Skip to content
Home » Blog » Biljke koje su opasne po mačke

Biljke koje su opasne po mačke

  • by

Ako imate mačku, sigurno ste je uhvatli kako gricka travu ili neku drugu biljku. Razlozi zbog čega mačke ponekad grickaju travu mogu biti mnogobrojni, manjak vlakana u ishrani, nedostatak nekog vitamina ili minerala, zbog želudačnih problema, a ponekad to rade iz čiste radoznalosti ili dosade. Od izuzetne važnosti je da kao vlasnici mačaka poznajete biljke koje su opasne po mačke.

Sobne i baštenske biljke čine predivni deo naše okoline i svi znamo koliko može biti lepo u njihovom okruženju. Pored lepote, biljke imaju i mnogostruko pozitivnu ulogu po okruženje i na samo zdravlje čoveka.

Ali postoje biljke koje su opasne po mačke, ono što kao vlasnici mačaka morate znati je koje biljke možete držati u stanu ili dvorištu i koje biljke neće imati bilo kakve štetne i negativne posledice po zdravlje vašeg ljubimca.

Crno mače i biljka


Problemi koje izazivaju određene biljke kod mačaka manifestuju se različitim simptomima kao što su: Dijareja, stres, povraćanje, različite kožne alergijske reakcije, otežano kretanje, teškoće pri disanju i razdražljivost. Neke biljke mogu biti toliko štetne po zdravlje mačaka da mogu izazvati trajno oštećenje nekih unutrašnjih organa, posebno želudca, jetre, bubrega pa čak i centralnog nervnog sistema.


Napravili smo listu kako bi vam bilo lakše da u svakom momentu možete da proverite biljke koje su opasne po mačke, na listi se nalaze sobne i baštenske biljke.

“U očima mačke sve je osmišljeno i oblikovano po njenom ukusu.” – Maurice Maeterlinck

Sadržaj Teksta:

Hajde da saznamo koje su to biljke koje su opasne po mačke

Ljiljan
Mnoge biljke iz porodice ljiljana su otrovne po mačke, ređe i za pse. Simptomi trovanja kod mačaka su povraćanje i gubitak apetita, ako se simptomi ne primete na vreme i ne reaguje se na vreme dolazi do otkazivanja bubrega i smrti. Pojedine vrste ljiljana toksične su i za mačke i za pse, tako da treba dodatno voditi računa ako imate ljubimce i neku vrstu ljiljana u kući ili bašti.

Ljiljan i biljke koje su opasne po mačke

Eukaliptus (myrtaceae)
Biljka specifičnog mirisa, eukaliptus je primamljiv mačkama ali isto tako je i problematičan. Simptomi trovanja su povraćanje, dijareja i slinjenje. Simptomi bi trebalo da su blagi i da prestanu posle dan ili dva, ono što bi možda moglo da napravi veći problem po zdravlje mačke je esencijalno ulje eukaliptusa čija je koncetracija mnogo veća od biljke, tako da treba biti pažljiv pri upotrebi ulja. Kao zamenu za eukaliptus može se koristiti ruzmarin koji ima predivan miris, insekti ga izbegavaju i fenomenalan je kao začin.

Eukaliptus je opasan po mačke

Aloe vera (liliaceae)
Često se nalazi u mnogim domaćinstvima i kuhinjama, biljka koja ima lekovite moći ali ne i za mačku.
Za mace ova biljka je veoma toksična, gusti biljni materijal koji okružuje gel, može prouzrokovati povraćanje, letargiju i dijareju kod mačaka.
Umesto ove biljke kao zamenu možete koristiti Havortiju (zebra kaktus) koji je manji u odnosu na aloe veru i izuzetno su lake za održavanje.

Aloe vera je biljka koja je opasna po mačke

Hortenzija (hydrangeaceae)
Cvetovi Hortenzije su prave lepotice, poznate su po svojoj bujnoj lepoti, međutim ova biljka je opasna po mačke. Ako je mačka konzumirala hortenzije, simptomi nastaju posle par sati, puno će sliniti i počeće da povraća, dijareja može biti krvava u ovom slučaju.
Zamenu možete pronaći u cvetovima Cinije, odlična netoksična alternativa hortenziji.

Hortenzija i zeleni listovi

Cikas palma (cycadaceae)
Ako u sobi želite biljku koja će obogatiti prostoriju tropskim vibracijama ova biljka je prava za vas, ali ako imate mačku kao kućnog ljubimca ni ne pomišljajte na kupovinu ove biljke. Ova palma sadrži cikazin koji je veoma toksičan po mačke.
Cikazin kod mačaka može izazvati opasna oštećenja gastrointestinalnog trakta i jetre što u većini slučajeva dovodi do fatalnog slučaja.
Da bi ste dobili tropsku atmosferu u vašem domu, možete nabaviti brdsku palmu ili palmu sreće koje ne spadaju u biljke koje su opasne po mačke.

predivna zelena palma

Tušt (Portulaca oleracea)
Poznata kao mahovinasta ruža, predivnog cveta. Međutim ova biljka je izuzetno otrovna po mačke i može biti smrtonosna. Trovanje ovom biljkom kod mačaka se može javiti podrhtavanje i otkazivanje bubrega, obavezno je zakazati hitan tretman kod veterinara.
Zamena za ovu živopisnu biljku možete pronaći u vidu gerbera koji možete gajiti u saksiji.

tušt ili mahovinasta ruža je biljka opasna po mačke

Hrizantema (compositae)
Živopisna biljka sa predivnim cvetovima, ali ova biljka je toksična po mačke. Najčešći simptomi trovanja su dijareja, povraćanje, hipersalivacija i dermatitis (kožna reakcija), potreban je tretman kod veterinara, leči se lekovima protiv emetika i protiv dijareje.
Idealna zamena su Afričke ljubičice koje nisu opasne po zdravlje mačaka.

hrizantema u dve boje

Tulipani (Liliacea)
Jedne od najomiljenijih biljaka u proleće, međutim one su jedne od najpoznatijih kao biljke koje su opasne po mačke. Tučak ove biljke je naotrovniji po mačke,zato što ima najveću koncetraciju toksina ali i sama biljka je otrovna po mačke. Obavezno kontaktirati veterinara u slučaju da je vaša mačka konzumirala ovu biljku.
Kao zamenu za tulipane možete koristiti božure koji spadaju u vrstu biljaka koje nisu opasne po mačke.

tulipani u raznim bojama

Šta uraditi ako je vaš ljubimac konzumirao biljke koje su štetne po njega

Ako ste primetili ili sumnjate da je vaša mačka konzumirala neku toksičnu biljku, jako je važno da brzo reagujete, kontaktirajte veterinara, obratite pažnju na simtpome kod mačke i saznajte koja je biljka u pitanju. Ponekad samo žvakanje biljke može da izazove trovanje, mačke su po prirodi izuzetno radoznale svakako postoji rizik od ovakvih situacija.
Ne raditi ništa na svoju ruku, stručnost veterinara ja uvek na prvom mestu.


Ako ste zainteresovani za više zabavnih i informativnih sadržaja o mačkama, svratite do našeg YouTube kanala, MacketinaShop! Tamo možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova koji će vam pomoći da bolje razumete ponašanje i potrebe vaših mačaka. Pretplatite se na naš kanal kako biste ne propustili ni jedan novi video, i budite deo naše mačkaste zajednice!


Pozivamo sve ljubitelje mačaka da nam se pridruže na našoj Instagram stranici, @macketinashop! Tu možete pronaći edukativne video klipove, korisne savete i zabavne priče o našim mačjim prijateljima. Pridružite se našoj zajednici i podelite svoje mačje trenutke koristeći #macketinashop. Budite deo naše mačkolike avanture na Instagramu!

Leave a Reply