Skip to content
Home » Blog » Koliko mačke treba da jedu-Dnevni unos hrane

Koliko mačke treba da jedu-Dnevni unos hrane

  • by

Jedno od najčešćih pitanja koje muči vlasnike mačaka je koliko mačke treba da jedu i koliki je normalan dnevni unos hrane.

Kako je sve oko mačaka komplikovano i misteriozno tako ni odgovor na ovo pitanje ne može biti jednostavan i univerzalan. Mnogo faktora utiče na to koliko mačke treba da jedu ali ne brinite, u ovom tekstu ćemo pokušati da vam mnogo toga olakšamo vezano za ishranu mačaka.

Mnoge mačke jedu više hrane nego što im je potrebno, prosto su takve ali to svakako nije dobro za njih jer preterani unos hrane može izazvati razna oboljenja.

Većina vlasnika ne zna tačno koliko hrane treba davati mački u toku dana i koliko puta na dan treba hraniti mačku, uglavnom se oslanjaju na svoje unutrašnje osećaje i intuiciju. Ovakav pristup je u osnovi pogrešan jer se količina hrane i broj obroka moraju definisati na temelju određenih faktora i kriterijuma.

mačka se pita koliko mačke treba da jedu

Sadržaj Teksta:

Faktori koji utiču na to koliko mačke treba da jedu

Svaka mačka je posebna i individua za sebe, koja ima različite potrebe u odnosu na druge, u obzir treba uzeti sledeće faktore:

  • Zdravstveni status mačke
  • Vrsta hrane koja se koristi – Suva ili vlažna hrana za mačke
  • Uzrast mačke
  • Težina mačke
  • Dnevna aktivnost mačke (koliko kalorija troši)

Količina hrane u odnosu na težinu mačke

  • Ako je mačka teška 2 kilograma dnevni unos mokre hrane treba da bude od 120 do 160 grama.
  • Ako je mačka teška od 2 do 3 kilograma unos mokre hrane treba da bude od 160 do 210 grama.
  • Mačke težine od 3 do 4 kilograma trebalo bi da unose od 210 do 260 grama mokre hrane.
  • Mačke težine od 4 do 5 kilograma trebalo bi da unose od 240 do 320 grama mokre hrane.

Gore navedene vrednosti su samo preporuka i trebalo bi da vam posluže kao smernice, ono što uvek napominjeno je da se prvo konsultujete sa veterinarom.

Koliko često treba hraniti mačku (frekvencija ishrane)

Mačićima i mladim macama je neophodno obezbediti više energije koja je potrebna za rast i razvoj ali to ne znači da im treba davati velike količine hrane jer njihovi mali stomaci to ne mogu dobro da podnesu. Zato je potrebno obezbediti veći broj manjih obroka tokom dana.

Na taj način uspostavljate balans između dobrog razvoja i toga da se mace ne goje preterano i na taj način ih štitite od raznih bolesti.

Mače 6 nedelja starosti polako može da pređe na drugi vid ishrane, pre svega mislimo na konzerve ili paštete predviđene za taj uzrast. Četiri podjednaka obroka i obavezno pratiti razvoj i težinu mačeta.

Mače 12 nedelja starosti povečati količinu hrane a broj obroka smanjiti na tri.

Maca 6 meseci starosti smanjiti broj obroka na dva, idealno ujutro i uveče, možete dodati neku poslasticu preko dana čisto kao nagradu, kada maca uradi nešto dobro ili nauči nešto novo. Ako ste se pitali kako dresirati mačku poslastice će vam pomoći u tome. Ovo je verovatno najvažniji period za macino vaspitavanje, zapamtite da vi oblikujete macino ponašanje koliko god to čudno zvučalo.

Mačka 2 do 11 godina starosti treba nastaviti sa uobročenom ishranom a to je dva obroka dnevno plus poslastica preko dana.

Mačka posle 11 godina starosti vaša maca je sada senior i vreme je da se posavetujete sa veterinarom oko nove ishrane, aktivnost starijih mačaka je daleko niža od mladih maca samim tim i metabolizam funkcioniše drugačije.

Treba li mačkama omogućiti da uvek imaju pristup hrani

Kao što smo i napomenuli na početku teksta mace su izuzetno proždrljive i nemaju mogućnost da kontrolišu sopstveni unos hrane i zbog toga macama ne treba omogućiti da uvek imaju pristup hrani, jer upravo to dovodi do gojaznosti a gojaznost može izazvati širok spektar problema. Neki od zdravstvenih problema koje izaziva gojasnost su:

Kako ne bi došlo do gojaznosti i zdravstvenih problema vodite računa o ishrani vaše mace, naša preporuka je da macu uobročite na dva ili tri obroka dnevno i obavezna doza aktivnosti.

Zaključak – Koliko mačke treba da jedu

Svaka mačka je drugačija, predivna i jedinstvena ali jedno im je isto a to je da obožavaju da jedu i sasvim je normalno da ste se zapitali koliko mačke treba da jedu.

Ovo su bile naše preporuke i smernice, uvek imajte na umu da se prvo treba konsultovati sa veterinarom, napravite dobar plan ishrane za svog ljubimca, koju ćete hranu koristiti, koliko vlažne hrane, koliko suve hrane, koliko puta na dan ćete hraniti mačku, dosta stvari zavisi i od vas, koliko dugo niste kući, kada se vraćate sa posla itd…

Video klip na našem Youtube kanalu koliko mačke treba da jedu

Leave a Reply