Skip to content
Home » Blog » Srčani crv kod mačaka – Simptomi i lečenje

Srčani crv kod mačaka – Simptomi i lečenje

 • by

Pozdrav mačkoljupci, danas ćemo istražiti jedne od neželjenih gostiju u mačijem organizmu – srčani crv. Kao vlasnici mačaka, važno je da budemo informisani o potencijalnim zdravstvenim problemima koje naši mjau prijatelji mogu da imaju, a srčani crv definitivno spada u tu kategoriju.

Briga o zdravlju naših mačaka je ključna za dug i srećan život naših ljubimaca. Mnogi od nas smatraju svoje mačke članovima porodice, te je održavanje njihovog zdravlja prioritet. Jedna od najčešćih opasnosti koja može ugroziti zdravlje mačaka je srčani crv, ozbiljna bolest koja može biti fatalna ako se ne prepozna i ne leči na vreme.

Srčani crv, poznat i kao dirofilarioza, može biti izuzetno opasan po život mačaka. Ova bolest se prenosi putem uboda komaraca, što znači da ni naše mjau ljubimce ne štiti čak ni to što provode većinu vremena unutar kuće. Zato je važno redovno sprovoditi preventivne mere protiv, posebno tokom toplih meseci.

Srčani Crv

Prepoznavanje simptoma srčanog crva je ključno za pravovremeno lečenje. Nažalost, simptomi ove bolesti mogu biti suptilni i lako ih je prevideti. Ovo podvlači važnost redovnih veterinarskih pregleda kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi. Naši ljubimci ne mogu nam reći kada nešto nije u redu, zato je na nama da budemo pažljivi i pratimo znakove koji mogu ukazivati na zdravstvene probleme.

Zapamtite, preventiva je uvek bolja opcija od lečenja! Držite se sa nama dok istražujemo više o simptomima, dijagnostici i lečenju srčanog crva kod mačaka. Vaša pažnja i briga su ključni faktori u očuvanju zdravlja vaših mačaka, i mi smo ovde da vam pružimo sve informacije i savete koje vam mogu pomoći u tom procesu.

Sadržaj Teksta:

Šta je srčani crv

Srčani crv, ili dirofilarioza, predstavlja ozbiljnu bolest koja može ugroziti zdravlje naših ljubimaca. Ali šta tačno predstavlja srčani crv i kako se prenosi?

Srčani crv je parazitska infekcija koja se javlja kada mikroskopski crvi po imenu Dirofilaria immitis inficiraju srčane i plućne arterije mačaka. Ovi crvi se prenose preko uboda zaraženih komaraca, koji služe kao nosioci parazita. Kada zaraženi komarac ubode mačku, larve srčanog crva ulaze u organizam mačke i kreću se kroz krvotok, gde se kasnije razvijaju u odrasle crve.

Ciklus razvoja srčanog crva kod mačaka može biti složen i dugotrajan. Nakon što larve srčanog crva dospeju u organizam mačke, prolaze kroz nekoliko faza razvoja pre nego što postanu odrasli crvi. Ovi odrasli crvi se obično nastanjuju u arterijama srca i pluća, gde mogu uzrokovati ozbiljne probleme u cirkulaciji krvi i disanju.

Značaj prevencije srčanog crva kod mačaka ne može biti precenjen. Redovno davanje preventivnih lekova protiv srčanog crva je ključno kako bi se zaštitili naši ljubimci od ove opasne bolesti. Takođe, redovni veterinarski pregledi igraju važnu ulogu u ranom otkrivanju infekcije srčanim crvom. Veterinar može sprovesti testove koji mogu potvrditi ili isključiti prisustvo srčanog crva kod mačke, što omogućava ranu intervenciju i lečenje ukoliko je potrebno.

U narednim delovima teksta, istražićemo simptome, dijagnostiku i moguće tretmane za srčani crv kod mačaka. Ostanite sa nama kako bismo zajedno naučili kako zaštititi naše mačke od ove opasne bolesti, jer njihovo zdravlje je naš prioritet.

Simptomi srčanog crva kod mačaka

Kada je reč o srčanom crvu kod mačaka, prepoznavanje simptoma može biti ključno za pravovremeno lečenje i zaštitu zdravlja naših ljubimaca. Evo detaljnog opisa mogućih simptoma koje vlasnici mačaka treba da obrate pažnju:

 • Ponašajne promene:
  • Smanjen apetit: Mačke koje su zaražene srčanim crvom mogu izgubiti interesovanje za hranu.
  • Letargija: Zaražene mačke često pokazuju znakove letargije, umor i manjak energije.
  • Promene u aktivnosti: Mačke mogu postati manje aktivne i manje zainteresovane za igru i interakciju.
 • Fizički simptomi:
  • Kašalj: Srčani crv može izazvati kašalj, posebno tokom fizičke aktivnosti.
  • Otežano disanje: Zaražene mačke mogu imati poteškoće sa disanjem, posebno tokom napora.
  • Gubitak težine: Nedostatak apetita i smanjena aktivnost mogu rezultirati gubitkom težine.
 • Druge indikacije:
  • Povraćanje: Mačke zaražene srčanim crvom mogu povraćati, što može biti posledica različitih faktora povezanih sa infekcijom.
  • Promene u ponašanju: Mačke mogu pokazivati neobično ponašanje, poput izbegavanja interakcije ili sakrivanja.

Važno je napomenuti da simptomi srčanog crva kod mačaka mogu varirati i da neke mačke mogu pokazivati samo neke od navedenih znakova. Takođe, simptomi mogu biti slični simptomima drugih zdravstvenih problema, zbog čega je važno posetiti veterinara radi tačne dijagnoze.

Srčani Crv

Budite pažljivi i posvećeni svom ljubimcu. Ako primetite bilo kakve promene u ponašanju ili fizičkom stanju vaše mačke, ne ustručavajte se da potražite veterinarsku pomoć. Pravovremeno prepoznavanje i lečenje srčanog crva može značajno poboljšati šanse za oporavak i očuvanje zdravlja vašeg mjau prijatelja.

Dijagnostika

Kada se sumnja na srčani crv kod mačaka, važno je sprovesti odgovarajuću dijagnostiku kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo lečenje. Evo nekoliko postupaka i testiranja koja se često koriste za dijagnostikovanje srčanog crva kod mačaka:

 • Test na srčani crv: Veterinari obično koriste testove krvi koji mogu otkriti prisustvo antigena srčanog crva. Ovi testovi su brzi i efikasni, omogućavajući veterinarima da brzo potvrde ili isključe prisustvo srčanog crva kod mačke.
 • Radiografija grudnog koša: Radiografija grudnog koša može pružiti veterinaru uvid u moguće promene u plućima i srcu koje su karakteristične za infekciju srčanim crvom. Ovi nalazi mogu pomoći u potvrđivanju dijagnoze i proceni stepena infekcije.
 • Ultrazvuk srca: Ultrazvuk srca može biti koristan za vizuelizaciju oštećenja srca i prisustva odraslih crva. Ovaj postupak omogućava veterinarima da detaljnije procene stanje srca i pluća mačke.

Važno je naglasiti značaj redovnih veterinarskih pregleda za rano otkrivanje bolesti poput srčanog crva kod mačaka. Veterinar će obaviti temeljan pregled vašeg ljubimca i može preporučiti testiranje na srčani crv kao deo rutinskog pregleda ili ako primeti bilo kakve simptome ili znakove koji ukazuju na moguću infekciju.

Redovni veterinarski pregledi su ključni jer omogućavaju ranu detekciju srčanog crva pre nego što se razviju ozbiljni simptomi ili komplikacije. Što se bolest otkrije ranije, to su veće šanse za uspešno lečenje i oporavak mačke.

Zato ne zaboravite zakazati redovne veterinarske preglede za vašu mačku i obratite pažnju na bilo kakve promene u ponašanju ili zdravstvenom stanju vašeg ljubimca. Prevencija i rana detekcija su ključni faktori u očuvanju zdravlja i sreće vaše mačke.

Lečenje srčanog crva kod mačaka

Kada se utvrdi prisustvo srčanog crva kod mačke, veterinar će preporučiti odgovarajući terapijski pristup kako bi se mačka lečila i održala što bolje zdravstveno stanje. Evo nekoliko terapijskih pristupa i lekova koji se često koriste za lečenje srčanog crva kod mačaka:

 • Antiparazitski lekovi: Veterinari obično preporučuju antiparazitske lekove koji su efikasni u ubijanju odraslih crva. Ovi lekovi mogu biti u obliku tableta, injekcija ili tečnosti i obično se primenjuju tokom određenog vremenskog perioda kako bi se potpuno eliminisali crvi iz organizma mačke.
 • Simptomatsko lečenje: Ponekad je potrebno sprovoditi simptomatsko lečenje kako bi se ublažili simptomi koji su rezultat infekcije srčanim crvom. To može uključivati lekove koji pomažu u kontroli kašlja, olakšavaju disanje ili podržavaju opšte zdravstveno stanje mačke.
 • Hirurško lečenje: U nekim slučajevima, posebno kada je infekcija srčanim crvom ozbiljna ili komplikovana, može biti potrebno hirurško uklanjanje crva iz srčanih arterija. Ovo je složeniji i invazivniji postupak koji se obično primenjuje samo u ekstremnim situacijama.

Iako je lečenje srčanog crva kod mačaka moguće, može biti povezano sa određenim izazovima i komplikacijama. Na primer, tokom terapije može se javiti reakcija na lekove, a postoji i rizik od komplikacija kao što su zastoj srca ili pluća, posebno ako je infekcija već napredovala.

Zato je važno pridržavati se veterinarskih uputstava i kontrolisati mačku tokom celog procesa lečenja. Redovne posete veterinaru omogućavaju praćenje napretka i reakcije na terapiju, što je ključno za uspešan ishod lečenja.

Ne zaboravite da vaša pažnja i briga igraju ključnu ulogu u oporavku vaše mačke. Pridržavajte se veterinarskih saveta, obezbedite mački udobno okruženje tokom perioda lečenja i budite podrška tokom celog procesa. Sa pravilnim lečenjem i negom, većina mačaka može se oporaviti od infekcije srčanim crvom i nastaviti da uživa u dugom i srećnom životu.

Prevencija

Prevencija je uvek bolja opcija od lečenja, posebno kada je reč o srčanom crvu kod mačaka. Evo nekoliko mera prevencije koje vlasnici mačaka mogu preduzeti kako bi zaštitili svoje ljubimce od ove opasne bolesti:

 • Redovna primena preventivnih lekova: Jedna od najefikasnijih mera prevencije je redovna primena preventivnih lekova protiv srčanog crva. Veterinari obično preporučuju lekove koji se primenjuju mesečno ili godišnje, u zavisnosti od specifičnih potreba mačke i nivoa izloženosti komarcima.
 • Zaštita od komaraca: Kako srčani crv uglavnom prenose komarci, važno je preduzeti mere za zaštitu mačaka od uboda ovih insekata. To može uključivati korišćenje mreža protiv komaraca na prozorima, primenu repelenata za insekte ili ograničavanje izlaganja mačke otvorenim prostranstvima tokom večeri kada su komarci najaktivniji.
 • Redovni veterinarski pregledi: Redovni poseti veterinaru su ključni za praćenje zdravstvenog stanja mačke i otkrivanje potencijalnih problema u ranoj fazi. Veterinar će moći da preporuči odgovarajuće preventivne mere i pruži savete za očuvanje zdravlja mačke.
 • Unutrašnje okruženje: Stvaranje sigurnog i zdravog unutrašnjeg okruženja za mačke može smanjiti rizik od izlaganja srčanom crvu. Ovo može uključivati redovno čišćenje prostora, kontrolu prisustva drugih insekata koji mogu biti nosioci parazita, kao i obezbeđivanje dovoljno prostora za vežbanje i igru u unutrašnjosti kuće.
Srčani Crv

Naglašavamo važnost redovne primene preventivnih lekova protiv srčanog crva, jer je to najefikasniji način da zaštitimo naše mačke od ove ozbiljne bolesti. Takođe, stvaranje sigurnog i zdravog okruženja za naše ljubimce može doprineti opštem zdravlju i dobrobiti mačke.

Ne zaboravite da se konsultujete sa svojim veterinarom kako biste odabrali najbolje preventivne mere za vašu mačku i pružili joj najbolju moguću zaštitu. Vaša briga i posvećenost su ključni faktori u očuvanju zdravlja i sreće vaše mačke, zato budite pažljivi i proaktivni u sprečavanju infekcije srčanim crvom.

Zaključak – Srčani Crv

Želimo da istaknemo važnost brige o zdravlju naših mačaka i prevencije bolesti poput srčanog crva. Vaše ljubimce volite kao članove porodice, i njihovo zdravlje je naš prioritet.

Ne zaboravite da redovno pratite veterinarske preglede, primenjujete preventivne mere i posvetite pažnju promenama u ponašanju ili zdravstvenom stanju vašeg ljubimca. Vaša briga i pažnja igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i sreće vaše mačke.

Takođe, želimo da vas pozovemo da nas pratite na društvenim mrežama kako biste ostali u toku sa najnovijim informacijama i savetima o brizi o mačkama. Zapratite nas na Instagramu i Facebooku na @macketinashop i ne zaboravite da koristite hashtag #macketinashop kada delite slike sa svojim mačkama na društvenim mrežama.

Pored toga, imamo i Youtube kanal Macketinashop gde možete pronaći edukativne video klipove o zdravlju, ishrani, i drugim temama vezanim za mačke. Pretplatite se na naš kanal kako biste dobili korisne savete i informacije o nezi vaših mačaka.

Hvala vam što ste pročitali naš blog post i što se brinete o zdravlju svojih mačaka. Vaša podrška nam puno znači, i radujemo se što ćemo zajedno raditi na očuvanju sreće i dobrobiti naših krznatih prijatelja.

Leave a Reply