Skip to content
Home » Blog » Kako da udomite mače

Kako da udomite mače

  • by

Svakom mačkoljupcu se dogodila ova situacija bar jednom u životu, izađete iz kuće i čujete malo mače kako vas umilno doziva! Naravno da ako volite mačke nećete moći a da ne zastanete, većina ljudi se odmah odluči da obogati svoju porodicu jednim predivnim ljubimcem. A ako do sad niste nili vlasnik mačke sigurno ste se zapitali kako da udomite mače i obezbedite mu odlične uslove za život.

Pokušaćemo da vam ukažemo na sve korake koji vas očekuju nakon udomljavanja mačeta a sve kako bi novi član porodice doživeo punu starost u zdravlju i sreći. Udomljavanje mačeta sa ulice je ipak zahtevniji zadatak nego što je to slučaj sa uzimanjem mace od vlasnika.

Sadržaj Teksta:

Uverite se da je mače napušteno

Kada primetite usamljeno mače na ulici, ne treba žuriti, ne treba ga odmah loviti i nositi kući. Veoma često se dešava da je majka mačka otišla po hranu i da je ostavila mače na neko vreme kako bi se snašla za hranu, isto tako je moguće i da to mače ima već svoj dom ali i da ima slobodu kretanja i da će kad se njegova radoznalost zasiti vratiti svojim vlasnicima.

Trebalo bi se prvo raspitati o mačetu, sa ljudima koji žive u blizini i koji sigurno znaju da li mače ima već vlasnika, da li je mače izgubljeno, da li ga neko hrani itd…Svaki mačkoljubac prvo pomisli da je to mače prepušteno samo sebi i da žudi za toplim domom i vašom pažnjom, ne mora da znači da je to istina. Dakle, prvi korak, proverite da li je mače napušteno.

Zapravo prvi korak je da pročitate naš tekst i da naučite kako da udomite mače.

Kako da udomite mače – Prva poseta veterinaru

Vlasnici koji se odgovorno ophode prema svom ljubimcu čipuju svoje mace, ako je mače starije od 12 nedelja ,trebalo bi da je već čipovano i da je vakcinisano prema kalendaru vakcinacije. Pri prvoj poseti veterinaru naglasite da ste mače pronašli na ulici i veterinar će proveriti da li je maca čipovana.

Sledeće što bi veterinar trebalo da uradi je kompletan pregled mace, takođe celokupan izgled mace, kvalitet dlake, pregled očiju, da posluša srce i pluća a nakon toga obavezno čišćenje od parazita i buva, naša preporuka je i da se urade testovi na opasne virusne bolesti, jer u slučaju da imate drugu mačku kod kuće moglo bi se preneti na nju, tako da je bolje proveriti.

Veterinar će odrediti pol i starost mace i otvoriti zdravstveni karton vašeg ljubimca, dobićete savete o ishrani i nezi u narednom periodu, ako je mače već stasalo za vakcinaciju svakako i to treba obaviti.

Kako da udomite mače i pripremite vaš dom za vašeg ljubimca

Kada udomite mače potrebno je da priladodite i pripremite dom za svog ljubimca, ukoliko živite u stanu mrežice na prozorima su obavezne, da bi ste na miru mogli da otvorite prozor dok je maca tu. U slučaju da nemate mrežice na prozorima rizikujete da maca skoči za nekom bubom ili pticom ,ipak se oni vode svojim lovačkim instiktom i nagonom ,tako da je bolje da se obezbedite na vreme.

Obavezno je obezbediti wc za macu, plastičnu kutiju ,pesak i plastičnu lopaticu za čišćenje, sve to možete kupiti u bilo kom pet shopu. Takođe je važno gde će plastična kutija sa peskom da bude, to nikako ne bi trebalo da bude neki veliki otvoreni prostor.Po dolasku kući, jako je važno da mače obavi svoju prvu nuždu u posip i da se polako navikne i nauči da tamo vrši nuždu .Prvih dana budite pažljivi i pratite situaciju da li mače uvek vrši nuždu u posip da bi ste bili sigurni da vam mačka ne ostavi “pozdrav” u drugim delovima stana.

Obavezno maci obezbedite posudu za vodu i hranu a ne bi bilo loše i grebalicu da nabavite, bilo bi dobro da se navikne na grebalicu, samim tim izbegavate grebanje nameštaja i ostalih stvari po kući, ono što preporučujemo su i par igračkica za mace. Nekad je maci dovoljno jedna otvorena kartonska kutija, razigraće se sigurno, mačke ih obožavaju.

Ovo su neki od saveta kako da udomite mače i obezbedite mu neke od osnovnih uslova za život.

Maci dajete hranu koja je prilagođena njenom uzrastu

Ovo je jako važan korak u udomljavanju mačaka sa ulice, mačetu mlađem od četiri meseca je potrebno majčino mleko u slučaju da je starije, rešenje je formula koje se može kupiti u veterinarskoj ambulanti ili pet šopu. Kod mačića starijih od mesec dana započnite hranjenje sa vlažnom hranom pa postepeno u ishranu ubacite i granule. Vlasnici mačaka često prave grešku tako što daju mačkama kosti od ručka, kosti nisu hrana za mačke i ni slučajno im ne treba to davati.

Pokušajte da svoju macu od prvog dana uobročite, kao što smo već napisali, raspitajte se kod veterinara koliko obroka je dobro za vašu macu dnevno i njihovom rasporedom, nikako ne dozvolite da joj hrana i činija budu konstanto dustupne.

Rana sterilizacija, odnosno kastracija je najbolji izbor

Sterilizacija odnosno kastracija, sa navršenih šest meseci života je najbolje što možete uradite za svoju mačku. Na ovaj način se rešavaju brojni problemi, od toga da vaš ljubimac neće imati nekontrolisanu potrebu da luta, do toga ga će njegovo zdravlje biti bolje, a vaš trošak u veterinarskoj ambulanti znatno manji.

Zaključak – Kako da udomite mače

U zaključku, udomljavanje mačeta može biti ispunjavajuće iskustvo koje ne samo što pruža dom bezdomnoj životinji, već i obogaćuje živote usvojitelja. Važno je aktivno tražiti potencijalne usvojitelje putem lokalnih organizacija, društvenih medija, oglasa i veterinara. Razgovor sa potencijalnim usvojiteljima je ključan kako biste bili sigurni da će mače biti u dobrom i sigurnom okruženju. Kroz ovaj proces, imajte na umu dobrobit mačeta kao prioritet i radite na pronalaženju odgovarajućeg doma u kojem će mače biti voljeno i negovano. Udomljavanje mačeta nije samo čin dobrote prema životinjama, već i korak ka stvaranju povezanije i saosećajnije zajednice.

Posetite naš YouTube kanal Macketinashop gde možete pogledati video klipove edukativnog karaktera o nezi, zdravlju i zabavi vaših mačaka. Budite deo naše zajednice ljubitelja mačaka i delite svoje priče sa svojim mačkama koristeći #macketinashop na društvenim mrežama. Hvala vam što ste deo naše priče i delite ljubav prema mačkama sa nama! 

S’ ljubavlju…

Macketinashop tim!