života.
Naš izbor je svakako vlažna hrana, jer sadrži sve što je mački potrebno za kvalitetan život i ono što je jako važno ne rizikujete sa problemima oko urinarnog trakta i dehidracije, kombinacija nije loša ali svakako mnogo više vlažne hrane u odnosu na suvu. Hraniti mačku isključivo granulama, ne dolazi u obzir, jer se unosi veliki broj ugljenih hidrata a mala količina tečnosti. Ishrana bazirana samo na suvoj hrani dovodi do gojaznosti mačaka kao i do pojave dijabetesa, dva velika problema za mačke.

Kada je reč o izboru između suve i vlažne hrane za mačke, važno je uzeti u obzir individualne potrebe i preferencije svake mačke. Suva hrana može biti praktična i doprineti zdravlju zuba, dok vlažna hrana može obezbediti hidrataciju i biti prijatna za mačke sklonije problemima sa bubrezima ili mokraćnim putevima. Važno je osigurati da mačka dobija uravnoteženu ishranu i pristup dovoljnoj količini vode, bez obzira na vrstu hrane koju preferira. Konsultacija sa veterinarom i praćenje reakcija mačke na određenu hranu ključni su koraci ka donošenju najbolje odluke za zdravlje i sreću vašeg ljubimca. Na kraju dana, važno je da mačka uživa u hrani koja joj pruža potrebne hranljive sastojke i doprinosi njenom blagostanju.

Želite još više mačkastih avantura i inspiracije? Pratite nas na našoj Instagram stranici, @macketinashop! Tu ćete pronaći mnoštvo fotografija, saveta i zabavnih priča o mačkama koje će razveseliti vaše srce i inspirisati vas da budete najbolji mogući vlasnik svog mačjeg prijatelja. Pridružite se našoj zajednici ljubitelja mačaka i podelite svoje mačje trenutke sa #macketinashop! Vidimo se tamo!

Ako ste željni dodatnih saveta i zabavnih momenata sa vašim ljubimcima, ne zaboravite da posetite naš YouTube kanal, MacketinaShop! Tamo možete pronaći raznolike video klipove sa edukativnim sadržajem koji će vam pomoći da bolje razumete potrebe i ponašanje vaših mačaka. Pridružite nam se i budite deo naše zajednice posvećene mačkama!

S’ljubavlju

Macketinashop tim!

Leave a Reply