Skip to content
Home » Blog » Zašto mačke ruše stvari po kući

Zašto mačke ruše stvari po kući

  • by

Pozdrav mačkoljupci, Da li ste se nekad zapitali zašto mačke ruše stvari koje se obično nalaze na policama, na stolu itd… E danas ćemo vam otkriti tu misteriju mačijeg ponašanja.

Zašto mačke ruše stvari? Šta se to krije iza njihovih ponekad frustrirajućih, ali uvek šarmantnih, nestašluka? Da li je to znak dosade, potrebe za pažnjom, ili možda nešto dublje, povezano sa njihovim prirodnim instinktima? U narednim delovima ovog teksta, pokušaćemo da odgonetnemo ovu zagonetku i pružimo vam korisne savete kako da sačuvate svoje omiljene predmete od šapica vašeg mjau prijatelja.

Kao što je poznati pisac i ljubitelj mačaka, Mark Tven, rekao: “Ako biste ukrstili čoveka sa mačkom, to bi poboljšalo čoveka, ali pogoršalo mačku.” Mačke su jednostavno takve – misteriozne, nepredvidive i ponekad malo nestašne. Ali upravo zbog toga ih volimo, zar ne?

Sadržaj Teksta:

Zašto mačke ruše stvari po kući

Instinktivno ponašanje mačaka

Kada vaša mačka obori vazu, šolju ili daljinski upravljač sa stola, verovatno ne razmišlja o tome kako će to uticati na vaš dom. Umesto toga, ona sledi svoje prirodne instinkte. Mačke su rođeni lovci. U divljini, one bi lovile sitne životinje koje se kriju i kreću brzo. Taj lovački nagon je duboko ukorenjen u njihovom ponašanju, čak i kada su potpuno pripitomljene.

Rušenje stvari može biti povezano sa ovim instinktom lova. Kada vaša mačka vidi predmet koji se može pomeriti, njena prva reakcija je da ga “ulovi”. Mačke često udaraju šapama predmete kako bi proverile da li će se pomeriti ili kako bi simulirale lov. Na kraju krajeva, taj isti instinkt koji ih tera da se igraju sa igračkama ili prate laserski zrak, može ih navesti da ruše predmete sa vaših polica.

Zašto mačke ruše stvari po kući
Zašto mačke ruše stvari po kući

Pored lovačkih instinkta, mačke su izrazito radoznala stvorenja. Njihova potreba da istraže svet oko sebe često vodi ka ponašanju koje mi ljudi, možemo videti kao destruktivno. Međutim, za mačku, to je samo način da upozna svoju okolinu.

Kada mačka koristi svoje šape i njušku da dodiruje, miriše i prevrće predmete, ona skuplja informacije. Ova istraživačka faza je ključna za njihovo razumevanje prostora u kojem žive. Na primer, kada mačka sruši čašu sa stola, ona ne radi to iz zlobe, već da bi istražila kako predmet reaguje na njen dodir, kakav zvuk proizvodi i kako se kreće.

Privlačenje pažnje

Mačke su majstori komunikacije, iako često mislimo da su one suzdržane i nezavisne. Jedan od načina na koji naše pufnaste prijateljice privlače pažnju je upravo rušenje stvari. Kada vaša mačka sruši neki predmet, to može biti njen način da kaže: “Pogledaj me!” Mačke su vrlo svesne svog okruženja i ponašanja svojih vlasnika, i vrlo brzo uče šta privlači vašu pažnju. Ako vaša mačka shvati da će rušenje predmeta sigurno privući vašu pažnju, ona će to koristiti kao strategiju.

Kako možete da se nosite sa ovim? Jedan od načina je da predupredite ovakvo ponašanje pružajući mački pažnju i igru pre nego što dođe do rušenja. Postavljanje rasporeda za igru može pomoći vašoj mački da se oseća zadovoljnije i manje sklonom rušenju stvari da bi privukla pažnju. Takođe, interaktivne igračke mogu biti odličan način da zabavite vašu mačku kada niste u mogućnosti da se igrate sa njom.

Naravno, važno je ne nagrađivati rušenje predmeta sa previše pažnje, jer bi to moglo ohrabriti mačku da nastavi sa tim ponašanjem. Umesto toga, pokušajte da ostanete smireni i usmerite pažnju na nešto drugo, na primer, novu igračku ili poslastice koje možete sakriti po kući kako bi ih vaša mačka tražila.

Kroz razumevanje i prilagođavanje, možete naučiti kako da pravilno reagujete na mačje nestašluke i pružite im pažnju koja im je potrebna na pozitivan način. Mačke su društvena bića i vole interakciju sa svojim vlasnicima, a rušenje stvari je samo jedan od mnogih načina na koje komuniciraju sa nama.

Dosada i stimulacija

Mačke su veoma aktivna i radoznala bića kojima je potrebna stalna mentalna i fizička stimulacija. Kada nemaju dovoljno aktivnosti koje ih zabavljaju i angažuju, mogu postati raspoložene za rušenje stvari. Dosada je čest uzrok destruktivnog ponašanja kod mačaka, uključujući i rušenje stvari. Kada se osećaju nezadovoljne ili nemaju dovoljno stimulacije, mačke traže načine da ispune svoje vreme, a to često može uključivati istraživanje i rušenje predmeta u kući.

Kako bi vaša mačka bila srećna i zauzeta, važno je pružiti joj raznovrsne igračke i aktivnosti koje će stimulisati njene prirodne instinkte i održati je angažovanom. Evo nekoliko saveta kako to možete postići:

  1. Interaktivne igračke: Mačke obožavaju igračke koje se kreću ili proizvode zvukove. Igračke sa perjem, lopticama koje zvone ili igračke na baterije koje simuliraju kretanje miša mogu biti vrlo uzbudljive za vašu mačku.
  2. Penjalice i tornjevi: Penjalice, tuneli i tornjevi omogućavaju mačkama da vežbaju svoje penjačke veštine i istražuju različite visine. To im pruža fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju, a pritom im daje osećaj teritorijalne kontrole.
  3. Puzle i igračke sa poslasticama: Puzle za mačke su gračke koje uključuju skrivene poslastice mogu stimulisati mačji mozak i zadržati ih angažovanim satima. Mačke moraju koristiti svoje njuške i šape kako bi došle do nagrade, što je odlična mentalna vežba.
  4. Rutine igre: Pokušajte da odvojite vreme svakog dana za igru sa vašom mačkom. Korišćenje lasera, štapića sa perjem ili drugih interaktivnih igračaka može pomoći da vaša mačka potroši višak energije i oseća se zadovoljnije.
  5. Priroda na dohvat šape: Ako imate bezbedan prostor, omogućite svojoj mački pristup prozorima ili balkonima sa zaštitnim mrežama gde mogu posmatrati ptice i druge spoljne događaje. Ovo može biti vrlo stimulativno i interesantno za njih.
  6. Rotacija igračaka: Mačke se mogu brzo zasititi istim igračkama. Rotirajte njihove igračke svakih nekoliko dana kako bi zadržale interesovanje i osećaj novine.

Kada je vaša mačka angažovana i mentalno stimulisana, manja je verovatnoća da će se upuštati u destruktivno ponašanje kao što je rušenje stvari. Zapamtite, srećna mačka je zauzeta mačka. Ulaganje vremena i truda u obezbeđivanje adekvatne stimulacije ne samo da će poboljšati kvalitet života vaše mačke, već će i vašu kuću sačuvati od nenamernih oštećenja.

Teritorijalno ponašanje – Zašto mačke ruše stvari po kući

Mačke su teritorijalna bića i veliki deo njihovog ponašanja odnosi se na obeležavanje i kontrolisanje svog prostora. Kada vaša mačka sruši ili pomeri neki predmet, to može biti njen način da označava teritoriju. U divljini, mačke koriste razne metode za obeležavanje svog prostora, kao što su grebanje drveća ili trljanje o različite površine. U domaćinstvu, rušenje stvari može biti njihov način da premeste ili modifikuju okolinu prema svojim potrebama.

Rušenje predmeta često se dešava u delovima kuće koje mačka smatra svojom glavnom teritorijom. Na ovaj način, mačka može vizualno obeležiti prostor ili ostaviti svoj mirisni trag, što joj pruža osećaj sigurnosti i kontrole. Kada mačka sruši predmet, ona možda pokušava da ga pomeri na mesto koje smatra prikladnijim ili jednostavno istražuje svoj teritorij kako bi se osećala ugodnije.

Zašto mačke ruše stvari po kući
Zašto mačke ruše stvari po kući

Mirisi igraju ključnu ulogu u mačjem svetu. Mačke koriste mirise da komuniciraju sa drugim mačkama i da se orijentišu u prostoru. Svaka mačka ima specifične mirisne žlezde smeštene na različitim delovima tela, uključujući obraze, šape i rep. Kada mačka trlja glavu o nameštaj ili predmete u kući, ona ostavlja svoj mirisni trag pomoću feromona. Ovo ponašanje pomaže mačkama da obeleže svoju teritoriju i stvore poznato okruženje koje im pruža osećaj sigurnosti.

Rušenje i pomeranje predmeta takođe može biti način na koji mačke koriste mirise da obeleže teritoriju. Kada mačka sruši nešto i potom istražuje taj predmet, ona ostavlja svoje mirise na njemu. Na primer, kada mačka sruši knjigu sa police, ona može trljati svoju glavu ili šape o nju, ostavljajući tako svoj miris i čineći taj predmet delom svog poznatog okruženja.

Zaključak – Zašto mačke ruše stvari

Mačke su fascinantna bića puna iznenađenja, a njihovo rušenje stvari samo je jedan od načina na koji izražavaju svoje prirodne instinkte, privlače pažnju, istražuju okolinu i označavaju svoj teritorij. Razumevanje ovih ponašanja može vam pomoći da bolje razumete vašu mačku i pružite joj srećan i stimulativan dom.

Pozivamo vas da nas zapratite na društvenim mrežama @macketinashop, gde redovno delimo zanimljive priče, savete i fotografije naših voljenih mačaka. Takođe, voleo bih da vidimo vaše mačke u akciji! Podelite slike vaših mjau prijatelja koristeći #macketinashop i pridružite se našoj zajednici ljubitelja mačaka.

Za dodatne savete i edukativne video klipove o mačkama, posetite naš YouTube kanal Macketinashop. Tamo možete pronaći razne korisne informacije koje će vam pomoći da bolje razumete vašu mačku i poboljšate kvalitet njenog života.

Hvala što ste pročitali naš blog post i nadamo se da ste uživali! Čekamo vaše priče i slike sa nestrpljenjem!

Leave a Reply