Skip to content
Home » Blog » Britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka

  • by

Ako volite bucmaste i umiljate mačke, onda je ovo prava mačka za vas. Britanska kratkodlaka mačka je pored sijamske i persijske jedna od najstarijih priznatih rasa na svetu.

Verovali ili ne zaštitni znak ove mačke je osmeh, Britanska kratkodlaka mačka izgleda kao da se smeje.

Sadržaj Teksta:

Poreklo Britanske kratkodlake mačke

Legenda kaže da su rimljani iz Egipta doneli na ostrvo domestifikovane mačke, kako bi lovile glodare i na taj način sačuvali useve. Tokom vremena mešale su se sa divljim ostrvskim mačkama, evolucijom su im se razvile određene karakteristike a to su: krupna i snažna građa, kratko ali veoma gusto krzno, za to je sve zaslužna hladna klima na ostrvu.

Godine 1871. Na Londonskoj izložbi mačaka u Kristalnoj palati, prvi put je predstavljena mačka prirodne sive (plave) boje, to je bila Britanska kratkodlaka mačka.

britanska kratkodlaka mačka

U drugoj polovini 20. Veka Britanske mačke su prirodnom selekcijom dobijale druge boje i šare, a danas se već mogu pronaći i dugodlake Britanske mačke.

Fizičke karakteristike

Ova mačka je krupne i robusne građe, ali u isto vreme je i zdepasta, konstrukcija tela je zaobljena pa zbog toga se smatra najsimpatičnijom mačkom na svetu, prepoznatljiva je po svojim punačkim obrazima.

Noge su joj kratke i punije, dok je rep debeo i okruglast.

Krzno je veoma gusto i mekano, podseća na pliš i pravo je zadovoljstvo maziti ovu mačku.

Boja dlake i očiju

Osnovna boja ovih debeljuca je siva (plava) ali ukrštanjem sa drugim mačkama nastale su druge boje, tako da danas Britanske kratkodlake mačke postoje u crnoj, naradžastoj, krem pa i čokoladnoj boji, a postoje i sa šarama u raznim kombinacijama.

Jedna od najpopularnijih je silver tabby ili kod nas poznatija kao Whiskas maca.

Predivna britanska kratkodlaka mačka

Britanska kratkodlaka mačka i njene velike okrugle oči

Ove mace su prepoznatljive i po svojim predivnim okruglim očima, koje mogu biti od toplozlatne do jako bakarne, postoje i primerci sa plavim odnosno zelenim očima u raznim nijansama.

Nasmejana maca

Kao što smo i na početku teksta pomenuli, zaštitni znak ovih mačaka je osmeh, zapravo zbog zaobljenosti obraza i celog lica, posmatrajući ovu mačku stiče se utisak, da se mačka smeje, zato je mnogi nazivaju nasmejana debeljuca.

Temperament Britanske kratkodlake mačke

Idealne mačke za stan, ne zahtevaju previše aktivnosti, (mada vole igru i odlični su lovci) tako da im izležavanje na udobnom krevetu ili fotelji neće teško pasti.

Izuzetno mirne naravi, moramo da napomenemo da se odlično slažu sa decom.

Nisu od onih mačaka što padaju u depresiju ako im ne posvećujete mnogo pažnje u toku dana, jako su inteligentne i uvek pronađu način da se zabave.

Rečenica koja najbolje opisuje ovu mačku je “druželjubive su ali nisu nametljive”.

Odlično se slažu i sa drugim mačkama ili psima, tako da su ove mačke bukvalno savršene što se tiče temperamenta.

Sebe smatraju za ravnopravnog člana porodice i tako se ponašaju, pa ćete tako imati savršenog prijatelja za lenčarenje i ležanje u udobnom krevetu. Nauče se brzo na kućni red i pravila i to ih čini savršenim kućnim ljubimcem.

Nije čudno da je Britanska kratkodlaka mačka jedna od najpopularnijih rasa na svetu.

Još jedna jako važna karakteristika kod ovih mačaka, radoznalost kod ovih mačaka je na nižem nivou od ostalih mačaka, pa samim tim ne morate brinuti da će vaša ljubimica istražujući okolinu dovesti sebe u opasnost, kao što je slučaj sa većinom mačaka.

Britanska kratkodlaka mačka leži na krevetu

Britanska kratkodlaka mačka i Alisa u zemlji čuda

U prvom izdanju romana ” Alisa u zemlji čuda” model za ilustraciju misterioznog Češirskog mačka poslužio je upravo jedan bucmasti Britanski kratkodlaki mačor.

Češirski mačak na najbolji način prikazuje temperament i karakteristike Britanske kratkodlake mačke.

Ova rasa je itekako zastupljena u digitalnom svetu zbog svoj fotogeničnosti, pojavljuje se u filmovima, reklamama, poznatim fotografijama.

” Da postoji takmičenje najluckastijih mačaka, Češirski mačak bi sigurno osvojio prvo mesto. Tajanstveni, misteriozni mačak Alisi pomaže koliko joj i odmaže. Prugasti mačak sa širokim osmehom, ima sposobnost da nestane kad poželii da se ponovo stvori, što vas ili preplaši ili veoma zabavi” – Luis Kerol, Alisa u zemlji čuda.

Ishrana

Svaka mačka je priča za sebe i svaka ima nešto što joj se sviđa ili ne u ishrani, no ono što je za svaku najvažnije da unosi odgovaraju količinu proteina, mačke su mesojedi pa samim tim im se mora obezbediti odgovarajuća ishrana. Ako prvi put imate mačku, bilo bi poželjno da se posavetujete sa veterinarom kako bi vas što bolje uputio na koji način treba da hranite vašeg ljubimca.

Ova rasa mačaka je zbog svoje konstitucije i srednjeg nivoa aktivnosti podložna gojaznosti, zato treba biti oprezan prilikom ishrane.

Britanska kratkodlaka mačka nega

Kao što smo i nekoliko puta napomenuli, ova mačka je savršena i to ne samo zbog svog mirnog temperamenta nego i zbog praktičnosti, ova mačka je izuzetno laka za negu, njena dlaka je kratka i gusta tako da nije potrebno previše četkanja, čak šta više maca se sama najbolje brine o svom krznu.

Kao i kod ostalih mačaka i kod ove rase mačaka je obavezna redovna vakcinacija, kontrola parazita i godišnji pregled.

Hvala vam svima koji ste pročitali ovaj tekst! Vaša posvećenost i interesovanje za dobrobit mačaka pokazuje koliko ste divni ljubitelji životinja. Nadamo se da ste pronašli korisne savete i inspiraciju za brigu o vašim mačkama. Vaša podrška nas motiviše da nastavimo deliti ljubav prema mačkama i korisne informacije. Budite u toku sa našim budućim tekstovima i ne zaboravite nas pratiti na društvenim mrežama @macketinashop. Vaša podrška znači mnogo! Hvala vam još jednom što ste bili deo naše mačkaste avanture!

Ako ste zainteresovani za više zabavnih i informativnih sadržaja o mačkama, svratite do našeg YouTube kanala, MacketinaShop! Tamo možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova koji će vam pomoći da bolje razumete ponašanje i potrebe vaših mačaka. Pretplatite se na naš kanal kako biste ne propustili ni jedan novi video, i budite deo naše mačkaste zajednice!

Leave a Reply