Skip to content
Home » Blog » Krevet za mačke – Zašto je važno

Krevet za mačke – Zašto je važno

 • by

Pozdrav mačkoljupci, krevet za mačke nije samo komad nameštaja; to je njihov siguran kutak gde se mogu potpuno opustiti i uživati u svom mačjem kraljevstvu. Da li ste ikada primetili kako vaša mačka uživa u svom omiljenom mestu za dremku? Mačke su poznate po tome što biraju najudobnije i najskrovitije kutke za svoje dremanje, bilo da je to sunčano mesto na prozorskoj dasci, vaša omiljena fotelja, ili čak kartonska kutija koja je nekako postala kraljevski presto. Njihova ljubav prema udobnosti nije slučajna – udobnost igra ključnu ulogu u životu svake mačke.

Mačke provode do dve trećine svog života spavajući, što znači da je udobnost tokom tih sati od vitalnog značaja. Razmislite o tome na trenutak – kada bi ste vi proveli većinu dana spavajući, zar ne biste želeli da to bude na najudobnijem mogućem mestu? Upravo to traže i naše mjau prijateljice.

„Vreme provedeno sa mačkom nikada nije protraćeno“, rekao je Sigmund Frojd, i to sa dobrim razlogom. Kada je mačka opuštena i srećna, to utiče pozitivno na njen celokupni životni stil, a samim tim i na vas kao njenog vlasnika. Zamislite svoju ljubimicu kako se sklupča u mekanom krevetu za mačke, spokojna i zadovoljna – to je prizor koji greje srce.

Krevet za mačke
Krevet za mačke

Ali, šta je to što čini jedan krevet za mačke tako posebnim? Da li je to materijal, oblik, ili možda lokacija? Odgovor je, naravno, sve navedeno, ali uz dodatak nečega što je teško opisati – osećaj sigurnosti koji taj krevet pruža mački.

Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje koji krevet je najbolji za vašu mačku jer svaka mačka ima svoje preferencije. Neke vole da se protegnu na otvorenom prostoru, dok druge uživaju u skučenim, zatvorenim prostorima. Stoga je ključno razumeti potrebe i navike vaše mačke kako biste joj pružili optimalnu udobnost.

U sledećim delovima ovog blog posta, istražićemo različite aspekte kreveta za mačke, uključujući njihovu važnost za zdravlje, privatni prostor i raznovrsnost stilova. Takođe ćemo se osvrnuti na savete kako izabrati pravi krevet i gde ga postaviti kako bi vaša mačka bila najsrećnija. Pripremite se za putovanje kroz svet mačje udobnosti – vaše mačke će vam biti zahvalne!

Sadržaj Teksta:

Udobnost i sigurnost

Mačke su prave umetnice kada je u pitanju opuštanje. Ako ste ikada posmatrali svoju mačku kako se udobno smešta i namešta na najneobičnijim mestima, onda znate koliko im je udobnost važna. Ali, zašto je udobnost toliko bitna za naše krznene prijatelje? Kao prvo, mačke provode ogromnu količinu vremena spavajući – između 12 i 16 sati dnevno. Spavanje im pomaže da obnove energiju i ostanu zdrave. Kvalitet sna je ključan za njihov ukupni fizički i mentalni blagostanje.

Udobnost nije samo fizički aspekt; ona ima i psihološku dimenziju. Krevet za mačke pruža osećaj sigurnosti i pripadnosti. Mačke su teritorijalne životinje koje vole da imaju svoje mesto za povlačenje. Kada mačka ima svoj krevet, ona se oseća sigurno jer zna da je to njen prostor gde može da se opusti bez ometanja.

Postoji mnogo različitih vrsta kreveta za mačke koji nude različite nivoe udobnosti i sigurnosti. Na primer:

 1. Jastuci i podloge: Ovi kreveti su jednostavni, ali izuzetno udobni. Mekani materijali poput pliša ili memorijske pene pružaju odličnu podršku za mačje telo, posebno za starije mačke sa krhkim zglobovima. Lako se održavaju i mogu se postaviti bilo gde u domu.
 2. Zatvoreni kreveti: Ove vrste kreveta, poput igloa ili zatvorenih kućica, nude dodatni nivo sigurnosti jer mačka ima osećaj da je u svom malom skloništu. Idealni su za stidljive ili anksiozne mačke koje vole da se sakriju kada se osećaju nesigurno.
 3. Kreveti na više nivoa: Ovi kreveti su savršeni za mačke koje vole da posmatraju svoj okruženje sa visine. Nude im udobnost i sigurnost, ali i omogućavaju da zadovolje svoj instinkt za penjanje i istraživanje.
 4. Ortopedski kreveti: Dizajnirani su da pruže maksimalnu podršku i olakšanje za mačke sa zdravstvenim problemima. Memorijska pena pomaže u ravnomernom raspoređivanju težine mačke, smanjujući pritisak na kritičnim tačkama.

Svaki od ovih kreveta može biti pravi izbor, zavisno od individualnih potreba i preferencija vaše mačke. Najvažnije je obratiti pažnju na to kako vaša mačka reaguje na svoj krevet – da li se odmah smesti i zaspi, ili nastavlja da traži drugo mesto. Važno je da im pružimo tu udobnost i sigurnost, jer srećna mačka znači i srećan dom.

Krevet za mačke
Krevet za mačke

Razmislite o tome kao o investiciji u sreću i zdravlje vašeg ljubimca. Jer, kao što je poznati citat kaže: „Mačke su zavijene u misteriju, i savijene u udobnosti.“ Dakle, pružimo im najbolje mesto za njihove dremke!

Gde postaviti krevet za mačke

Odabir savršenog mesta za postavljanje kreveta vaše mačke može značajno poboljšati njen kvalitet sna i opuštanja. Mačke su stvorenja navike i teritorijalne prirode, što znači da biraju mesta u domu gde se osećaju najsigurnije i najudobnije. Prateći nekoliko jednostavnih saveta, možete osigurati da vaša mačka dobije najviše od svog kreveta.

Saveti za odabir najboljeg mesta:

 1. Posmatrajte ponašanje mačke:
  • Pre nego što postavite krevet, obratite pažnju na to gde vaša mačka najčešće spava. Da li voli sunčane prozorske daske, udobne fotelje ili skrovite kutke? Ponašanje vaše mačke će vam pružiti ključne informacije o njenim preferencijama.
 2. Izbegavajte prometne delove doma:
  • Mačke cene mir i tišinu kada spavaju. Postavite krevet na mesto gde nema puno buke i aktivnosti. Na primer, dnevni boravak može biti previše prometan, dok će spavaća soba ili neki mirniji kutak biti bolji izbor.
 3. Visoki položaji:
  • Mnoge mačke vole da spavaju na visinama jer im to pruža osećaj sigurnosti i omogućava da posmatraju okolinu. Ako vaša mačka voli da se penje, razmislite o postavljanju kreveta na višu policu ili specijalizovanu mačju drvenu konstrukciju.
 4. Blizina toplote:
  • Mačke vole toplinu. Postavite krevet blizu radijatora ili na sunčano mesto gde će vaša mačka moći da uživa u dodatnoj toplini. Pazite, međutim, da krevet ne bude previše blizu izvora toplote kako bi se izbeglo pregrevanje.

Razmislite o krevetu za mačke kao o malom luksuznom apartmanu unutar vašeg doma. Kada se postavi na pravo mesto, vaš krzneni prijatelj će imati svoje carstvo za odmor i opuštanje. Imajte na umu da svaka mačka ima svoje individualne preferencije, pa možda neće odmah prihvatiti novo mesto. Strpljenje i posmatranje će vam pomoći da pronađete savršen kutak koji će vaša mačka obožavati.

Krevet za mačke
Krevet za mačke

Tako da, dok uživate u društvu vaše mačke, setite se da malo pažnje prema njenim potrebama može značiti svet razlike. Na kraju krajeva, zadovoljna mačka znači i srećniji dom!

Zaključak – Krevet za mačke

Na kraju, kada govorimo o udobnosti i sreći naših mačaka, pravi krevet za mačke može napraviti veliku razliku. Kreveti za mačke nisu samo komadi nameštaja – oni su mali rajski kutci koji pružaju sigurnost, podršku i toplinu našim krznenim prijateljima. Bez obzira na to da li vaša mačka voli zatvorene kućice, visoke pozicije ili mekane jastuke, važno je da pronađete ono što najbolje odgovara njenim potrebama i preferencijama.

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama @macketinashop, gde možete pronaći još korisnih saveta i inspiracija za brigu o vašoj mački. Takođe, podelite slike vaših mačaka koje uživaju u svojim omiljenim krevetima koristeći #macketinashop – jedva čekamo da vidimo vaše prelepe ljubimce!

Ne zaboravite da posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde redovno objavljujemo edukativne video klipove o mačkama. Na našem kanalu možete naučiti mnogo toga o pravilnoj brizi, zdravlju i sreći vaše mačke, kao i korisne savete i trikove za svakodnevni život sa ovim divnim stvorenjima.

Hvala vam što ste čitali naš blog i što se trudite da svojim mačkama pružite najbolje moguće uslove. Srećna i zadovoljna mačka znači i srećan vlasnik, a mi smo tu da vam pomognemo na tom putu. Vidimo se na društvenim mrežama i našem YouTube kanalu!

Leave a Reply