Skip to content
Home » Blog » 5 Razloga zašto je važno sterilisati mačku

5 Razloga zašto je važno sterilisati mačku

 • by

Zašto je važno sterilisati mačku može zvučati kao ozbiljna tema, ali hajde da je razjasnimo na način koji će vam biti razumljiv i, nadamo se, zanimljiv. Sterilizacija mačaka je postupak koji mnogi vlasnici razmatraju, ali nisu svi svesni koliko je to zapravo značajno, ne samo za naše ljubimce, već i za zajednicu u kojoj živimo.

Šta je sterilizacija mačaka? Sterilizacija, poznata i kao kastracija kod mužjaka i ovariohisterektomija kod ženki, je hirurški zahvat kojim se uklanjaju reproduktivni organi mačaka. Možda zvuči strašno, ali ovaj postupak je rutinski i bezbedan, a obavlja ga veterinar. 

sterilisati mačku
sterilisati mačku

Dakle, sterilizacija je mnogo više od samo jednog veterinarskog zahvata. To je odgovorna odluka koja donosi brojne benefite, od boljeg zdravlja vaše mačke do pozitivnog uticaja na zajednicu. U sledećim delovima, razmotrićemo detaljnije svaki od pet razloga zašto je važno sterilisati vašu mačku. Ostanite uz nas kako bi saznali 5 Razloga zašto je važno sterilisati mačku

Sadržaj Teksta:

Smanjenje broja uličnih mačaka

Kada pričamo o uličnim mačkama, ne možemo a da ne osetimo dozu tuge. Svakodnevno, hiljade mačaka luta ulicama, prepuštene same sebi, bez doma i ljubavi koju zaslužuju. Problem prekomernog broja uličnih mačaka je globalni, ali posebno je izražen u urbanim sredinama. Ulice su pune gladnih i bolesnih mačaka, a skloništa su često pretrpana do svojih kapaciteta, boreći se da pruže osnovnu negu svakoj životinji koja im dođe na vrata.

Opis problema: Pronalaženje domova za sve te mačke je zadatak gotovo nemogućih razmera. Iako mnogi ljubitelji životinja žele da pomognu, broj uličnih mačaka nadmašuje broj dostupnih domova. Na svakih nekoliko mačića koji pronađu porodicu, na stotine drugih ostane na ulici, izloženo hladnoći, gladi i bolestima. Pored toga, ulične mačke se i dalje razmnožavaju, što samo pogoršava problem. Bez adekvatne kontrole, populacija mačaka raste eksponencijalno, stvarajući začarani krug iz kojeg je teško izaći.

Kako sterilizacija pomaže: Sterilizacija je ključ za rešavanje ovog problema. Kada sterilišemo mačke, smanjujemo broj neželjenih mačića koji će možda završiti na ulici. Svaka sterilizovana  mačka znači manje mačića na ulici. Na taj način, direktno doprinosimo smanjenju broja beskućnih mačaka.

Sterilizacija mačaka nije samo odgovornost pojedinaca, već i celokupne zajednice. Svaka sterilisana mačka doprinosi boljem životu ne samo za tu mačku, već i za sve druge mačke koje se bore za opstanak na ulici. Dakle, kada razmišljate o sterilizaciji svoje mačke, setite se da na taj način ne pomažete samo sebi, već i čitavoj populaciji mačaka, smanjujući broj beskućnih životinja i omogućavajući im bolje šanse za srećan i zdrav život.

Opšte bolje zdravlja mačke

Kada je reč o zdravlju vaše mačke, sterilizacija igra ključnu ulogu. Ovaj jednostavan hirurški zahvat ne samo da štiti vašeg ljubimca od neželjenog legla, već i značajno doprinosi njenom dugoročnom zdravlju.

Zdravstvene prednosti:

Sterilizacija mačaka smanjuje rizik od određenih zdravstvenih problema, među kojima su najvažniji:

 1. Smanjen rizik od raka dojke: Sterilizacija smanjuje mogućnost razvoja karcinoma dojke kod mačaka. Neke studije pokazuju da mačke koje su sterilisane pre prvog estrusa imaju značajno manji rizik od ovog tipa raka.
 2. Smanjen rizik od raka reproduktivnih organa: Sterilizacija takođe smanjuje rizik od razvoja raka reproduktivnih organa, kao što su jajnici i testisi. Uklanjanjem ovih organa, eliminisani su potencijalni problemi koji mogu nastati usled njihovog funkcionisanja.
 3. Smanjenje šanse za infekcije reproduktivnog sistema: Infekcije reproduktivnog sistema su česta pojava kod mačaka, posebno tokom perioda estrusa. Sterilizacija eliminiše ovaj rizik, što doprinosi boljem opštem zdravstvenom stanju mačke.

Statistika:

Podaci prikupljeni iz različitih studija jasno pokazuju da sterilizacija može produžiti životni vek mačaka:

 • Prema istraživanju objavljenom u časopisu “Journal of the American Veterinary Medical Association”, sterilisane mačke imaju tendenciju da žive duže u poređenju sa njihovim nesterilisanim vršnjacima. Studija je pratila mačke tokom višegodišnjeg perioda i utvrdila da su sterilisane mačke imale manji rizik od smrtnih ishoda povezanih sa reproduktivnim bolestima i karcinomima.
 • Druga istraživanja su takođe pokazala smanjenje opšte smrtnosti i poboljšanje zdravstvenog stanja sterilisanih mačaka, što dodatno potvrđuje benefite ove procede.

Ovi podaci ne samo da potvrđuju značaj sterilizacije za zdravlje mačaka, već i ukazuju na to da je ovo jedna od najefikasnijih preventivnih mera koje možete preduzeti kako biste osigurali dug i zdrav život vašeg ljubimca.

Sprečavanje neželjenog ponašanja – 5 Razloga zašto je važno sterilisati mačku

Neželjeno ponašanje kod mačaka može biti izazovno za vlasnike, a često je direktno povezano sa njihovim reproduktivnim statusom. Sterilizacija igra ključnu ulogu u kontroli ovog ponašanja i čini život sa mačkom mnogo prijatnijim iskustvom.

Opis problema:

Mačke koje nisu sterilisane često pokazuju određena neželjena ponašanja, uključujući:

 1. Teritorijalno obeležavanje: Mačke u teranju često obeležavaju svoj teritorij urinom ili mirisnim žlezdama. Ovo je njihov način komunikacije sa drugim mačkama, ali može biti izuzetno frustrirajuće za vlasnike, posebno kada mačka obilazi po kući i obeležava sve na svom putu.
 2. Agresivno ponašanje: Mužjaci koji nisu kastrirani mogu biti skloni agresivnom ponašanju, posebno tokom sezone parenja. Oni mogu biti agresivni prema drugim mačkama, ali i prema ljudima u domaćinstvu.
 3. Nemirno ponašanje: Takođe mogu biti nemirne i često traže izlaz napolje u potrazi za partnerom ili da istraže svoju teritoriju.
sterilisati mačku
sterilisati mačku

Kako sterilizacija pomaže:

Sterilizacija mačaka značajno može smanjiti ili čak eliminisati ovo neželjeno ponašanje:

 • Smanjenje teritorijalnog obeležavanja: Kada se mačka steriliše, smanjuje se njena potreba da obeležava teritoriju. Uriniranje radi obeležavanja postaje manje učestalo ili potpuno nestaje, što održava vaš dom čistim i mirnim.
 • Smanjenje agresivnog ponašanja: Kastracija mužjaka smanjuje nivo testosterona, što često dovodi do smanjenja agresivnosti. Mužjaci postaju mirniji i manje skloni konfliktima kako sa drugim životinjama, tako i sa ljudima.
 • Mirnija svakodnevica: Sterilisane mačke obično imaju stabilnije raspoloženje i manje su skloni nemirnom ponašanju. One više uživaju u pažljivom druženju sa vlasnicima i mirnom životu u domu.

Finansijska ušteda

Sterilizacija mačaka ne samo da je korisna za njihovo zdravlje i ponašanje, već može doneti i značajne finansijske uštede vlasnicima. Razmotrimo kako ovaj jednostavan zahvat može biti dugoročno isplativ.

Kratkoročne i dugoročne uštede:

Sterilizacija vaše mačke može doneti finansijske benefite na više načina:

 1. Smanjenje troškova veterinarske nege: Sterilisane mačke su manje sklone određenim zdravstvenim problemima koji mogu biti skupi za lečenje. Na primer, sterilizacija smanjuje rizik od infekcija reproduktivnog sistema i raka, što može dovesti do smanjenja potrebe za skupim veterinarskim tretmanima.
 2. Manje troškova zbog povreda u tučama: Mužjaci koji nisu kastrirani često ulaze u borbe sa drugim mačkama, što može rezultirati ozbiljnim povredama kao što su ujedi ili infekcije rana. Ovi incidenti mogu zahtevati hitnu veterinarsku negu i skupu terapiju. Sterilizacija smanjuje agresivno ponašanje i time smanjuje rizik od takvih povreda.

Troškovi neželjenog legla:

Razmislite o potencijalnim troškovima podizanja neželjenih legla mačića:

 • Veterinarska nega: Neželjeni mačići mogu zahtevati redovne veterinarske preglede, vakcinacije i moguće hitne medicinske intervencije.
 • Hrana i osnovna nega: Podizanje mačića zahteva dodatne troškove za hranu, posudu za mačiće, pesak za mačiće i ostale potrebštine.
 • Socijalizacija i obuka: Neželjeni mačići često zahtevaju dodatno vreme i resurse za socijalizaciju i obuku kako bi postali prijateljski i dobro prilagođeni ljubimci.

Sterilizacija mačke je jednokratni trošak koji se relativno brzo isplati kroz smanjenje ovih potencijalnih troškova vezanih za reprodukciju i neželjene legle. Vlasnici koji odluče da sterilizuju svoje mačke često uvide da su dugoročno uštedeli znatne sume novca, kao i smanjili stres i brigu oko reproduktivnih problema.

Odgovorno vlasništvo

Biti odgovoran vlasnik mačke znači preuzeti brigu i odgovornost za dobrobit svog ljubimca, ali i za širu zajednicu u kojoj živimo. Sterilizacija mačaka je ključni deo odgovornog vlasništva iz nekoliko važnih razloga.

Šta znači biti odgovoran vlasnik:

Odgovorno vlasništvo nadmašuje jednostavno davanje hrane i skloništa vašoj mački. To uključuje:

 1. Redovne veterinarske preglede: Održavanje zdravlja i dobrobiti mačke kroz redovne posete veterinaru radi vakcinacija, pregleda i neophodne medicinske nege.
 2. Pravilna ishrana i nega: Pružanje uravnotežene ishrane, adekvatne hidratacije, higijene i fizičke aktivnosti vašoj mački.
 3. Socijalizacija i pažnja: Posvećivanje vremena i pažnje mački kako bi se osiguralo da se oseća voljeno, sigurno i srećno.

Sterilizacija je bitan deo ovog odgovornog pristupa jer pomaže u zaštiti i unapređenju zdravlja vaše mačke, smanjuje stres i potrebu za rešavanjem problema vezanih za reprodukciju, što omogućava vlasnicima da se fokusiraju na opštu dobrobit svog ljubimca.

Doprinos zajednici:

Sterilizacija mačaka takođe ima pozitivan uticaj na širu zajednicu:

 • Smanjenje broja uličnih životinja: Sterilizacija smanjuje broj neželjenih mačića koji završavaju na ulicama ili u prenatrpanim skloništima. Time se smanjuje opterećenje za skloništa, povećava se šansa da se životinje koje zaista trebaju pomoć lakše nađu domovi, i poboljšava se opšti standard brige o životinjama u zajednici.
 • Edukacija i svest o odgovornom vlasništvu: Sterilizacija podstiče edukaciju o važnosti kontrole populacije mačaka i drugih životinja, promoviše odgovorno vlasništvo i podstiče zajednicu da se brine o životinjama na humano i etički prihvatljiv način.

Kada vlasnici mačaka preuzmu odgovornost da sterilizuju svoje ljubimce, oni aktivno doprinose stvaranju bolje i odgovornije zajednice. Ova mera ne samo da štiti zdravlje i dobrobit mačaka, već i promoviše etičke standarde brige o životinjama koji su ključni za održavanje harmonije i bezbednosti u zajednici.

Zaključak – 5 Razloga zašto je važno sterilisati mačku

Sterilizacija mačaka nije samo važna za njihovo zdravlje i dobrobit, već i za celokupnu zajednicu. Kroz ovaj blog post – 5 Razloga zašto je važno sterilisati mačku nadamo se da smo vam pružili jasne uvide u koristi sterilizacije, kao i motivaciju da preduzmete korake ka odgovornom vlasništvu.

Za još korisnih saveta o mačkama, pratite nas na društvenim mrežama. Zapratite nas na Instagramu i Facebooku na @macketinashop i budite deo naše zajednice ljubitelja mačaka. Delite slike vaših mačaka koristeći hashtag #macketinashop kako bismo ih mogli videti i podeliti sa našim pratiocima.

Pored toga, posetite naš YouTube kanal Macketinashop gde možete pronaći edukativne video klipove o mačkama, njihovom zdravlju i pravilnoj nezi. Pretplatite se i budite u toku sa najnovijim informacijama i savetima.

Hvala što ste pročitali naš blog post o važnosti sterilizacije mačaka. Vaša podrška je ključna u širenju svesti o pravilnoj brizi o mačkama i stvaranju boljeg okruženja za sve nas i naše ljubimce.

Leave a Reply