Skip to content
Home » Blog » Šarene Mačke – Simbolika i verovanja

Šarene Mačke – Simbolika i verovanja

 • by

Šarene mačke su prava mala čuda prirode koja često privlače pažnju svojom jedinstvenom kombinacijom boja i uzoraka. Kada ugledamo mačku sa neobičnim šarama, ne možemo a da se ne zapitamo kakva se priča krije iza te raskošne palete boja. Šarene mačke nisu samo vizuelno privlačne, već nose sa sobom i bogat simbolizam, često vezan za sreću, misteriju i osobenost.

U svetu mačaka, boje krzna mogu varirati od nežnih pastela do intenzivnih nijansi, a svaki obrazac ima svoju jedinstvenu genetsku priču. Od kaliko mačaka sa svojim prepoznatljivim trobojnim uzorkom, do elegantnih tabby mačaka sa zamršenim prugama, svaka šarena mačka je jedinstvena na svoj način. Upravo te boje i uzorci čine ih posebnim, dajući im karakter i čar koji nas ne ostavlja ravnodušnim.

Šarene Mačke
Šarene Mačke

Mačke su od davnina pratile ljude, a njihova raznobojnost je uvek izazivala posebnu pažnju i divljenje. Možda ste čuli za čuveni citat Marka Tvena: “Ako biste mogli ukrstiti čoveka sa mačkom, to bi poboljšalo čoveka, ali bi pogoršalo mačku.” Ovaj duhoviti pogled na mačke ukazuje na njihovu nezavisnost i poseban karakter, koji se često reflektuje i kroz njihove šarene ogrtače.

Sadržaj Teksta:

Šarene Mačke – Istorija i Kulturni Kontekst

Šarene mačke imaju bogatu i zanimljivu istoriju koja se proteže kroz vekove i kulture širom sveta. Od drevnog Egipta do savremene pop kulture, ove mačke su zauzimale posebno mesto u srcima ljudi i mitologiji mnogih naroda.

Pregled Istorijskih Činjenica o Šarenim Mačkama

Prvi zapisi o mačkama datiraju iz drevnog Egipta, gde su mačke bile obožavane i smatrane svetim životinjama. U starom Egiptu, mačke su često prikazivane u umetnosti i gravurama, a verovalo se da donose sreću i štite svoje vlasnike od zlih duhova. Šarene mačke, sa svojim jedinstvenim izgledom, često su bile simboli boginje Bastet, koja je bila božanstvo kuće, plodnosti i zaštite.

U srednjem veku, mačke su imale promjenjivu reputaciju. Dok su u nekim kulturama bile cenjene zbog svoje sposobnosti da kontrolišu štetočine, u Evropi su često bile povezivane sa veštičarenjem i nadprirodnim pojavama. Šarene mačke, posebno crno-belo i riđe, smatrane su mističnim i ponekad opasnim.

Uloga Šarenih Mačaka u Različitim Kulturama

U Japanu, šarene mačke imaju posebno mesto u kulturi. Maneki-neko, ili mačka koja maše, je popularan talisman za sreću i bogatstvo. Ove figurice, često šarene, mogu se naći u mnogim japanskim domovima i poslovnim prostorima. Šarene mačke u Japanu simbolizuju sreću i prosperitet, posebno trobojne mačke (kaliko) koje se smatraju posebnim talismanima.

U keltskoj mitologiji, mačke su imale dvostruku ulogu. Dok su neke bile viđene kao zaštitnici, druge su smatrane zlim bićima. Šarene mačke su bile posebno cenjene zbog svoje retkosti i lepote, a često su se povezivale sa prirodnim ciklusima i promjenama.

Genetika i Raznolikost Boja Kod Mačaka

Kada govorimo o šarenim mačkama, ne možemo a da se ne osvrnemo na fascinantnu genetiku koja stoji iza njihovih prelepih boja i uzoraka. Razumevanje genetike boja kod mačaka može nam pomoći da bolje cenimo raznolikost i jedinstvenost svake šarene mačke.

Kratko Objašnjenje Genetike Boja Kod Mačaka

Boja mačjeg krzna zavisi od gena koji kontrolišu proizvodnju i raspodelu pigmenata. Dva osnovna pigmenta koja utiču na boju krzna su eumelanin (crni pigment) i feomelanin (crveni ili žuti pigment). Kombinacije ovih pigmenata, zajedno sa genima koji utiču na njihov raspored, stvaraju širok spektar boja i uzoraka kod mačaka.

Različite Kombinacije Boja i Uzoraka

 1. Tabby: Najčešći uzorak kod mačaka. Tabby mačke imaju pruge, tačke ili spirale, a mogu biti klasifikovane kao mramoraste, tigrovaste, tačkaste ili tikirovane. Primer tabby mačke je poznati Garfield.
 2. Tortoiseshell (šarene mačke): Ove mačke imaju smešu crvenih i crnih (ili njihovih razblaženih oblika) boja raspoređenih po celom telu. Često su ženke zbog načina na koji se boje nasleđuju.
 3. Calico (trobojke): Calico mačke su slične tortoiseshell mačkama, ali imaju dodatne bele delove na svom krznu. Kombinacija crvene, crne i bele boje čini ih izuzetno prepoznatljivim i lepim.
 4. Bicolor: Mačke koje imaju dve boje, najčešće bele i neku drugu boju. Primeri su crno-bele ili sivo-bele mačke.
 5. Colorpoint: Ovaj obrazac je karakterističan za rase kao što su sijamske mačke. Mačke sa ovim uzorkom imaju tamnije boje na ušima, šapama, repu i licu.

Genetika boja kod mačaka nije samo fascinantna nauka već i ključ za razumevanje raznolikosti i lepote koje svaka šarena mačka nosi sa sobom. Svaka kombinacija boja i uzoraka priča svoju jedinstvenu priču, stvarajući prelepu i raznovrsnu populaciju mačaka koje obogaćuju naš svet.

Šarene Mačke – Simbolika

Šarene mačke, posebno one sa trobojnom kombinacijom krzna, poznate su po svojoj jedinstvenoj simbolici i verovanjima koja ih prate kroz različite kulture. Ove mačke, često nazivane kaliko (trobojne) ili tortoiseshell (dvobojne), obuhvataju raznolike nijanse i šare koje privlače pažnju i nose posebna značenja.

Trobojne Mačke (Kaliko): Sreća i Prosperitet

Kaliko mačke, koje imaju kombinaciju bele, crne i narandžaste boje, često su smatrane simbolima sreće i prosperiteta. Njihova raznobojnost nije samo vizuelno privlačna već se i povezuje sa pozitivnim simbolima u mnogim kulturama.

 • Japan: U japanskoj kulturi, kaliko mačke su posebno cenjene i poznate kao “maneki-neko” ili “mačke koje mašu.” Ove figurice kaliko mačaka često se postavljaju u domove i poslovne prostore kao simboli sreće, prosperiteta i zaštite. Veruje se da kaliko mačke donose blagostanje i odvraćaju zle duhove.
 • SAD: U američkoj kulturi, kaliko mačke su često viđene kao donositeljke sreće. Zbog njihove genetske retkosti, trobojne mačke se smatraju posebnim i dragocenim, a mnogi veruju da prisustvo kaliko mačke može doneti pozitivne promene u život.

Simbolika Boja Kod Trobojnih Mačaka

 • Bela: Simbolizuje čistoću, nevinošt i nove početke. Bele fleke na kaliko mačkama mogu doneti osećaj mira i harmonije, podsećajući nas na važnost ravnoteže u životu.
 • Crna: Predstavlja misteriju, magiju i zaštitu. Crne fleke na kaliko mačkama često se povezuju sa zaštitom od zlih sila i negativne energije.
 • Narandžasta: Ova boja simbolizuje radost, energiju i toplinu. Narandžaste fleke donose optimizam, kreativnost i veselje, podsećajući nas na važnost pozitivnog pristupa životu.

Mitovi i Verovanja

Mnoge kulture imaju svoje mitove i verovanja vezane za šarene mačke. U nekim pričama, ove mačke su donositelji sreće i prosperiteta, dok u drugim imaju moć da zaštite svoje vlasnike od zla. Bez obzira na specifična verovanja, jedno je sigurno – šarene mačke su uvek smatrane posebnim i cenjenim stvorenjima.

Šarene Mačke
Šarene Mačke

Šarene mačke nisu samo lepe na pogled; njihova raznobojnost nosi duboka simbolička značenja koja nas podsećaju na važnost sreće, zaštite, snage i nezavisnosti. Njihova prisutnost u našim životima donosi radost i inspiriše nas da cenimo raznolikost i jedinstvenost svakog bića.

Zaključak – Šarene Mačke

Šarene mačke sa svojim jedinstvenim bojama i uzorcima nisu samo vizuelno privlačne već nose i bogatu simboliku koja nas inspiriše i uveseljava. Njihova prisutnost u našim životima unosi radost, sreću, misteriju i snagu, podsećajući nas na važnost ljubavi i poštovanja prema svakom živom biću.

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama @macketinashop, gde delimo prelepe slike, zanimljive priče i korisne savete o mačkama. Takođe, želimo da vas ohrabrimo da podelite slike svojih šarenih mačaka koristeći hashtag #macketinashop. Na taj način možete postati deo naše zajednice ljubitelja mačaka i pomoći drugima da otkriju radost koju donose ove prelepe životinje.

Pored toga, pozivamo vas da posetite naš YouTube kanal Macketinashop, gde možete pronaći edukativne video klipove o mačkama. Na našem kanalu delimo savete o brizi, zdravlju i ponašanju mačaka, kao i inspirativne priče koje će vas motivisati da bolje razumete i volite svoje ljubimce.

Hvala vam što ste pročitali naš blog post. Radujemo se vašim pričama, slikama i komentarima. Do sledećeg puta, uživajte u društvu svojih prelepih šarenih mačaka!

Leave a Reply