Skip to content
Home » Blog » 10 neobičnih mačijih navika i šta one znače

10 neobičnih mačijih navika i šta one znače

 • by

Pozdrav mačkoljupci imamo fenomenalnu temu za danas a to je:10 Neobičnih mačijih navika i šta one znače!  Dobrodošli u čarobni svet naših krznenih prijatelja! Danas ćemo zajedno istražiti fascinantne i neobične navike naših mačaka. Sigurno ste se barem jednom zapitali: “Šta to moja mačka radi?” ili “Zašto baš to radi?”. Nema potrebe da budete detektiv da biste razumeli tajanstveni svet mačijeg ponašanja.

Mačke, kao mali čarobnjaci u krznenom plaštu, često nas ostavljaju u čudu svojim ponašanjem. Danas ćemo raskrinkati nekoliko tajni i razgovarati o nekim čudnovatim mačijim navikama koje su kombinacija ljubavi, instinkta i, naravno, malo mačijeg humora.

Zaronimo zajedno u ovo neistraženo područje mačijeg carstva i otkrijmo zašto naši krzneni drugari rade ono što rade. Uz malo smeha i puno ljubavi, otkrićemo tajne koje naši mačji prijatelji čuvaju. Ako ste spremni na avanturu, nastavite čitati, jer očekuje vas niz neobičnih mačijih priča koje će vas nasmejati i razveseliti! 🌟

Sadržaj Teksta:

Noćno Lutanje – 10 Neobičnih Mačijih Navika

Ah, ti misteriozni noćni plesovi naših mačaka! Možda ste primetili da vaša mačka često napušta sigurnost doma u sumrak, ostavljajući vas da se pitate zašto mačke odlaze. Hajde da razotkrijemo tajnu iza ove mačje navike.

Opis Navike:

Vaša mačka, kao pravi lovac u duši, često odlazi na noćne avanture, istražujući teritoriju i proveravajući svoje lovačke instinkte. Njihovi koraci su tihi, oči sjaje u mraku, a rep drži visoko kao zastavu istraživača. Noćno lutanje je u suštini izraz mačje prirode koja voli istraživati svoje okruženje, posebno kada je vani mirnije.

Razlozi Ovakvog Ponašanja:

Razlozi za noćne izlete mogu biti mnogobrojni. Prvo, mačke su po prirodi više aktivne noću, a njihovi divlji preci su bili vešti noćni lovci. Osim toga, odlazak napolje noću pruža im priliku da markiraju teritoriju, uspostave dominaciju i pokažu svoju nezavisnost.

10 Neobičnih Mačijih Navika

Šta Mačka Pokušava da Nam Kaže

Kroz svoje noćne avanture, mačka vam zapravo pokazuje poverenje. Deljenje mirisnih tragova i obeležavanje teritorije njen je način komunikacije s drugim mačkama, ali i sa vama. Noćno lutanje takođe može biti izraz njihove dosade ili potrebe za vežbanjem lovačkih veština.

Dakle, ako primetite da vaša mačka često odlazi na tajne noćne ekspedicije, znajte da to čini iz ljubavi prema istraživanju i želji da podeli svoj svet sa vama. Možda je vreme da im omogućite sigurno dvorište za avanture ili da se zajedno prepustite istraživanju mačijeg carstva. 

Ako uživate u pričama o mačjim pustolovinama, ne zaboravite da nas zapratite na društvenim mrežama @macketinashop i podeliti svoje priče o macama #macketinashop.

Masaža Šapama – 10 Neobičnih Mačijih Navika

Ah, ta neodoljiva masaža šapama koju nam naši ljubimci pružaju! Ako ste se ikada pitali zašto vaša mačka “mesi” vaše mekane delove tela, ovo je pravo mesto za otkrivanje tajni ove simpatične mačje navike.

Objašnjenje Ove Simpatične Navike:

Mačje masažice šapama, koje izgledaju kao nežno mesenje testa, imaju dublje korene nego što se može činiti na prvi pogled. Ova čarobna radnja potiče još iz mačijeg detinjstva kada su mladunci koristili masažu šapama kako bi stimulisali mlečne žlezde svoje majke i ubrzali proces hranjenja.

Fizičko i Emocionalno Značenje:

Kada vaša mačka sada odluči sprovesti ovu umetnost masaže, to može značiti da se oseća izuzetno prijatno i bezbedno u vašem prisustvu. Masaža šapama ima i fizičko značenje, jer pomaže u opuštanju mačkinog tela, smanjuje stres, poboljšava cirkulaciju i stvara jedinstvenu povezanost između vas i vaše mačke.

10 Neobičnih Mačijih Navika

Kako odgovoriti na ovo preslatko ponašanje:

Odgovaranje na ovu mačju naviku može biti divno iskustvo. Ako je vaša mačka sklona masiranju, nežno je mazite po vratu, leđima ili stomaku. Ohrabrite je blagim rukovanjem i, naravno, dopustite joj da uživa u trenutku. Ako vam masaža šapama postane preintenzivna, možete postaviti meki jastuk ili ćebe ispod nje kako biste omogućili udoban “masažni sto”.

Zapamtite, ova simpatična navika je izraz mačje ljubavi i poverenja. Takođe, nema ničeg lepšeg od osećaja mačjih šapa koje nežno dodiruju vašu kožu. Uživajte u ovoj intimnoj mačjoj masaži i dopustite da vas ponese talas mačje ljubavi.

Sakrivanje Lova – 10 Neobičnih Mačijih Navika

Zamislite prizor: vaša mačka, puna ponosa, donese svoj plen i odjednom počne tragati za savršenim skrovištem. Možda je to iza zavese, ispod kauča ili čak u vašoj obući. Ali zašto mačke imaju ovu neobičnu naviku skrivanja svojih plenova?

Zašto Mačke Skrivaju Svoj plen

Ovo ponašanje proizilazi iz instinkta lovca koji je duboko ukorenjen u mačijoj prirodi. Divlje mačke, od kojih potiču naši ljubimci, moraju biti vešte u sakrivanju hrane kako bi je zaštitile od drugih grabljivica i obezbedile dovoljno hrskavog plena za preživljavanje. Stvaranje tajnog mesta za svoj ulov postalo je deo genetskog nasleđa koje se i danas manifestuje kod naših kućnih mačaka.

Kako Ovo Ponašanje Potiče Iz Divlje Prirode:

Divlje mačke, koje dele zajedničkog pretka sa našim mačkama, su solo lovci i teritorijalne životinje. Skrivanje hrane je njihov način da se zaštite od drugih predatora, održe svoju teritorijalnu sigurnost i obezbede hranu za buduće obroke. Iako su domaće mačke odmakle od divlje prirode, ova navika je ostala u njihovom genetskom kodu.

Igra sa Vodom

Ah, čarolija mačaka i vode – spoj koji može biti jednako fascinantan koliko i misteriozan. Ako ste ikada uhvatili svoju mačku kako se zabavlja sa vodom, pljuska je šapama ili pravi nespretne pokušaje hvatanja kapljica, verovatno ste se zapitali zašto mačke toliko uživaju u ovoj neobičnoj igri.

Značenje Igranja sa Vodom kod Mačaka

Igranje sa vodom kod mačaka ima duboko ukorenjeno značenje. U divljini, mačke su često prisiljene susretati se sa vodom tokom lova ili prelaska preko vodenih površina. Ovo je izazov koji budi njihovu pažnju i stimuliše njihove lovačke instinkte. Takođe, voda pruža jedinstvenu senzornu stimulaciju – mačkama se sviđa osećaj kapljica na njihovim šapama i krznu.

Povezanost sa Prirodom i Lovačkim Instinktima

Igra sa vodom ima duboku povezanost sa prirodnom potrebom mačaka da love i otkrivaju nove stvari u okolini. Kapljice vode mogu simulirati plen koji se kreće, podsećajući ih na njihove divlje pretke koji su često morali loviti ribu ili ptice. Osim toga, voda predstavlja zagonetnu i promenljivu sredinu koja budi radoznalost mačaka.

10 Neobičnih Mačijih Navika

Igra sa vodom pruža ne samo fizičku aktivnost, već i mentalnu stimulaciju za vašu mačku. Sada, kada znate da je ova igra deo njenog divljeg instinkta, pridružite joj se u zabavi, ali uvek imajte na umu sigurnost i dobrobit vašeg krznenog prijatelja.

Duga Dremka

Ah, mačje dremeže, ta umetnost uživanja u dugim satima sna koja fascinira i opušta. Ako vam se čini da vaša mačka provodi veći deo dana u mirnom snu, niste usamljeni. Evo zašto mačke spavaju toliko dugo i kako im obezbediti bezbrižan i kvalitetan san.

Zašto Mačke Spavaju Toliko Dugo

Mačke su pravi majstori u spavanju, i to s razlogom. Divlje mačke, koje su lovci po prirodi, troše velike količine energije tokom kratkih, ali intenzivnih lovačkih avantura. Nakon takvog fizičkog napora, dugi periodi odmora su neophodni za oporavak. Vaša kućna mačka, iako možda ne lovi divlje životinje, zadržava ovaj evolutivni instinkt i spava da bi očuvala svoju vitalnost i energiju.

Fiziološki Aspekti Dugih Dremanja

Mačje telo je prilagođeno ovakvim dugim periodima odmora. Tokom dubokog sna, mačke prolaze kroz različite faze, uključujući REM fazu, koja je povezana sa intenzivnim snovima. Ovaj proces pomaže im da očiste svoj um od suvišnih informacija, obnove fizičke resurse i pripreme se za nove avanture kada se probude.

Mačija serenada

U svetu mačaka, komunikacija često dolazi u obliku melodičnih zvukova koji plesu između visokih i niskih tonova. Ako ste ikada slušali svoju mačku kako “priča” sa vama ili drugim mačkama, znate koliko ovi zvukovi mogu biti raznoliki i izražajni. Hajde da istražimo tajanstveni svet mačjih vokalizacija i kako možemo bolje razumeti ovu muziku.

Tumačenje Mačjih Vokalizacija

Mačke koriste različite zvuke kako bi komunicirale sa vama i svojom okolinom. Vokalizacije se koriste za izražavanje emocija, potreba ili kao sredstvo za komunikaciju sa drugim mačkama. Razumevanje ovih zvukova ključno je za uspostavljanje dubljeg odnosa sa vašom mačkom.

Različite Vrste Zvukova kod mačaka i Njihova Značenja

 • Mjaukanje: Mjaukanje je najpoznatiji mačji zvuk i često se koristi za komunikaciju s vlasnicima. Različiti tonovi i intenzitet mogu ukazivati na različite potrebe, kao što su glad, usamljenost ili igra.
 • Mrmljanje: Ovo nisko i duboko brbljanje može imati različita značenja, uključujući zadovoljstvo, opuštanje ili čak kao način samoizražavanja.
 • Cvrkutanje: Mačke često cvrkuću dok posmatraju ptice ili druge druge životinje kroz prozor. Ovo je izraz uzbuđenja i lovačkog instinkta.
 • Predenje: Ovaj dubok i ritmički zvuk, poznat i kao predenje, obično izražava zadovoljstvo i sreću. Međutim, može se koristiti i kao način samosmirenja u stresnim situacijama.
 • Ovo je svakako jedna od 10 neobičnih mačijih navika.

Lizanje Krzna

Jedna od najslađih i uobičajenih mačjih navika je ta nežna simfonija  lizanja krzna. Bez obzira na to da li je to briga o vlastitom krznu ili pokušaj održavanja krzna u savršenom stanju, lizanje je aktivnost koja igra ključnu ulogu u mačjem životu. Hajde da zaronimo dublje u ovo mačje ponašanje i otkrijemo šta se krije iza nežnih jezičnih poteza.

Razlozi Konstantnog Lizanja:

 • Održavanje Higijene: Mačke su poznate po svojoj pedantnosti i često koriste lizanje kako bi održavale čistoću svog krzna. Ovaj instinkt potiče od divljih predaka koji su morali ostati neprimećeni dok love.
 • Socijalna Povezanost: U mačjem društvu, lizanje je oblik socijalne interakcije. Mačke koje žive zajedno često će se međusobno lizati kako bi ojačale svoje veze i pokazale ljubav jedna prema drugoj.
 • Regulacija Telesne Temperature: Lizanje krzna može pomoći mački u regulaciji telesne temperature, posebno tokom vrućih dana. 

Održavanje čistog krzna nije samo estetsko pitanje, već i ključno za zdravlje mačke. Lizanje pomaže u uklanjanju prljavštine, neprijatnih mirisa i mrtvih dlaka. Osim toga, mačke koriste jezik kako bi raspoređivale prirodna ulja duž svog krzna, čime ga čine vodootpornim i sjajnim.

Kada Je Preterano Lizanje Znak Zabrinutosti:

Iako je lizanje prirodna aktivnost, preterano lizanje može ukazivati na potencijalne probleme. Ako primetite da vaša mačka neprestano liže isto mesto ili ako to radi do te mere da se pojavljuju ogoljena područja, to može biti znak anksioznosti, dosade ili zdravstvenih problema. U takvim slučajevima, preporučuje se posetiti veterinara kako bi se isključili zdravstveni problemi i pružila odgovarajuća podrška.

Mačka i kutije

Nema ničeg čarobnijeg od prizora kada vaša mačka uživa u jednostavnoj kartonskoj kutiji kao da je pronašla najdragocenije carstvo na svetu. Zašto mačke toliko vole kutije? Ova neodoljiva sklonost ima svoje duboke korene u mačjoj prirodi i predstavlja jedan od najslađih prizora u svetu mačjih navika.

Zašto Mačke Vole Kutije

 • Osećaj Sigurnosti: Kutija pruža mački osećaj zaštite i sigurnosti. Okružene zidovima kutije, mačke se osećaju manje izloženima i spremnim za odbranu od potencijalnih pretnji.
 • Instinkt Skladištenja: Divlje mačke često koriste skloništa za skrivanje hrane, plena ili čak svojih mladunaca. Ovaj instinkt skladištenja prenosi se na domaće mačke, a kutija postaje njihovo sigurno utočište.
 • Toplo i Udobno Mesto: Kutije pružaju izolaciju i toplotu. Mačke vole toplo okruženje, a kutije su savršeno mesto za opuštanje i uživanje u toplim trenucima.
 • Mesto Za Promatranje: Kutija postaje odlično promatračko mesto. Mačka može sakriti svoje prisustvo i pažljivo posmatrati okolinu, osećajući se kao pravi mačji špijun.

Gledanje u Prazno – 10 neobičnih mačijih navika

Ah, često uhvatite svoju mačku kako fiksira pogled u jednu tačku kao da posmatra nevidljivu dimenziju. Iako vam može izgledati čudno, ova misteriozna navika ima svoje duboke korene u mačjoj psihi. Hajde da zaronimo u tajanstveni svet mačjeg gledanja u prazno i otkrijemo razloge iza ove fascinantne aktivnosti.

Razlozi Iza Fiksiranog Gledanja u Jedno Mesto:

 • Prisutnost Plena: Mačke su lovci po prirodi, i često će fiksirati pogled na mesto gde vide ili osećaju prisustvo plena. To je deo njihovog lovca koji se probudi, čak i ako su unutar sigurnog doma.
 • Meditativna Kontemplacija: Gledanje u prazno može biti način mačke da se opusti i uroni u svoj unutrašnji svet. Ova kontemplativna aktivnost može im pomoći da se nose sa stresom i stimulišu svoje mačje maštanje.
 • Osećaj Zaštite: Mačke su predatori, ali istovremeno su i plen. Gledanje u prazno može biti način da osiguraju svoje okruženje, budući da su uvek u stanju pripravnosti za bilo koji iznenadni pokret.

Meditativna Priroda Ove Navike:

Mačke su majstori u zen umetnosti sedenja. Gledanje u prazno može biti njihov oblik meditacije, trenutak unutrašnjeg mira i introspekcije. Ova aktivnost pomaže im da se povežu sa svojom unutrašnjom suštinom i pronađu ravnotežu u svetu koji ih okružuje.

Mačka vas liže – 10 neobičnih mačijih navika

Ah, trenutak kada vaša mačka nežno liže vašu ruku ili kosu može biti istovremeno simpatičan i pomalo misteriozan. Zašto mačke često iskazuju ovu ljubaznost prema svojim vlasnicima? Ima li dublje značenje u ovoj mačjoj gesti? Hajde da zaronimo u mačji svet brige o vlasničkom krznu i otkrijemo tajne iza ove umiljatosti.

Zašto Mačke ‘Čiste’ Svoje Vlasnike

 • Označavanje Territorije: Mačke koriste mirisne žlezde na svojim jezicima kako bi ostavile svoj miris na predmetima i ljudima koji su im važni. Lizanje vlasnika može biti način da ih označe kao svoje teritorijalno područje.
 • Simbol Naklonosti: U mačjem svetu, lizanje je često znak ljubavi i naklonosti. Mačke često ližu svoje vlasnike kako bi izrazile svoju povezanost i brigu.
 • Održavanje Higijene: Mačke se takođe brinu o čistoći svojih vlasnika. Lizanje može biti njihov način da pomognu u održavanju higijene vaše kože ili kose.
 • Pripadnost i Povezanost: Lizanje vlasnika označava duboku povezanost i osećaj pripadnosti. U divljini, mačke dele lizanje kao znak međusobne podrške i pripadnosti u grupi.
 • Uspostavljanje Hierarhije: Mačke koriste lizanje kako bi potvrdile hijerarhijski odnos. Ako vaša mačka lizne vaše lice ili kosu, to može značiti da vas smatra delom svoje “mačje porodice”.

Najčešća Pitanja – 10 neobičnih mačijih navika

Zašto mačke često liznu svoje vlasnike?

Mačke lizu svoje vlasnike kao znak ljubavi, brige i pripadnosti.

Kako reagovati na preterano lizanje od strane mačke?

Ako je lizanje preterano, može biti znak zabrinutosti ili dosade. Treba posetiti veterinara radi procene.

Zašto mačke vole kutije?

Kutije pružaju mačkama osećaj sigurnosti, topline i privatnosti, odražavajući njihov instinkt za skrivanjem.

Koje je značenje kada mačka gleda u prazno?

Gledanje u prazno može biti znak meditacije, opuštanja i promišljanja za mačku.

Zašto mačke sakrivaju svoj plen?

Mačke skrivaju svoj plen kao deo njihovog lovačkog instinkta i radi očuvanja hrane za kasnije.

Koje su prednosti igre sa vodom za mačke?

Igra sa vodom stimuliše mačje lovne instinkte, pruža im zabavu i vežbu, posebno tokom toplih dana.

Koliko dugo mačke obično spavaju tokom dana?

Mačke mogu spavati i do 12-16 sati dnevno, što je deo njihovog prirodnog ritma i pomaže im da obnove energiju.

Kako se može podržati mačka u njenom instinktu za skrivanjem?

Pružanjem kutija, šupljih mesta i skloništa, možemo podržati mačke u njihovom instinktu za skrivanjem i osećajem sigurnosti.

Kako možemo odgovoriti na mačje vokalizacije?

Različiti zvukovi mačaka imaju različita značenja. Važno je obratiti pažnju na ton, intonaciju i kontekst kako bismo razumeli šta mačka želi da nam kaže.

Kako se mačke povezuju sa svojim vlasnicima kroz lizanje?

Lizanje vlasnika je simbol povezanosti, ljubavi i brige koju mačka iskazuje prema svojim vlasnicima

Zaključak:10 Neobičnih Mačijih Navika

Dok smo zajedno istraživali različite aspekte mačjih navika, upustili smo se u fascinantan svet misterioznih ponašanja, često praćenih umiljatošću i šarmom. Ove neobične navike koje smo otkrili nisu samo simpatične zgode; one su ključ za dublje razumevanje naših mjau prijatelja. 

Ove neobične navike mačaka nisu samo puki izrazi ponašanja; one su ključ za razumevanje, poštovanje i još dublje povezivanje sa vašom mačkom. Posvetite vreme posmatranju i odgovaranju na ove signale, gradeći tako snažnu vezu koja će doneti radost i ljubav u vaš dom.

Želimo se zahvaliti svim čitaocima koji su se zajedno sa nama upustili u ovo mačje istraživanje. Vaša posvećenost mačjem svetu čini nas srećnim i inspiriše nas da delimo još više priča, saveta i ljubavi prema mačkama. Nastavite deliti svoje mačje avanture na društvenim mrežama @macketinashop koristeći #macketinashop i pratite nas na našem YouTube kanalu Macketinashop za još zanimljivih trenutaka i edukativnih sadržaja.

Leave a Reply