Skip to content
Home » Blog » Čišćenje šapa kod mačaka: Važni Saveti Za Vlasnike Mačaka

Čišćenje šapa kod mačaka: Važni Saveti Za Vlasnike Mačaka

 • by

Pozdrav mačkoljupci današnji tekst je posvećen nečemu što često zanemarujemo, a izuzetno je važno za naše ljubimce – čišćenje šapa kod mačaka. Možda se pitate zašto je čišćenje šapa kod mačaka bitno? Pa, da krenemo od početka.

Šape vaše mačke nisu samo slatke, meki jastučići kojima se divimo – one su ključni deo njenog svakodnevnog života. Mačke koriste svoje šape za istraživanje sveta oko sebe, za hvatanje plena (ili igračaka) i naravno, za održavanje svoje higijene. Da, dobro ste pročitali! Mačke su prave umetnice u održavanju čistoće svojih šapa.

čišćenje šapa kod mačaka

Ali zašto je to bitno? Pa, zamislite samo sve ono što vaša mačka dodiruje tokom dana – od podova koji mogu biti prašnjavi, do raznih površina koji mogu biti puni bakterija. Šape su prvi deo tela koji dolazi u kontakt sa svim tim stvarima, i ako se ne održavaju čistim, mogu postati leglo bakterija i prljavštine.
Redovno čišćenje šapa vaše mačke je ključno za očuvanje njenog a i vašeg zdravlja. Prljave šape mogu dovesti do infekcija, iritacija kože i drugih problema. Zato je važno naglasiti značaj redovne higijene šapa kako bismo osigurali srećan i zdrav život naših krznenih prijatelja.

Sadržina

Zašto je čišćenje šapa kod mačaka važno

Mačke koriste svoje šape za mnogo više od šetnje i igre. Za njih, šape su kao alatke – alatke za istraživanje, komunikaciju i održavanje higijene. Kada mačka hoda ili istražuje, dodiruje razne površine, hvata plen ili jednostavno istražuje svoje okruženje koristeći svoja oštra čula dodira. Šape su im osjetljive i puno govore o njihovom stanju i dobrobiti.

Ali, sa svakim korakom dolazi rizik od prljavštine i bakterija. Mačke često hodaju po površinama koji mogu biti prašnjavi, ulicama koje mogu biti prljave, ili čak po svojoj kutiji sa peskom koji je povoljno tlo za razvoj bakterija. Kroz dodir sa takvim površinama, prljavština i bakterije se lako prenose na njihove šape.

Ovo predstavlja potencijalne rizike za zdravlje mačke. Bakterije koje se nalaze na prljavim šapama mogu dovesti do različitih problema, uključujući kožne infekcije, alergijske reakcije i gastrointestinalne smetnje ako mačka liže svoje šape.

čišćenje šapa kod mačaka


Povezanost između čistih šapa i opšteg zdravlja mačke ne može biti jasnija. Redovno čišćenje šapa kod mačaka ne samo da pomaže u uklanjanju prljavštine i bakterija, već može smanjiti rizik od infekcija i održavati kožu zdravom i negovanom. Čiste šape znače srećniju i zdraviju mačku, spremnu da istražuje svet oko sebe bez nepotrebnih zdravstvenih briga.

Kako da pripremite mačku za čišćenje šapa

Stvaranje prijatnog okruženja: Mačke vole sigurnost i udobnost svog doma. Pre čišćenja šapa, osigurajte da je okruženje opuštajuće za vašu mačku. To može uključivati mekanu prostirku ili ćebe na kojem će ležati, omiljenu igračku ili poslasticu kojom je možete nagraditi nakon čišćenja. Bitno je da mačka oseća da je proces čišćenja šapa pozitivan i bezbedan.

Korišćenje pravih tehnika i alata: Odaberite pravi trenutak za čišćenje šapa. Najbolje je to raditi nakon što se vaša mačka vratila iz spoljašnjeg okruženja ili nakon što je maca koristila kutiju sa peskom. Za čišćenje šapa možete koristiti vlažne maramice namenjene mačkama ili specijalne gelove za čišćenje šapa. Bitno je da izaberete blage proizvode bez jakih mirisa koji bi mogli da ometaju vašu mačku.

Postupajte nežno i strpljivo: Pristupite čišćenju šapa sa puno nežnosti i strpljenja. Neka vaša mačka prvo oseti dodir šape, možete je pomaziti i umiriti pre nego što započnete čišćenje. Pokažite joj da nema razloga za strah i da ste tu da joj pomognete.

Koristite pozitivno pojačanje: Nakon uspešno završenog čišćenja, nagradite svoju mačku. To može biti omiljena poslastica, igračka ili jednostavno nežno maženje. Ovo će pomoći da mačka poveže čišćenje šapa sa pozitivnim iskustvom i smanji otpor u budućnosti.

Sprovođenje ovih saveta može olakšati proces čišćenja šapa i učiniti ga prijatnim iskustvom kako za vas tako i za vašu mačku.

Tehnike čišćenja šapa kod mačaka

Čišćenje šapa kod mačaka može biti jednostavan proces ako se pravilno sprovede, ali zahteva nežnost i strpljenje kako bi se mačka osećala udobno. Evo korak po korak vodiča kako pravilno čistiti šape vaše mačke:

 • Priprema: Pre nego što počnete čišćenje šapa, pripremite sve što vam je potrebno – vlažne maramice ili specijalni gel za čišćenje šapa, peškir ili papirne ubruse za brisanje, i nekoliko poslastica kao nagradu.
 • Pristupite mački sa pažnjom: Pristupite svojoj mački sa nežnošću i pažnjom. Možete je smestiti na svoje krilo ili je staviti na stabilnu površinu kako biste imali lakši pristup njenim šapama.
 • Pažljivo čistite šape: Uzmite vlažnu maramicu ili malo gela za čišćenje i nežno obrišite šapu vaše mačke. Počnite sa vrha i nežno radite prema dole, uklanjajući prljavštinu i nečistoće. Pazite da ne budete pregrubi kako ne biste izazvali nelagodnost ili povredu.
 • Obratite pažnju na reakciju mačke: Vaša mačka može reagovati na čišćenje šapa na različite načine. Neki će biti mirni i prihvatiti postupak bez problema, dok će drugi možda biti nervozni ili se opirati. Važno je obratiti pažnju na signale koje vaša mačka šalje i prilagoditi svoj pristup prema njenim potrebama.
 • Nagradite svoju mačku: Nakon uspešno završenog čišćenja, nagradite svoju mačku poslasticom ili maženjem. Ovo će joj pomoći da poveže čišćenje šapa sa pozitivnim iskustvom i olakšati proces u budućnosti.

Ne zaboravite da je ključno biti nežan i strpljiv tokom čitavog procesa. Vaša mačka će ceniti vašu pažnju i brigu, a čistoća njenih šapa će doprineti njenom opštem zdravlju i dobrobiti.Naravno, kada mačku naviknete na ovaj postupak, ona zna da je na kraju čeka poslastica i neće biti nikakvih problema.

Čišćenje šapa kod mačaka – Problemi i rešenja

Čišćenje šapa kod mačaka može biti izazovan proces, posebno ako vaša mačka pokazuje otpor, neprijatnost ili preosetljivost. Evo nekoliko čestih problema i saveta kako ih prevazići:

 • Otpor mačke: Mnoge mačke mogu pokazati otpor prilikom čišćenja šapa zbog straha od nepoznatog ili jednostavno zato što ne vole da im se dodiruju šape. Savet je da postepeno uvodite mačku u proces čišćenja, koristeći pozitivno pojačanje i nagrađujući je nakon svake uspešno završene sesije.
 • Neprijatnost mačke: Ako vaša mačka pokazuje znakove neprijatnosti tokom čišćenja šapa, možda je to zbog neudobnosti ili bola. Pre nego što nastavite sa čišćenjem, proverite da li postoje vidljive povrede, otoci ili iritacije na šapama. Ako primetite bilo kakve znakove problema, posetite veterinara radi pregleda i tretmana.
 • Preosetljivost mačke: Mačke mogu imati vrlo osetljive šape, posebno ako su nedavno imale povredu ili su podložne kožnim iritacijama. Ako primetite da vaša mačka reaguje preosetljivo tokom čišćenja šapa, budite nežni i pažljivi tokom postupka. Ako se preosetljivost nastavi ili pogorša, posetite veterinara radi saveta i lečenja.

Kada je potrebno obratiti se veterinaru

 • Ako primetite ozbiljne povrede, otok ili krvarenje na šapama vaše mačke.
 • Ako se problemi tokom čišćenja šapa nastave uprkos vašim naporima da ih prevaziđete.
 • Ako primetite bilo kakve promene u ponašanju vaše mačke nakon čišćenja šapa, kao što su hromost, gubitak apetita ili letargija.

Veterinar je vaš najbolji saveznik u očuvanju zdravlja i dobrobiti vaše mačke, stoga nemojte oklevati da ih kontaktirate ako imate bilo kakve brige ili sumnje.

Preventivne mere za održavanje čistih šapa

Redovno sečenje noktiju i šišanje dlake između prstiju

Redovno skraćivanje noktiju je ključno ne samo za održavanje higijene šapa, već i za sprečavanje neželjenih povreda ili oštećenja nameštaja. Takođe, šišanje dlake između prstiju pomaže u sprečavanju nakupljanja prljavštine i smanjuje rizik od formiranja čvorova ili kvrga.

Korišćenje specijalnih higijenskih podmetača za mačiji toalet

Postavljanje specijalnih podmetača za mačje toalete može pomoći u zadržavanju prljavštine i peska na jednom mestu. To će smanjiti šansu da vaša mačka unese prljavštinu sa šapama u kuću.

Održavanje higijene šapa tokom različitih sezona

Različite sezone mogu zahtevati različite mere održavanja higijene šapa. Na primer, tokom zimskih meseci, mačke mogu imati veće izazove sa solju i hemijskim sredstvima koja se koriste za posipanje puteva. Nakon šetnje napolju, obrišite šape svoje mačke vlažnim peškirom kako biste uklonili eventualnu prljavštinu ili hemikalije.

Ove preventivne mere ne samo da će održavati čiste šape vaše mačke, već će i doprineti njenom opštem zdravlju i dobrobiti. Budite redovni u održavanju higijene i pratite potrebe svoje mačke kako biste osigurali srećan i zdrav život vašeg ljubimca.

Najčešća Pitanja

Zašto je važno čistiti šape mačaka?

Čišćenje šapa pomaže u uklanjanju prljavštine, bakterija i potencijalnih iritanata, čime se smanjuje rizik od infekcija i održava opšte zdravlje mačke.

Kako često treba čistiti šape mačke?

Preporučuje se čišćenje šapa barem nekoliko puta nedeljno, ili češće ako vaša mačka provodi puno vremena napolju ili koristi mačju toaletu.

Kako pravilno čistiti šape mačke?

Koristite vlažne maramice ili gel za čišćenje šapa. Nežno obrišite šape, počevši od vrha prema dole, pažljivo uklanjajući prljavštinu i nečistoće.

Kako da smirite mačku koja se opire čišćenju šapa?

Pokušajte da mačku smestite na stabilnu površinu i koristite pozitivno pojačanje, kao što su poslastice ili nežno mažanje, kako biste je umirili i podstakli na saradnju.

Da li treba čistiti šape mačke nakon svakog izlaska napolje?

Ako vaša mačka provodi puno vremena napolju ili dolazi u dodir sa prljavim površinama, dobro je čistiti šape nakon svakog izlaska kako biste smanjili rizik od prenosa prljavštine u kuću.

Kako održavati higijenu šapa tokom zimskih meseci?

Tokom zime, pazite na sol i hemikalije koje se koriste za posipanje puteva. Nakon šetnje napolju, obrišite šape vaše mačke vlažnim peškirom kako biste uklonili prljavštinu i hemikalije.

Zaključak – Čišćenje Šapa Kod Mačaka

želimo ponoviti važnost čišćenja šapa kod mačaka i istaći koliko je to važan deo njihove redovne higijene. Čiste šape ne samo da čine vašu mačku srećnijom i udobnijom, već doprinose i njenom opštem zdravlju.

Kroz redovno čišćenje šapa, vlasnici mačaka pružaju svojim ljubimcima ne samo fizičku negu, već i ljubav, pažnju i brigu koja im je neophodna. To je prilika da se povežete sa svojom mačkom na dubljem nivou i da im pružite osećaj sigurnosti i udobnosti.

Počnite sa redovnim čišćenjem šapa već danas kako biste osigurali srećne i zdrave mačje šapice. Vaša mačka će vam biti zahvalna, a vi ćete imati mir u duši znajući da činite sve što je u vašoj moći kako biste im pružili najbolji mogući život.

čišćenje šapa kod mačaka

Ne zaboravite da nas možete zapratiti na društvenim mrežama kako biste ostali u toku sa novostima, savetima i zabavnim sadržajem. Potražite nas na @macketinashop i budite deo naše zajednice ljubitelja mačaka.

Pozivamo vas da podelite slike svojih mačaka na društvenim mrežama koristeći hashtag #macketinashop. Vaše divne fotografije će nas razveseliti i možda čak biti deo naših budućih objava!

I na kraju, ne zaboravite da posetite i pretplatite se na naš YouTube kanal Macketinashop. Tamo možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova koji će vam pomoći da bolje razumete potrebe i ponašanje vaših mačaka.

Hvala vam što ste sa nama! Vaša podrška je ono što nas inspiriše da nastavimo sa deljenjem ljubavi prema mačkama i pružanjem korisnih informacija za njihovo zdravlje i sreću.

Leave a Reply