Skip to content
Home » Blog » Period parenja kod mačaka – Prepoznajte znakove

Period parenja kod mačaka – Prepoznajte znakove

  • by

Pozdrav dragi ljubitelji mačaka, danas ćemo zajedno istražiti temu – Period parenja kod mačaka! Da li ste primetili da se vaša mačka ponaša malo čudnije nego obično? Možda mjauče glasnije, češće traži pažnju ili se trlja o sve što joj dođe pod šape? Ne brinite, niste sami! Danas ćemo pričati o jednom veoma zanimljivom, ali često zbunjujućem periodu u životu naših mjau prijatelja – periodu parenja.

Period parenja kod mačaka je prirodni deo njihovog života, ali može biti prilično izazovan za nas, njihove vlasnike. Razumevanje šta se dešava sa vašom mačkom u ovom periodu može vam pomoći da se bolje nosite sa njenim promenama u ponašanju i da joj pružite potrebnu podršku. 

Dakle, pripremite se za zanimljivo putovanje kroz svet mačjeg ponašanja tokom perioda parenja. Verujem da ćete, nakon čitanja ovog teksta bolje razumeti svoju mačku i biti spremni da joj pružite sve što joj je potrebno u ovom specifičnom periodu njenog života. Pa, hajde da krenemo!

Sadržaj Teksta:

Period parenja kod mačaka – Razumevanje

Mačke su fascinantna bića sa složenim biološkim ciklusom. Kada pričamo o periodu parenja, važno je razumeti kako njihovi hormoni i sezonalnost utiču na njihovo ponašanje. Krenimo sa kratkim pregledom biološkog ciklusa mačaka.

Mačke, kao i većina sisara, imaju specifične biološke cikluse koji regulišu njihovu spremnost za parenje. Ženke mačaka prolaze kroz estrus, poznat i kao “teranje”, koji je deo njihovog reproduktivnog ciklusa. Estrus može trajati od nekoliko dana do dve nedelje, a tokom tog perioda, mačka će pokazivati jasno izražene znakove da je spremna za parenje. Ovaj ciklus se može ponavljati na svake tri do četiri nedelje dok god mačka ne ostane trudna ili dok se ne završi sezona parenja.

Period parenja kod mačaka
Period parenja kod mačaka

Kao i mnogi drugi sisari, mačke su sezonski poliestrusne životinje, što znači da imaju više ciklusa parenja tokom određenih perioda u godini. Najčešće, sezona parenja kod mačaka počinje u proleće i traje do kraja leta. Ovi meseci su obično period kada je dan duži, a temperatura viša, što stimuliše hormonalne promene kod mačaka. U urbanim sredinama gde je osvetljenje konstantno, neke mačke mogu imati cikluse parenja tokom cele godine. Ipak, većina mačaka će se ponašati u skladu sa prirodnim sezonskim obrascem.

Znakovi da je vaša mačka u periodu parenja

Kada je vaša mačka u periodu parenja, njeno ponašanje i fizički znakovi postaju vrlo očigledni. Hajde da detaljno istražimo sve promene koje možete očekivati.

Vokalne promene kod mačaka

Mačke su poznate po svojoj tihoj i suptilnoj prirodi, ali tokom perioda parenja, njihova vokalizacija može postati izuzetno izražena. Ženke mačaka će često mjaukati glasnije i češće nego obično. Ovi zvukovi nisu obični mjauci – oni su intenzivniji, produženi i ponekad podsećaju na zavijanje. Na ovaj način, mačka signalizira mužjacima u okolini da je spremna za parenje.

Primeri zvukova koje mačka može proizvoditi tokom parenja uključuju:

  • Produženi mjauci: Dugi, upadljivi zvukovi koji mogu trajati nekoliko sekundi.
  • Zavijanje: Duboki, skoro plačljivi tonovi koji mogu zvučati kao da je mačka u nevolji.
  • Mrmljanje i predenje: Zvuci koji dolaze iz grla, često kombinovani sa mjaucima.

Period parenja kod mačaka – Promene u ponašanju

Tokom perioda parenja, ponašanje mačke se značajno menja. Jedan od prvih znakova je povećana potreba za pažnjom i maženjem. Vaša mačka može postati izuzetno privržena, tražeći da bude blizu vas i stalno se trljajući o vaše noge ili ruke. Ovo ponašanje je način na koji mačka pokušava da privuče pažnju i signalizira svoju spremnost za parenje.

Takođe, mačka može pokazivati znakove nemira. Možda ćete primetiti da je vaša mačka stalno u pokretu, trljajući se o nameštaj, zidove ili čak pod. Ovo trljanje pomaže mački da ostavi svoj miris i privuče potencijalne partnere.

Specifično držanje tela je još jedan važan znak. Kada je u estrusu, ženka će često zauzimati karakterističnu pozu: spustiće se prednjim delom tela, podići zadnji deo visoko u vazduh i pomeriti rep na stranu. Ovo držanje jasno signalizira da je spremna za parenje.

Fizički znakovi da je mačka u periodu parenja

Osim promena u vokalizaciji i ponašanju, postoje i fizički znakovi koji ukazuju na to da je vaša mačka u periodu parenja. Kod ženki, genitalije mogu postati otečene i crvenije nego obično. Ovo oticanje je rezultat povećane prokrvljenosti i hormonskih promena koje se dešavaju tokom estrusa.

Period parenja kod mačaka
Period parenja kod mačaka

Povećano lizanje genitalnog područja je takođe uobičajeno. Mačka će često lizati ovo područje kako bi se održala čistom, ali i zbog nelagodnosti koju oseća usled hormonskih promena.

Promene u apetitu su još jedan znak. Neke mačke mogu izgubiti interesovanje za hranu tokom perioda parenja, dok druge mogu imati povećan apetit. Ove promene u ishrani su direktno povezane sa hormonskim fluktuacijama koje utiču na njen organizam.

Kako pomoći mački tokom perioda parenja

Period parenja može biti izazovan ne samo za mačku već i za njene vlasnike. Promene u ponašanju i pojačana vokalizacija mogu uneti nemir u vaš dom. Srećom, postoje načini kako da pomognete vašem ljubimcu da prođe kroz ovaj period sa što manje stresa.

Održavanje smirenosti

Prvi korak je stvaranje mirnog i opuštenog okruženja za vašu mačku. Evo nekoliko saveta kako to postići:

  • Smanjenje stresa: Pokušajte da održite rutinu što je moguće konzistentnijom. Mačke vole predvidljivost, pa će svakodnevne aktivnosti, kao što su hranjenje i igra, u isto vreme svakog dana pomoći u smanjenju stresa.
  • Umirujući feromoni i mirisi: Na tržištu postoje proizvodi poput feromonskih difuzora i sprejeva koji imitiraju prirodne mačje feromone. Ovi proizvodi mogu pomoći u stvaranju opuštenog okruženja i smanjenju stresa kod vaše mačke. Takođe, možete koristiti prirodne umirujuće mirise poput lavande.

Igra i mentalna stimulacija

Fizička i mentalna stimulacija igraju ključnu ulogu u smirivanju mačke tokom perioda parenja. Evo nekoliko predloga kako da angažujete vašu mačku:

  • Aktivnosti za smirenje: Igračke koje zahtevaju lov, skakanje i trčanje mogu pomoći da mačka potroši višak energije. Štapovi sa perima, laserski pokazivači i igračke koje se kreću mogu biti odličan izbor.
  • Interaktivne igre: Interaktivne igračke kao što su puzzle hranilice ili loptice sa nagradama mogu pružiti mentalnu stimulaciju koja će angažovati mozak vaše mačke i pomoći joj da zaboravi na nelagodu tokom perioda parenja. Ove igračke takođe mogu pomoći u smanjenju dosade i nemira.

Veterinarski saveti

Nekada je najbolji način da se nosite sa izazovima perioda parenja konsultacija sa veterinarom. Evo kada je to potrebno i koje mere možete razmotriti:

  • Kada konsultovati veterinara: Ako primetite da je vaša mačka izuzetno uznemirena, agresivna ili ako pokazuje fizičke simptome poput prekomernog lizanja koje dovodi do povreda, obavezno se obratite veterinaru. Veterinar može pružiti savet ili prepisati određenu terapiju.
  • Sterilizacija kao dugoročno rešenje: Sterilizacija je najbolji način da se spreči neželjeno parenje i smanji stres kod mačke tokom estrusa. Sterilizacijom ne samo da pomažete svojoj mački da živi mirniji život, već i doprinosite smanjenju broja neželjenih mačića. Veterinar će vam dati sve potrebne informacije o ovom postupku, kao i o vremenu kada je najbolje da se izvrši.

Pomoći mački tokom perioda parenja zahteva malo truda i pažnje, ali vaša ljubimica će vam biti zahvalna. Kroz adekvatnu negu, igru i savetovanje sa veterinarom, možete značajno smanjiti stres i nelagodnost koje vaša mačka doživljava. Na taj način ćete osigurati da ovaj period prođe što mirnije i za vas i za vašu mačku.

Zaključak – Period parenja kod mačaka

Hvala što ste odvojili vreme da pročitate naš vodič o periodu parenja kod mačaka! Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje razumete ponašanje vašeg ljubimca i da ste dobili korisne savete kako da pomognete tokom ovog izazovnog perioda.

Ako ste uživali u ovom tekstu i želite da budete u toku sa najnovijim savetima, trikovima i zanimljivostima iz sveta mačaka, pratite nas na društvenim mrežama @macketinashop. Podelite sa nama slike svojih prelepih mačaka koristeći hashtag #macketinashop i budite deo naše zajednice ljubitelja mačaka.

Takođe, ne zaboravite da posetite naš YouTube kanal Macketinashop. Tamo možete pronaći edukativne video klipove o različitim temama vezanim za mačke – od brige i ishrane, do zanimljivih činjenica i saveta za igru. Naš cilj je da vam pružimo što više korisnih informacija kako biste vi i vaša mačka imali što srećniji i zdraviji život zajedno.

Hvala vam još jednom na podršci i ljubavi prema mačkama. Radujemo se što smo deo vaše mačje avanture i jedva čekamo da vidimo slike vaših mačaka na društvenim mrežama!

Leave a Reply