Skip to content
Home » Blog » Norveške šumske mačke – Mistične lepotice severnih šuma

Norveške šumske mačke – Mistične lepotice severnih šuma

 • by

Pozdrav mačkoljupci, danas vam pretstavljamo jednu od najlepših mačaka na svetu. Kada pomislite na hladnu zemlju Norvešku, često vam nam na um padnu fjordovi, vikinzi ili možda Aurora Borealis. Međutim, ova zemlja ledenihi predivnih pejzaža i neverovatno bogate kulture takođe je poznata po jednoj od najdivnijih i najljepših mačaka na svetu – A to su Norveške šumske mačke.

Sadržaj Teksta:

Istorijat Norveške šumske mačke

Norveška šumska mačka, poznata i kao Norsk Skogkatt ili na Engleskom Norwegian forest cat, ima veliku ulogu u nordijskoj kulturi. Sama Legenda kaže da su ove mačke bile veliki prijatelji vikinga, Oni su ih obožavali jer su provodili dugo vremena zajedno u putovanjima i plovidbama, a ko može da te zabavi i razbije dosadu bolje od mačke. U nekim pričama se čak spominje i to da su vikinzi koristili ovu rasu mačaka kao pomoćnike u lovu zbog njihovih izvanrednih lovačkih sposobnosti.

Zahvaljujući svojoj gustoj dlaci, prilagodljivosti i izdržljivosti, Norveške šumske mačke uspele su preživeti u teškim klimatskim uslovima ovih hladnih predela, a to je svakako zahvaljujući njihovom gustom, vodootpornom krznu, bez takve vrste dlake ova životinja ne bi imala ni 1 posto šansi da preživi zimu.

predivan primerak norveške šumske mačke

Karakteristike i izgled

Norveške šumske mačke poseduju prekrasno, gusto i dugačko krzno koje se sastoji od vodootporne gornje dlake i guste poddlake. Ova kombinacija dva tipa dlake omogućava im da se nose sa hladnoćom i vlagom, tipičnom za ove severne i hladne delove planete zemlje. Tokom zimskih meseci, njihova dlaka postaje još gušća, što im pruža dodatnu toplinu i zaštitu.

Ove mačke imaju mišićavo telo jake građe, velike zelene ili zlatne oči i karakteristične dlake na ušima. Njihov rep je impresivno dug i gust, često obavijen oko tela kada se odmaraju, pružajući im dodatnu toplinu.

Što se tiče njihove naravi, Norveške šumske mačke su nezavisne, ali u isto vreme izuzetno privržene svojim vlasnicima. Znaju biti razigrane, znatiželjne i društvene. Jako cene svoj prostor, takođe uživaju u interakciji sa ljudima i decom, često će tražiti pažnju i ljubav.

Nega i zdravlje

Iako njihova dlaka može izgledati zastrašujuće u smislu održavanja, Norveške šumske mačke zapravo ne zahtevaju previše nege. Redovno četkanje, posebno tokom perioda linjanja, pomoći će u održavanju zdravlja njihove dlake i sprečavanju nastanka čvorova i mrtve dlake. Zbog njihove guste poddlake, važno je koristiti četku koja može dosegnuti do dna kako bi se uklonile svi delovi dlake.

Kao i sve rase mačaka, redovni veterinarski pregledi, vakcinacija i pravilna ishrana ključni su za održavanje njihovog zdravlja.

Zanimljivosti

 • Vikinzi i mačke: Postoje dokazi da su vikinzi bili veliki ljubitelji mačaka. Pronađeni su artefakti koji prikazuju mačke, a mnogi istoričari veruju da su Norveške šumske mačke bile njihovi bliski saputnici.
 • Pripitomljavanje: Iako su ove mačke divlje po prirodi, pravilno socijalizovane postaju izuzetno ljubazne i nežne.
 • Prilagodljivost: Zbog svojih korena, ove mačke se lako prilagođavaju različitim klimatskim uslovima. Bilo da žive u toplom ili hladnom okruženju, uz pravilnu negu, mogu doživeti duboku starost.

Životni Vek Norveške Šumske Mačke

Norveška šumska mačka, ili skraćeno NFC (Norwegian Forest Cat), jedna je od najstarijih poznatih mačjih rasa sa dugom i bogatom istorijom. Njihov životni vek je tema koja intrigira mnoge vlasnike i zaljubljenike u ovu prelepu rasnu mačku.

NFC su poznati po svom robustnom izgledu i divnoj dugačkoj dlaci koja ih štiti od hladnih Norveških zima. Osim svoje fizičke lepote, ova rasa je takođe poznata po svojoj inteligenciji i nežnom temperamentu. To su snažne, prijateljske mačke koje se odlično slažu sa decom a u isto vreme i drugim kućnim ljubimcima.

Životni vek norveške šumske mačke može značajno varirati u zavisnosti od faktora kao što su genetika, ishrana i nega. U proseku, ove mačke mogu živeti od 12 do 16 godina. Međutim, nije retkost da pojedine mačke dožive i više od 16 godina, ako su pravilno negovani.

Kako biste produžili životni vek vaše NFC, trebali biste obratiti pažnju na sledeće faktore:

 1. Ishrana: Pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja vaše mačke. Obezbedite joj kvalitetnu hranu koja odgovara njenim potrebama i izbegavajte preterano hranjenje. Kako pravilno da hranite vašu mačku možete pročitati ovde.
 2. Aktivnost: Norveške šumske mačke su aktivne i vole se kretati. Omogućite im dovoljno prilika za igru i vežbanje kako bi održali zdravu težinu.
 3. Redovna veterinarska nega: Redovni veterinarski pregledi su ključni za otkrivanje i lečenje potencijalnih zdravstvenih problema u ranim fazama.
 4. Higijena: Dugačka dlaka Norveških šumskih mačaka zahteva redovno češljanje i održavanje kako bi se sprečili problemi sa krznom.
 5. Bezbedni kutak: Obezbedite bezbedno i udobno okruženje za vašu mačku, posebno tokom hladnih zimskih meseci.

U zaključku, norveška šumska mačka je prelepa mačka koja može živeti relativno dugo ako se pravilno brine o njoj. Njihova lepota, inteligencija i nežan karakter čine ih odličnim kućnim ljubimcima koji će doneti mnogo radosti vlasnicima tokom njihovog produženog životnog veka.

Kako razlikovati Norveške šumske mačke od Maine coon mačaka

Pronaći razliku između Norveške šumske mačke (NFC) i Maine coon mačke može biti izazovno, sa obzirom na sličnosti u veličini i izgledu ove dve prelepe mačke. Ipak, postoje neki ključni znaci i karakteristike koje vam mogu pomoći da prepoznate razlike između njih.

 1. Poreklo rase:
  • Norveška šumska mačka (NFC) potiče iz Norveške i ima dugu i bogatu istoriju u toj zemlji. Ime samo sugeriše na njihovo poreklo i odnos prema šumama Norveške.
  • Maine coon mačka, sa druge strane, potiče iz Sjedinjenih Američkih Država, posebno iz savezne države Mejn (Maine). To je jedina prirodna američka mačja rasa.
 2. Veličina:
  • Obe ove rase su velike i mišićave, ali Maine coon mačke su obično veće od NFC. Maine coon mačke su jedne od najvećih mačaka na svetu, dok NFC obično imaju nešto manje dimenzije, iako su i dalje impresivne po veličini.
 3. Oblik tela:
  • Maine coon mačke imaju dugačko telo sa širokim grudima i mišićavim nogama. Njihova glava je skoro pa kvadratnog oblika.
  • NFC imaju nešto manje mišićavo telo sa blago zaobljenom (ovalnom) glavom.
 4. Dlaka:
  • I NFC i Maine coon mačke imaju dugu dlaku, ali razlike u teksturi i izgledu postoje. NFC ima dugu, debelu dlaku sa slojevima i repom koji je obično guste i bujne dlake. Maine coon mačke imaju dlaku koja je nešto mekša i svilenkastija.
 5. Rep:
  • Rep norveške šumske mačke je gust i bujan, često s obiljem dlake, a može se uviti oko tela kako bi se zaštitio od hladnoće.
  • Maine coon mačke takođe imaju dugačak rep, ali on nije toliko bujan kao kod NFC i ne poseduje tu karakterističnu zaštitu od hladnoće.
 6. Boje i šare:
  • Obe rase dolaze u različitim bojama i šarama, ali Norveška šumska mačka često ima karakteristične šare po licu koje liče na “ogrebotine” ili “šljokice”, dok Maine coon mačke obično imaju izražene, kontrastne šare po celom telu.

Iako su Norveška šumska mačka i Maine coon mačka slične na mnogo načina, ove su razlike obično dovoljne da ih razlikujete kad ih bolje upoznate. Pomaže i konsultacija sa odgajivačima ili veterinarima ako niste sigurni u identifikaciju vašeg ljubimca.

Ovde možete saznati koje su to najskuplje rase mačaka.

Zaključak

Norveška šumska mačka pravi je simbol lepote, izdržljivosti i nezavisnosti. Svojim elegantnim izgledom i zadivljujućom istorijom, ova rasa mačaka zasigurno će nastaviti osvajati srca ljubitelja mačaka širom sveta. Ako tražite ljubimca koji je ne samo prekrasan nego i pun karaktera, Norveška šumska mačka mogla bi biti savršen izbor za vas.

Leave a Reply