Skip to content
Home » Blog » Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto

Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto

 • by

Dobrodošli u svet mačaka i njihovih nestašluka! Ako imate mačku, sigurno ste se bar jednom zapitali kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto. To može biti prilično frustrirajuće, zar ne? Hajde da pričamo o tome zašto je bitno držati mačku dalje od kuhinjskog stola i kako to možete postići uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova.

Pre svega, higijena je ključna. Kuhinjski sto je mesto gde pripremamo i jedemo hranu, a mačke, koliko god ih volimo, mogu uneti prljavštinu i bakterije preko svojih šapa. Zamislite samo: vaša mačka je upravo izašla iz svoje kutije za pesak i sada šeta po mestu gde ćete ubrzo staviti tanjir sa večerom. Nimalo prijatna pomisao, zar ne?

Pored higijene, tu je i sigurnost. Mačke su znatiželjne po prirodi i često ne razlikuju između bezbednih i opasnih predmeta. Noževi, vreli lonci, oštri predmeti – sve to može predstavljati potencijalnu opasnost za vašu ljubimicu. Držanjem mačke dalje od kuhinjskog stola, smanjujete rizik od povreda.

Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto
Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto

Srećom, postoje efikasni načini da sprečite vašu mačku da se penje na kuhinjski sto, a da pritom ne narušite vaš odnos sa njom. Ljubitelji mačaka kažu: “Mačke su poput čokolade, nikada ih ne možete imati previše.” I dok je tačno da mačke donose radost i ljubav u naše živote, ponekad mogu biti prava glavobolja kada se radi o postavljanju granica.

U nastavku ćemo podeliti pet trikova kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto. Spremni? Krenimo u svet mačjih trikova!

Sadržaj Teksta:

Koristite posebnu komandu

Kada je reč o obuci mačke, važno je koristiti posebnu komandu umesto reči “Ne”. Iako je “Ne” prva reč koja nam padne na pamet kada želimo da zaustavimo neželjeno ponašanje, ona često nije dovoljno jasna mački. Mačke, za razliku od pasa, ne reaguju uvek na negativne komande i ponekad ih mogu ignorisati. Zbog toga je bolje koristiti jedinstvenu reč ili frazu koja će biti povezana samo sa neželjenim ponašanjem.

Zašto koristiti posebnu komandu?

Korišćenje posebne komande pomaže mački da jasno poveže određenu reč sa specifičnim ponašanjem koje želimo da korigujemo. Na primer, reč “Stani” može biti povezana sa skakanjem na kuhinjski sto. Na ovaj način, komanda postaje alat za komunikaciju koji je jednostavan za razumevanje i efikasan u primeni. Mačka će brzo naučiti da određena reč znači prestanak određenog ponašanja.

Kako pravilno koristiti komandu?

Prvo, izaberite reč ili frazu koja nije uobičajena u vašem svakodnevnom govoru. Ovo može biti nešto jednostavno kao “Stani” ili “Silazi”. Ključno je da budete dosledni u korišćenju ove komande. Kada god primetite da se vaša mačka sprema da skoči na sto, mirnim ali odlučnim tonom izgovorite komandu.

Zatim, odmah nakon što izgovorite komandu, nežno usmerite mačku sa stola na pod. Pokušajte da ne koristite silu, već budite strpljivi i uporni. Ponovite ovaj postupak svaki put kada se mačka sprema da skoči na sto.

Korišćenje posebne komande može biti odličan način da pomognete vašoj mački da shvati šta je prihvatljivo ponašanje, a šta nije. Uz doslednost, strpljenje i malo ljubavi, vaša mačka će brzo naučiti da se drži podalje od kuhinjskog stola.

Pružite alternativu – Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto

Ako želite da sprečite vašu mačku da se penje na kuhinjski sto, jedna od najefikasnijih strategija je da joj pružite privlačnu alternativu. Mačke vole visoke tačke sa kojih mogu posmatrati svoju okolinu, pa je postavljanje posebnog mesta za vašu mačku u kuhinji odličan način da joj obezbedite mesto gde može zadovoljiti svoju znatiželju i instinktivnu potrebu za penjanjem.

Kako odabrati i postaviti penjalicu ili policu?

Postavljanje penjalice ili police u kuhinji može biti odlična alternativa za vašu mačku. Kada birate penjalicu ili policu, obratite pažnju na sledeće:

 1. Visina i stabilnost: Mačke vole visinu, ali je takođe važno da je drvo ili polica stabilna kako bi se vaša mačka osećala sigurno. Birajte modele koji su čvrsti i stabilni, kako biste izbegli prevrtanje.
 2. Materijali: Mačke vole različite teksture. Potražite penjalicu koja na sebi ima grebalicu, udobne platforme za ležanje, i igračke. Materijali poput konopca, pliša i drveta su dobar izbor.
 3. Pozicija: Postavite pednjalicu ili policu na mesto gde vaša mačka može imati dobar pregled. Idealan položaj je blizu prozora ili u kutu kuhinje gde može posmatrati šta se dešava, ali neće biti na putu kućnih poslova.

Pružanjem privlačne alternative, možete pomoći vašoj mački da zadovolji svoje instinktivne potrebe za penjanjem i posmatranjem, a istovremeno sačuvati higijenu i sigurnost vašeg kuhinjskog prostora.

Neželjene površine

Ako vaša mačka uporno skače na kuhinjski sto, korišćenje neprivlačnih tekstura može biti efikasan način da je odvratite od ovog ponašanja. Mačke su vrlo osetljive na različite teksture pod šapama, a postoje neke površine koje im nisu nimalo prijatne. Na primer, aluminijumska folija je odličan alat za odvraćanje mačke od skakanja na neželjena mesta.

Kako koristiti neprivlačne teksture?

Neprivlačne teksture poput aluminijumske folije mogu biti vrlo efektne u odvraćanju mačaka. Mačke ne vole osećaj aluminijumske folije pod šapama jer im je hladna, šuškava i klizava.

Kako pravilno postaviti ovu prepreku?

 1. Priprema površine: Prvo, očistite kuhinjski sto kako bi površina bila ravna i spremna za postavljanje prepreke. Uklonite sve predmete koji bi mogli ometati ili sakriti foliju.
 2. Postavljanje aluminijumske folije: Isecite komade aluminijumske folije i raširite ih po površini stola. Pazite da folija bude ravna i da prekriva celu površinu stola. Kada vaša mačka pokuša da skoči na sto, neugodan osećaj folije pod šapama će je brzo odvratiti.
Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto
Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto

Korišćenje neprivlačnih tekstura može biti odličan način da sprečite vašu mačku da skače na kuhinjski sto. Uz malo truda i doslednosti, možete obezbediti svoj kuhinjski prostor i učiniti ga sigurnim i higijenskim, dok istovremeno učite vašu mačku pravilnom ponašanju.

Upotrebite pozitivno potkrepljenje

Kada je reč o treniranju mačaka, pozitivno potkrepljenje je izuzetno efikasna metoda. Nagrađivanje mačke za dobro ponašanje može pomoći da vaša ljubimica brzo nauči šta je prihvatljivo, a šta nije. Ovaj pristup ne samo da jača pozitivan odnos između vas i vaše mačke, već i obezbeđuje da vaša mačka bude motivisana da se ponaša kako želite.

Kako nagrađivati mačku za dobro ponašanje

Prvo i najvažnije, važno je prepoznati trenutke kada vaša mačka pokazuje dobro ponašanje i odmah je nagraditi. Na primer, ako primetite da vaša mačka sedi mirno na svom mačjem drvetu umesto da skače na kuhinjski sto, odmah je nagradite. Ključno je da nagrada usledi brzo nakon dobrog ponašanja kako bi mačka mogla da poveže nagradu sa onim što je upravo uradila.

Primeri nagrada koje mačke vole

Mačke, kao i ljudi, imaju različite preferencije kada je reč o nagradama. Evo nekoliko primera nagrada koje većina mačaka voli:

 1. Poslastice: Male, ukusne poslastice su verovatno najefikasniji način nagrađivanja. Možete koristiti komercijalno dostupne poslastice za mačke ili čak male komadiće kuvane piletine.
 2. Pohvale: Mačke takođe reaguju na pohvale i pažnju. Blaga, umirujuća reč ili maženje mogu biti vrlo efektni. Pohvalite vašu mačku umirujućim tonom čim pokaže dobro ponašanje.
 3. Igra: Kratka igra sa omiljenom igračkom može biti sjajna nagrada. Ovo može uključivati igru sa peruškom, laserskim pokazivačem ili bilo kojom drugom igračkom koju vaša mačka voli.

Kako razviti dosledan sistem nagrađivanja

 1. Budite dosledni: Doslednost je ključna. Svaki put kada vaša mačka pokaže željeno ponašanje, nagradite je odmah. Ovo pomaže mački da jasno poveže svoje ponašanje sa nagradom.
 2. Kombinujte nagrade: Različite situacije mogu zahtevati različite vrste nagrada. Kombinujte poslastice, pohvale i igru kako biste zadržali interes vaše mačke i učinili nagrade zanimljivim.
 3. Postavite rutinu: Kreirajte rutinu u kojoj ćete redovno nagrađivati vašu mačku. Na primer, nakon svakog obroka, provedite nekoliko minuta igrajući se sa njom ili joj dajte poslasticu kada je na svom mačjem drvetu.
 4. Prilagodite nagrade: Pratite kako vaša mačka reaguje na različite nagrade i prilagodite ih njenim preferencijama. Ako primećujete da vaša mačka više uživa u igri nego u poslasticama, koristite igru kao primarnu nagradu.

Pozitivno potkrepljenje je moćan alat u obuci mačaka. Korišćenjem nagrada koje vaša mačka voli, možete podstaći dobro ponašanje i stvoriti harmoničan odnos sa vašim ljubimcem.

Koristiti prirodne odbijače – citruse

Mačke su poznate po tome da ne vole miris citrusa. Ovaj prirodni odbijač može biti veoma efikasan način da ih držite podalje od kuhinjskog stola. Upotreba limuna, narandže ili esencijalnih ulja citrusa može pomoći da se vaša mačka drži dalje od mesta koja su za nju zabranjena.

Kako koristiti citrusno voće i ulja

Postoji nekoliko načina kako možete koristiti citrusno voće i ulja kako biste držali vašu mačku podalje od kuhinjskog stola:

 1. Kora limuna i narandže: Iskoristite koru limuna ili narandže tako što ćete ih rasporediti po ivicama kuhinjskog stola. Ove kore će emitovati dovoljno jak miris da odvrate mačku od skakanja na sto.
 2. Sprej sa esencijalnim uljem citrusa: Napravite prirodni sprej od esencijalnih ulja citrusa. Pomešajte nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna ili narandže sa vodom u boci sa raspršivačem. Poprskajte ovu mešavinu po površini stola ili na mesta gde ne želite da mačka ide.

Kako bezbedno primeniti ove metode da bi bile efikasne, a ne štetne za mačku

 1. Umerenost: Kada koristite esencijalna ulja, uvek koristite umerene količine. Previše koncentrovana rešenja mogu biti štetna za mačke. Razblažite esencijalna ulja sa vodom pre nego što ih koristite kao sprej.
 2. Izbegavajte direktan kontakt: Nikada nemojte nanositi esencijalna ulja direktno na mačku ili njenu kožu. 
 3. Provetravanje: Kada koristite sprej sa esencijalnim uljima, uverite se da je prostor dobro provetren. Ovo će pomoći da miris ne bude previše intenzivan za mačku, a i za vas.
 4. Nadzor: Pratite ponašanje vaše mačke kada prvi put primenjujete ove metode. Ako primetite bilo kakve negativne reakcije, kao što su kašljanje, kijanje ili neobično ponašanje, odmah prestanite sa upotrebom.

Korišćenje prirodnih odbijača kao što su citrusi mogu biti efikasan i bezbedan način da zadržite vašu mačku podalje od kuhinjskog stola. Sa malo pažnje i doslednosti, možete stvoriti prijatan i higijenski kuhinjski prostor, dok istovremeno učite vašu mačku pravilnom ponašanju.

Zaključak – Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto

Mačke su neodoljive, ali ponekad njihova znatiželja može predstavljati izazov, posebno kada je reč o kuhinjskom stolu. Nadamo se da su vam naši saveti pomogli da bolje razumete kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto i održite svoj prostor čistim i bezbednim. Sa pravilnom primenom ovih trikova, vaša mačka će brzo naučiti nova pravila i vi ćete moći da uživate u miru svoje kuhinje.

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama @macketinashop gde svakodnevno delimo korisne savete i zanimljivosti o mačkama. Takođe, voleli bismo da vidimo slike vaših ljubimaca i kako primenjujete naše savete. Koristite hashtag #macketinashop kada delite slike svojih mačaka kako bismo ih mogli pronaći i podeliti sa našom zajednicom.

Ne zaboravite da posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći mnoštvo edukativnih video klipova o mačkama. Naš kanal je mesto gde možete saznati više o mačjem ponašanju, zdravlju, ishrani i mnogim drugim temama koje su važne za sve ljubitelje mačaka. Pridružite nam se i budite deo naše zajednice koja deli ljubav prema ovim divnim stvorenjima.

Hvala vam što ste pročitali naš blog post – Kako sprečiti mačku da se penje na kuhinjski sto. Nadamo se da ćete uživati u srećnom i harmoničnom suživotu sa vašim mačkama, uz pomoć naših saveta. Pratite nas i ostanite povezani za još više korisnih informacija i zanimljivih priča o mačkama!

Leave a Reply