Skip to content
Home » Blog » Mačije ogrebotine – Kako ih lečiti i sprečiti

Mačije ogrebotine – Kako ih lečiti i sprečiti

 • by

Pozdrav mačkoljupci, danas ćemo razgovarati o jednoj od uobičajenih, ali često zanemarenih tema – Mačije ogrebotine. Verovatno ste se već susreli sa ovim izazovom ako ste ponosni vlasnik mačke. Mačke, kao što znamo, vole da se igraju i istražuju, a ponekad to može rezultirati i ogrebotinama. Ali, ne brinite, nismo tu da vam stvaramo strah od tih oštrih noktiju. Naprotiv, želimo da vam pružimo korisne savete kako biste razumeli zašto se to dešava i kako možete olakšati to iskustvo za sebe i svoju mačku.

Kako bismo se bolje nosili sa ovom temom, važno je shvatiti da su mačije ogrebotine mnogo više od površinskih ozleda. One su način na koji mačka komunicira, izražava svoje emocije i označava svoju teritoriju. Upravo zato je ključno da razvijemo dublji odnos sa svojim ljubimcem i razumemo svet iz njihove perspektive.

Nastavite sa čitanjem kako biste saznali više o mačjim ogrebotinama, kako ih lečiti i kako možemo sprečiti ovo ponašanje kod naših mačaka. Spremni ste da se upustite u ovu avanturu? Hajde da krenemo!

Sadržaj Teksta:

Šta su mačije ogrebotine

Ako ste ikada imali mačku, verovatno ste već upoznati sa njihovim oštrim noktima i ponekad neočekivanim mačjim “tatoo” radovima po nameštaju ili vašoj koži. Ali šta zapravo predstavljaju mačije ogrebotine i zašto se mačke odlučuju na ovakvo ponašanje?

Mačije ogrebotine - Kako ih lečiti i sprečiti

Mačije ogrebotine su oštećenja koja mačke prave koristeći svoje nokte. One mogu varirati od površinskih ogrebotina do dubljih rana, u zavisnosti od intenziteta i konteksta. Ali zašto mačke uopšte grebu?

Razlozi zašto mačke grebu

 1. Instinktivno ponašanje: Mačke su predatorske životinje koje su evoluirale da koriste svoje nokte za hvatanje plena i za samoodbranu. Instinktivno grebanje može biti način za održavanje ovih veština i fizičke kondicije.
 2. Komunikacija: Mačke koriste ogrebotine kao način komunikacije sa drugim mačkama. Mirisne žlezde na njihovim šapama ostavljaju mirise koji označavaju teritoriju i komuniciraju informacije drugim mačkama.
 3. Teritorijalno obeležavanje: Oglašavanje teritorije je važan aspekt mačjeg ponašanja. Oglašavanjem noktima, mačke obeležavaju svoj prostor i uspostavljaju granice sa drugim mačkama.

Razumevanje ovih razloga je ključno za pravilno upravljanje mačjim ogrebotinama i očuvanje harmoničnog odnosa između vas i vaše mačke. Hajde da zajedno istražimo kako možemo lečiti ove ogrebotine i sprečiti ih da postanu problematične.

Mačije ogrebotine – Lečenje

Kada vaša draga mačka odluči da vam pokloni jednu od svojih oštrih mačjih “umetnosti” u obliku ogrebotine, prva stvar koju treba uraditi je da pravilno očistite ranu. Evo kako to možete uraditi:

Kako pravilno očistiti mačiju ogrebotinu

 1. Blago isperite: Koristite blagu sapunicu i mlaku vodu da nežno isperete ranu. Ovo će pomoći u uklanjanju prljavštine i bakterija.
 2. Dezinfikujte: Nakon što ste isprali ranu, nanesite malu količinu antiseptičkog rastvora na ranu kako biste dezinfikovali povređeno područje. Pazite da ne koristite alkohol ili hidrogen peroksid, jer to može iritirati kožu.
 3. Nanesite antibiotsku mast: Nakon što je ranu očišćena i dezinfikovana, možete naneti tanki sloj antibiotske masti kako biste pomogli u sprečavanju infekcije i ubrzali proces zarastanja.
 4. Pokrijte ranu: Ako je moguće, pokrijte ranu sterilnim flasterom ili gazom kako biste je zaštitili od prljavštine i trenja.

Ako je ogrebotina ozbiljnija ili ako primetite znakove infekcije kao što su crvenilo, oticanje ili gnoj, važno je odmah se obratiti lekaru.

Kako sprečiti grebanje kod mačaka

Kada je reč o sprečavanju grebanja kod mačaka, ključno je razumeti potrebe i instinkte vašeg ljubimca, kao i pravilno usmeriti tu energiju na prihvatljive aktivnosti. Evo nekoliko korisnih saveta kako možete olakšati grebanje vašoj mački, a istovremeno sačuvati nameštaj i druge površine:

Kako pravilno brinuti o mačjim noktima:

 1. Redovno sečenje noktiju: Redovno sečenje noktiju vaše mačke može smanjiti potrebu za grebanjem. Upotrebite specijalne makaze za sečenje i pažljivo ih skratite, izbegavajući rezanje u blizini nerva (roza dela kandže).
 2. Koristite grebalice: Pravilno postavljene grebalice su ključne za održavanje zdravih mačjih noktiju i sprečavanje grebanja nameštaja. Postavite grebalicu na mestima gde vaša mačka provodi najviše vremena i podstičite je da je koristi tako što ćete je nagraditi kada to učini.
 3. Dostupnost alternativa: Pružite vašoj mački različite opcije za grebanje, uključujući različite vrste grebalica, grebalice u obliku drveta ili kartona, kao i druge igračke koje stimulišu mačje ponašanje.
Mačije ogrebotine - Kako ih lečiti i sprečiti

Upotreba grebalica i drugih igračaka koje stimulišu mačje ponašanje:

 1. Odaberite pravu grebalicu: Mačke mogu imati različite preferencije kada je reč o grebalicama, pa je važno eksperimentisati sa različitim vrstama i oblicima kako biste pronašli onu koja najviše odgovara vašoj mački.
 2. Podstičite mačku da koristi grebalicu: Neka grebalica bude postavljena na vidljivom mestu i podstičite vašu mačku da je koristi tako što ćete je pohvaliti ili nagraditi poslasticama kada je koristi.

Trening i pozitivno pojačavanje kako bi se smanjilo grebanje nameštaja i drugih površina:

 1. Pozitivno pojačavanje: Kada primetite da vaša mačka koristi grebalicu umesto nameštaja, odmah je pohvalite i nagradite poslasticom. Ovo će pojačati pozitivno ponašanje i motivisati je da nastavi sa korišćenjem grebalice.
 2. Ograničite pristup neželjenim površinama: Ako primetite da vaša mačka voli da grebe određene delove nameštaja, pokušajte da ograničite njen pristup tim površinama ili ih zaštitite zaštitnim pokrivačima ili folijom dok ne nauči da koristi grebalicu.

Sprečavanje grebanja kod mačaka zahteva strpljenje, doslednost i posvećenost, ali uz pravilnu negu i stimulaciju, možete stvoriti harmoničan dom za vas i vašeg ljubimca. Zapamtite, pozitivan odnos sa vašom mačkom je ključan za uspeh u ovoj oblasti!

Zaključak – Mačije ogrebotine

Dolazimo do kraja našeg putovanja kroz svet mačjih ogrebotina i kako ih lečiti i sprečiti. Nadamo se da ste uživali u čitanju i da ste dobili korisne savete kako da održite harmoničan odnos sa vašom mačkom, dok istovremeno čuvate vaš nameštaj od oštrih kandži.

Ne zaboravite da nas pratite na društvenim mrežama @macketinashop kako biste bili u toku sa novim savetima, inspiracijom i proizvodima koji će olakšati život vama i vašoj mački. Takođe, možete podeliti slike vaših ljubimaca koristeći #macketinashop kako biste se pridružili našoj zajednici ljubitelja mačaka.

Ako želite još više edukacije i zabave, svratite do našeg YouTube kanala Macketinashop gde možete pogledati edukativne video klipove o mačkama koji će vam pružiti korisne informacije i smeh.

Hvala vam što ste bili sa nama na ovom putovanju. ljubav prema mačkama je nešto što nas povezuje i čini naše živote bogatijim. Čuvajte se i uživajte u svakom mačjem zagrljaju!

Srdačno,

Vaš Macketinashop tim

Leave a Reply