Skip to content
Home » Blog » Sijamske mačke – Kraljice Mačaka

Sijamske mačke – Kraljice Mačaka

  • by

U svetu mačaka ova rasa se smatra jednom od najstarijih. Pored persijske, sijamske mačke se smatraju najpoznatijom rasom na svetu. Ova rasa vodi poreklo iz Sijama, što je nekadašnji naziv za Tajland.

Sijamska mačka predstavlja sinonim za mačju lepotu, nije čudo što mnogi ovu mačku nazivaju “kraljicom mačaka”.

predivne oči sijamske mačke


Sijamske mačke su u Sijamu bile izuzetno poštovane, a najviše u budističkim hramovima i u kraljevskoj porodici. Ova mačka je bila dostupna samo eliti, članovima kraljevske porodice, imućnim ljudima, čak je postojalo verovanje da se nakon smrti duša pokojnika premešta u sijamsku mačku. Sijamske mačke su imale status čuvara na dvorovima, palatama, članovi kraljevske porodice pa i sam kralj bili su uvereni da ih sijamske mačke štite od neprijatelja i loše energije.

U Evropi se prvi put ova rasa mačaka prikazala na izložbi mačaka u Londonu 1871. Godine.

Sadržaj Teksta:

Istorijat sijamske mačke

U narodnoj biblioteci na Tajlandu, koja se nalazi u Bangkoku, postoji knjiga pod nazivom “ knjiga pesama o mačkama”, u kojima su opisane sijamske mačke. Knjiga je nastala u 14. veku. U knjizi se ove mačke opisuju kao predivne i kao mačke čija su stopala, uši i rep obojene crnom bojom, takođe se spominje poseban sjaj očiju koji ove mačke imaju u mraku. U knjizi piše da se ove mačke smatraju pravim blagom i da onaj ko je poseduje ili je mnogo bogat ili će biti mnogo bogat. Ime sijamske mačke na izvornom Tajlandskom jeziku znači “mesečev dijamant”.

Legende o sijamskim mačkama

Legenda kaže da su sijamske mačke živele u hramovima i bile zadužene da čuvaju Budinu svetu vazu i tako čuvajući obmotavale bi vazu repovima i zurile bi u nju i zbog toga je rep sijamske mačke povijen a oči pomalo razroke.

Druga legenda kaže da su dame na dvoru sijamskim mačkama poveravale čuvanje nakita, tako bi na njihov rep kačile prstenje, a mačke bi vrh repa savijale kako ne bi izgubile nakit, takođe odsjaj nakita im je bio zanimiljiv, često su posmatrale taj nakit, tako da po ovoj legendi sijmske mačke su pomalo razroke zbog toga.

Fizičke karakteristike sijamske mačke

Pripadaju grupi srednje velikih rasa mačaka, elegantnog i gracioznog tela, prosečna težina kod ženki je od 3-4 kg, a mužjaci do 5kg. Glava je troglastog oblika sa uspravnim ušima. Oči su uvek intezivno plave bez obzira na boju ili šaru krzna.

mala sijamska mačka stoji na krevetu


Noge su im dugačke i tanke, zbog toga izgledaju tako elegantno. Krzno im je nežno i kratko, glavna boja tela je bleda sa tamnijim oznakama. Obojene oznake se protežu isključivo na licu, ušima nogama i repu.

Osobine sijamske mačke

Verovatno i najpoznatija osobina sijamskih mačaka je da su prave pričalice i to glasne. Ove mačke ne podnose samoću, tako da ako većinu dana niste kod kuće ova rasa mačaka nije za vas, jako su osetljive do te mere, da usamljenost može izazvati depresiju kod njih. Ovo je mačka koja zahteva, pažnju, ljubav i društvo.

sijamska mačka zeva


Izuzetno su radoznale i inteigentne, tako da bilo koja interaktivna igračka je pravi pogodak za njih.
Sijamske mačke se odlično slažu sa decom i drugim kućnim ljubimcima.
Vlasnici koji duže vreme imaju sijamsku mačku ili više njih, obično preporučuju da ako ste se odlučili za ovu rasu, da je najbolje uzeti jedan par, jer ako su usamljene dolazi do depresije i destruktivnog ponašanja.

Sijamske mačke su prave maze, prosto uživaju u maženju, pažnji i u stanju su da više sati provedu u maženju sa svojim vlasnikom. One mogu biti agresivne ponekad, ukoliko joj se nešto ne dopusti ili ne dopada često znaju da odreaguju agresivno. Takođe se ove mačke smatraju veoma posesivnom rasom, snažno se vezuju za vlasnika i ne dozvoljava da bilo šta prekine tu vezu.

U suštini, sijamske mačke pripadaju mačkama koje su kućne mačke, nisu za život napolju, one nemaju poddlaku i jako vole toplotu. Sijamske mačke ne bi trebalo puštati napolje bez nadzora jer postoji mogućnost da se izgube zbog svoje znatiželjnosti.

Nega i ishrana sijamske mačke

Kako bi ste vašoj mački obezbedili dug i zdrav život, neophodno je da vodite računa o ishrani vašeg ljubimca.
S’ obzirom da ove mačke imaju izuzetno tanke noge, višak kilograma bi bio veliki problem kod njih, važno je hraniti ih hranom koja u sebi ne sadrži veštačke boje, konzervanse i aditive, nisu probirljive tako da lako možete napraviti raspored ishrane za njih.

lepa sijamska mačka sa plavim očima sedi u dvorištu


Obratite pažnju da vašem ljubimcu dajete propisanu dnevnu količinu hrane kako bi izbegli gojaznost.
Životni vek sijamskih mačaka je oko 14 godina, naravno sve zavisi od kvaliteta života.
Generalno gledano to je zdrava rasa ali postoje nasledna stanja kojima su sijamske mačke sklone, ukrštene oči (strabizam), atrofija mrežnjače koja može dovesti i do slepila, i nistagmus (titranje očiju). Zato su redovne kontrole kod veterinara obavezne.

Sijamske mačke imaju nežnu i kratku dlaku, izuzetno laku za održavanje, jednom nedeljno preći četkom ili rukavicom je sve što treba uraditi da bi ste odstranili mrtvu dlaku. One nemaju poddlaku i ne linjaju se kao što je to slučaj sa dugodlakim mačkama.

Sijamske mačke – kraljice mačaka

Zaključak

Ako želite sijamsku mačku, svog budućeg ljubimca potražite kod proverenog odgajivača, cena ovih predivnih maca se kreće od 200 do 600 eu. Ako želite mačku koja je aktivna, koja će vas zabavljati i “pričati” sa vama, onda je sijamska mačka idealna za vas a još idealnije su dve.

Ako ste zainteresovani za više zabavnih i informativnih sadržaja o mačkama, svratite do našeg YouTube kanala, MacketinaShop! Tamo možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova koji će vam pomoći da bolje razumete ponašanje i potrebe vaših mačaka. Pretplatite se na naš kanal kako biste ne propustili ni jedan novi video, i budite deo naše mačkaste zajednice!

Pozivamo sve ljubitelje mačaka da nam se pridruže na našoj Instagram stranici, @macketinashop! Tu možete pronaći predivne slike, korisne savete i zabavne priče o našim mačjim prijateljima. Pridružite se našoj zajednici i podelite svoje mačje trenutke koristeći #macketinashop. Budite deo naše mačkolike avanture na Instagramu!

Leave a Reply