Skip to content
Home » Blog » Kijanje kod mačaka – Sve što treba da znate

Kijanje kod mačaka – Sve što treba da znate

 • by

Pozdrav mačkoljupci, Dobrodošli u naš novi blog post posvećen temi kijanje kod mačaka! Verovatno ste se pitali zašto vaša mačka povremeno kija ili možda često primećujete to ponašanje. Bez brige, danas ćemo razgovarati o tome kako razumeti i pratiti kijanje kod mačaka.

Važnost razumevanja kijanja kod mačaka ne može se dovoljno istaći. Baš kao što bismo brinuli o kijanju kod naših prijatelja ili porodice, isto tako trebamo voditi računa o našim ljubimcima. Kijanje kod mačaka može biti simptom nečeg benignog, poput iritacije nosne šupljine, ali može biti i znak ozbiljnijih problema. Zato je važno pratiti kijanje i reagovati na vreme ako primetite neke promene.

Kijanje kod mačaka
Kijanje kod mačaka

Nadamo se da ćete kroz ovaj tekst naučiti više o uzrocima i brizi za mačje kijanje. Bez brige, nećemo vam servirati medicinski rečnik i složene dijagnoze. Umesto toga, pripremili smo priču punu zanimljivih informacija, saveta i primera koji će vam pomoći da bolje razumete vašeg mačjeg prijatelja i brinete se o njegovom zdravlju na najbolji mogući način.

Sadržaj Teksta:

Zašto mačke kijaju

Dakle, zašto zapravo mačke kijaju? Pa, prvo da razjasnimo da je kijanje kod mačaka često potpuno normalno i prirodno ponašanje. Baš kao i kod ljudi, mačke kijaju kako bi očistile nosne puteve od iritanata poput prašine, dlake ili polena. Zamislite samo koliko bi vam bilo neprijatno kada biste imali nešto u nosu, zar ne? E pa, isto važi i za naše ljubimce.

Međutim, kijanje kod mačaka može biti i znak da nešto nije u redu. Nažalost, naši krzneni prijatelji nisu uvek u mogućnosti da nam kažu šta ih muči, pa je važno obratiti pažnju na učestalost i prirodu njihovog kijanja. Kijanje kod mačaka može biti simptom raznih zdravstvenih problema, uključujući alergije, infekcije ili respiratorne bolesti. Baš kao što nas kijanje može upozoriti na prehladu ili alergijsku reakciju, isto važi i za naše mačke.

Pored poznatih uzroka, postoje i neki manje poznati faktori koji mogu izazvati kijanje kod mačaka. Na primer, stres može biti izvor problema i kod naših krznenih prijatelja. Bilo da je reč o promeni okoline, dolasku novog ljubimca u kuću ili čak poseti veterinaru, stres može uticati na imunološki sistem mačaka i izazvati kijanje. Takođe, iritanti u okolini poput jakih mirisa, dima ili hemikalija mogu nadražiti nosne puteve mačke i izazvati kijanje.

Kijanje kod mačaka

Dakle, dok je kijanje kod mačaka često normalno, važno je obratiti pažnju na bilo kakve promene u učestalosti ili prirodi kijanja. To može biti ključno za rano otkrivanje zdravstvenih problema i pružanje potrebne brige vašem ljubimcu. Sada kada smo razumeli razloge iza mačjeg kijanja, vreme je da saznamo kako možemo pomoći našim mačkama da se osećaju bolje!

Kada treba da budete zabrinuti

Sada kada smo razumeli zašto mačke kijaju i osnovne uzročnike, važno je znati kada treba da budemo zabrinuti i obratimo pažnju na našeg mjau prijatelja. Iako kijanje može biti normalno ponašanje kod mačaka, postoje određeni znakovi na koje treba obratiti pažnju kako bismo mogli da prepoznamo potencijalne zdravstvene probleme.

Prvo, treba obratiti pažnju na učestalost kijanja kod mačke. Ako primetite da vaša mačka često kija, ili da se intenzitet kijanja povećava, to može biti znak da nešto nije u redu. Takođe, promene u prirodi kijanja, kao što su nagli napadi kijanja ili neobični zvukovi tokom kijanja, mogu biti indikatori problema.

Pored toga, važno je obratiti pažnju na promene u ponašanju vaše mačke. Ako primetite da je vaša mačka letargična, da gubi apetit ili da pokazuje znake nelagodnosti poput trljanja nosa ili čestog lizanja usana, to su signalizatori da nešto nije u redu.

Takođe, treba obratiti pažnju na boju i konzistenciju iscetka iz nosa vaše mačke. Ako primetite da je iscetak žute, zelene ili smeđe boje, ili da ima neugodan miris, to može ukazivati na infekciju ili upalu.

Ukratko, treba biti zabrinut ako primetite sledeće:

 1. Učestalo kijanje ili povećan intenzitet kijanja.
 2. Promene u prirodi kijanja.
 3. Promene u ponašanju kao što su letargija, gubitak apetita ili često trljanje nosa.
 4. Promene u boji i konzistenciji iscetka iz nosa.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova, važno je da odmah kontaktirate veterinara radi pregleda i pravilne dijagnoze. Rano otkrivanje i lečenje potencijalnih zdravstvenih problema ključno je za brzo oporavak i dobrobit vaše mačke. Budite pažljivi prema svom krznenom prijatelju i reagujte na vreme kako biste mu pružili najbolju moguću negu i podršku.

Kijanje kod mačaka – Kako pomoći macama

Kada vaša mačka kija, možda se osećate bespomoćno, ali zapravo postoji mnogo toga što možete učiniti da im pomognete da se osećaju bolje. Evo nekoliko saveta kako pružiti podršku mačkama koje imaju problema sa kijanjem:

 1. Održavajte čisto okruženje: Redovno čišćenje doma može značajno smanjiti količinu alergena i iritanata koji mogu izazvati kijanje kod vaše mačke. Usisavanje, brisanje prašine i često pranje posteljine mogu pomoći u održavanju čistog i zdravog okruženja za vašeg ljubimca.
 2. Kontrola alergena: Ako je poznato da je vaša mačka alergična na određene supstance poput polena ili prašine, pokušajte ih minimizirati u domu. Ovo može uključivati korišćenje prečišćivača vazduha, ograničavanje pristupa mački određenim prostorijama ili korišćenje specijalnih alergenih tretmana.
 3. Pravilna higijena nosa: Da biste olakšali disanje vašoj mački, možete koristiti posebne proizvode za čišćenje nosa koji su namenjeni mačkama. Ovi proizvodi pomažu u uklanjanju suvišne sluzi i iritanata iz nosa, što može smanjiti kijanje i olakšati disanje.
 4. Obratite se veterinaru: Ako primetite zabrinjavajuće simptome poput promene boje ili konzistencije iscetka iz nosa, učestalog kijanja ili promene u ponašanju vaše mačke, važno je da odmah kontaktirate veterinara. Veterinar će moći da pregleda vašu mačku, postavi tačnu dijagnozu i preporuči odgovarajući tretman ili terapiju.
Kijanje kod mačaka
Kijanje kod mačaka

Zapamtite, briga o vašoj mački je važna i pružanje podrške kroz teške trenutke može imati veliki uticaj na njihovo zdravlje i dobrobit. Budite pažljivi prema svom mjau prijatelju i potrudite se da im pružite udobnost i negu koju zaslužuju.

Prevencija i dugoročna nega

Kada je reč o prevenciji i dugoročnoj nezi vaše mačke, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od respiratornih problema i osigurali njihovo dugoročno zdravlje. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

 1. Redovni veterinarski pregledi: Redovne posete veterinaru su ključne za održavanje zdravlja vaše mačke. Veterinar će moći da prati njihovo zdravstveno stanje, identifikuje potencijalne probleme i preporuči odgovarajuće preventivne mere ili tretmane. Ne zaboravite da redovno vakcinišete svoju mačku i pratite preporuke veterinara za preventivnu negu.
 2. Zdrava ishrana: Ishrana igra ključnu ulogu u održavanju imunološkog sistema vaše mačke. Hranite ih uravnoteženom ishranom koja sadrži sve potrebne hranljive materije, uključujući proteine, vitamine i minerale. Obratite pažnju na kvalitet hrane koju im dajete i izbegavajte prekomernu upotrebu poslastica ili nezdravih dodataka ishrani.
 3. Ojačavanje imunološkog sistema: Postoje razni načini na koje možete pomoći u jačanju imunološkog sistema vaše mačke. Redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, dovoljno sna i smanjenje stresa mogu sve doprineti jačanju imuniteta vašeg ljubimca. Razmislite o dodavanju suplemenata poput omega-3 masnih kiselina u njihovu ishranu kako biste podržali zdrav imunološki sistem.
 4. Čišćenje mačjeg okruženja: Redovno čišćenje mačjeg okruženja je važno za održavanje zdravlja vaše mačke. Redovno čišćenje mačijeg toaleta, igračaka, posteljine i prostora u kojem borave pomaže u smanjenju rizika od respiratornih problema i drugih zdravstvenih problema. Takođe, pratite promene u ponašanju ili zdravlju vaše mačke i odmah reagujte ako primetite bilo kakve znakove bolesti ili nelagodnosti.

Samo sa pažljivom prevencijom i dugoročnom negom možete osigurati dug i srećan život vašoj mački. Investiranje vremena i truda u brigu o njihovom zdravlju sada može rezultirati dugoročnim blagostanjem i smanjenjem rizika od zdravstvenih problema u budućnosti.

Zaključak – Kijanje kod mačaka

Zaključujemo našu priču o mačjem kijanju sa nadom da ste naučili nešto novo i korisno za vašeg ljubimca. Kroz ovaj tekst, istakli smo važnost razumevanja, praćenja i pravilne brige za mačje kijanje, kako bi vaša mačka ostala srećna i zdrava.

Ako želite da ostanete u toku sa svim novostima, savetima i zabavnim sadržajem o mačkama, zapratite nas na našim društvenim mrežama @macketinashop. Takođe, pozivamo vas da podelite slike svojih mačaka na društvenim mrežama koristeći hashtag #macketinashop i tako se pridružite našoj zajednici ljubitelja mačaka.

Pored toga, imamo i YouTube kanal Macketinashop na kojem možete pronaći edukativne video klipove o mačkama, savete za negu i zabavne sadržaje. Pretplatite se i budite deo naše mačje zajednice!

Hvala vam što ste pročitali naš blog post i nadamo se da ćemo vam i dalje pružati korisne informacije i inspiraciju za život sa vašim mačkama. Ako imate bilo kakvih pitanja ili želite da predložite teme za buduće tekstove, slobodno nam se obratite. Vidimo se uskoro!

Leave a Reply