Skip to content
Home » Blog » Kako mačke podnose vrućinu

Kako mačke podnose vrućinu

  • by

Mnoge mace vole da osete zrake sunca na svom krznu dok se bezbrižno izležavaju u vrtu ili na balkonu i sigurni smo da im to prija ali kako mačke podnose vrućinu je sigurno ono što vas zanima.

U ovom tekstu ćemo otkriti da li i kako mačke podnose vrućinu, da li mačke podnose klima uređaje i 5 načina kako da rashladite vašu mačku, na ta i još neka važna pitanja pokušaćemo da vam odgovorino u nastavku teksta.

Sadržaj Teksta:

Da li i kako mačke podnose vrućinu

Baš kao i ljudi, većina životinja teško podnosi visoke temperature, pa ni mačke nisu izuzetak.

Telesna temperatura kod mačaka je u rasponu od 37.7 do 39.2 stepeni. Dugodlake rase mačaka obično imaju višu telesnu teperaturu, jer dlaka zadržava dodatnu telesnu teperaturu.

Visoke temperature preko leta mogu izazvati kod mačaka toplotni udar i slične probleme.

Moramo da napomenemo da u najosetljiviju grupu mačaka spadaju mačke seniori, mace koje i inače imaju zdravstvene probleme i mladunci.

kako mačke podnose vrućinu

Kako prepoznati da je vašoj mački pretoplo

Mačke obično ne dahću pa ako primetite da je vaša mačka zadihana to je jedan od simptoma da je maci pretoplo.

Nemirno i agresivno ponašanje nam ukazuje na to da je maci prevruće.

Konstantno mjaukanje je takođe jedan od simptoma da se maca oseća nelagodno.

Razdražljivost takođe može ukazivati na to kako se oseća vaša ljubimica.

Prevelike temperature mogu izazvati toplotni udar kod mačaka, toplotni udar zahteva veterinarsku intervenciju, jer maca možda neće moći da smanji temeraturu bez medicinske intervencije i nege, zato je uvek najbezbednije odvesti macu kod veterinara.

Kako ne bi došlo do toga pročitajte 5 najefikasnijih saveta kako da rashladite vašu mačku.

5 načina kako da rashladite vašu mačku

Pristup svežoj vodi

Mačke uvek moraju imati pristup vodi, naročito kada su letnje vrućine, poželjno bi bilo nekoliko malih činija rasporediti na nekoliko mesta u kući ili stanu a ako mačka izlazi trebalo bi jednu činiju ostaviti u dvorištu. Činije sa vodom treba menjati nekoliko puta dnevno kako bi voda bila pitka i sveža. U slučaju da budete odsutni nekoliko sati dobro bi bilo ubaciti nekoliko kocki leda u činije sa vodom kako bi voda bila svežija i hladnija.

Redovno četkanje dlake

Vašoj maci ćete mnogo pomoći u borbi sa letnjim temperaturama tako što ćete je redovno češljati, kako bi joj se odstranio višak dlake. Jednom ili dva puta dnevno je sasvim dovoljno da olakšate maci muke. Ako imate dugodlaku mačku možete joj skratiti makazama dlaku ali vrlo malo, ako niste sigurni u to, možete joj zakazati šišanje u nekom od salona koji su specijalizovani za negu dlake kod mačaka.

Ledene flaše – Kako mačke podnose vrućinu

Flaše u kojima je led mogu poslužiti da se rashladi omiljeno mesto na kom maca leži ili gde provodi najviše svog vremena. Tokom noći sipajte 3/4 vode u flašu, stavite je u zamrzivač. Sutradan zamrznutu flašu umotajte u peškir i stavite na omiljeno macino mesto, tako da maca može da legne ili sedne pored flaše, pa ako se maca pregreje ovo će joj biti od velike pomoći.

Ne ostavljati mačku u pregrejanoj prostoriji

Postarajte se da prostorija u kojoj mačka boravi ne bude pregrejana, jer to svakako može dovesti do toplotnog udara, ono što se predlaže je da se zamrači prostorija ili da bude uključena klima ili bar ventilator, kako bi se smanjio dotok vrelog vazduha. Mačku ili psa nikako ne bi trebalo ostavljati u automobilu zaključane, to je prosto nedopustivo.

Sklonite tepihe sa hladnih površina

Ako živite u stanu dobro bi bilo da sklonite tepih iz dnevne sobe, mačka će sigurno poželeti da se rashladi na parketu,laminatu ili pločicama pa im treba to omogućiti. Mačke i psi u divljini se rashlađuju tako što leže u zemlji.

kako mačke podnose vrućinu

Mačke i klima uređaji

Ako je napolju velika temperatura, mačkama sigurno neće smetati da se prostorija u kojoj žive malo rashladi, jedino što bi moglo da im zasmeta i da napravi problem je buka koja bi mogla macu da uplaši. U većini slučajeva mačke se brzo naviknu na buku koju pravi rad klime, retko koja mačka reguje strahom svaki put kada se uključi klima, to se obično dešavalo malo starijim mačkama koje su udomljene sa ulice i koje su preživele velike traume izazvane bukom automobila.

Treba biti obazriv da razlika u tempraturi ne bude prevelika i neće biti nikakvih problema. Ako vidite da maca mirno leži i ne pokazuje nikakve simptome koje smo naveli na početku teksta, onda nema razloga za zabrinutost.

Preko leta kada su ove paklene vrućine i temperature su preko 35 stepeni, idealna temperatura u stanu ili kući bi trebalo da bude oko 25 ili 26 stepeni.

Zaključak – Kako mačke podnose vrućinu

Iako se zbog svojih pustinjskih predaka sa vrućinama snalaze lakše nego psi, potrebno je voditi računa o svojoj ljubimici, obezbediti im osnovne uslove za život u vrelim danima, jer se može dogoditi da mačka doživi toplotni udar i onda nastaju komplikacije, obavezno se pridržavajte saveta koje smo napisali u tekstu i sve će biti u redu, pozdrav mačkoljupci!

Podsećamo vas da nas možete pratiti na društvenim mrežama putem našeg profila @macketinashop, gde redovno delimo korisne savete, zabavne sadržaje i najnovije informacije o svetu mačaka. Takođe, pozivamo vas da svoje slike sa svojim mačkama delite na društvenim mrežama koristeći hashtag #macketinashop, kako bismo zajedno gradili zajednicu ljubitelja mačaka.

Osim toga, posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći edukativne video klipove o mačkama koji vam mogu pomoći da bolje razumete njihove potrebe i ponašanje.

Hvala vam što ste pročitali naš blog i što ste deo naše zajednice posvećene zdravlju, sreći i dobrobiti naših ljubimaca. Vidimo se na društvenim mrežama i YouTube kanalu!

S ljubavlju, Vaš Macketinashop tim

Leave a Reply