Skip to content
Home » Blog » Najčešće greške vlasnika mačaka – Top 10

Najčešće greške vlasnika mačaka – Top 10

 • by

Pozdrav mačkoljupci, najčešće greške vlasnika mačaka mogu imati dubok uticaj na dobrobit i ponašanje ovih elegantnih stvorenja. Bez obzira na iskustvo u brizi za mačke, vlasnici često nesvjesno prave greške koje mogu uticati na zdravlje, sreću i ponašanje njihovih ljubimaca.

“Mačke su nam u životu kako bi nam pokazale da svaka prilika ima svoj trenutak, svaka igra ima svoje pravilo, a svaka ljubav ima svoju jedinstvenu melodiju.” – Susan Easterly

Vlasnici mačaka širom sveta obožavaju svoje krznene ljubimce, ali ponekad se dešava da pravimo greške koje mogu negativno uticati na zdravlje, sreću i ušuškanost naših maca. Kako biste izbegli neke od sledećih grešaka koje ćemo spomenuti u nastavku teksta, pročitajte i saznajte kako da pravilno brinete o svojim mačkama.Ovaj tekst je jako bitan za ljude koji prvi put imaju mačku kao ljubimca, pa da ne biste pravili greške, važno je da znate sledeće stvari.

Sadržaj Teksta:

Hajde da saznamo najčešće greške vlasnika mačaka

Najčešće greške vlasnika mačaka

Nepravilna ishrana – Najčešće greške vlasnika mačaka

 • Jedna od najčešćih grešaka vlasnika mačaka je nepravilna ishrana. Mačke su mesojedi, što znači da im je potrebna visoko proteinska ishrana. Hranjenje mačke samo suvom hranom (granulama) ili ljudskom hranom može dovesti do nedostatka važnih hranljivih materija. Preporučuje se kvalitetna mačja hrana koja odgovara njihovim potrebama.

Nedostatak veterinarske nege

 • Redovne posete veterinaru su ključne za održavanje zdravlja vaše mačke. Mnogi vlasnici mačaka greše kada izbegavaju ili odlažu da vode svoje ljubimce na redovne preglede. Prevencija je najbolji način da se spreče ozbiljne bolesti, pa je važno da se posvetite redovnim veterinarskim posetama.

Ignorisanje oralne higijene

 • Oralna higijena je takođe često zanemarena kod mačaka. Loša oralna higijena može dovesti do ozbiljnih problema sa zubima i desnima, kao i lošeg zadaha. Vlasnici mačaka bi trebali redovno četkati zube svojim ljubimcima i posetiti veterinara ako primete bilo kakve probleme sa oralnim zdravljem. Konsultujte se sa veterinarom šta da koristite i koliko često, vezano za održavanje oralne higijene kod vašeg ljubimca.
Najčešće greške vlasnika mačaka

Nedostatak socijalizacije – Najčešće greške vlasnika mačaka

 • Mačke su društvene životinje, iako to nekad ne izgleda baš tako. Ignorisanje socijalizacije može dovesti do anksioznosti i nepoželjnog ponašanja kod mačaka. Vlasnici treba da provode vreme igrajući se, maziti i komunicirajući sa svojim mačkama kako bi im pružili emocionalnu podršku. Takođe i upoznavanje sa drugim ljubimcima može imati pozitivne efekte, preterivanje u tome može imati negativne efekte po mačku, tako da treba biti oprezan.

Prekomerna količina hrane i nedostatak aktivnosti

 • Debeli mačori nisu samo preslatki, već su i skloni brojnim zdravstvenim problemima i bolestima, uključujući dijabetes i srčane bolesti. Vlasnici mačaka često prave grešku davajući im previše hrane i ne pružajući dovoljno fizičke aktivnosti. Redovna igra i dozirana ishrana su ključni za održavanje zdravlja mačaka.
 • Konsultujte se sa veterinarom oko ishrane, zamolite ga da vam napravi tabelu ishrane koja je proporcionalna težini vašeg ljubimca i uzrasta.

Nepravilno održavanje kutije sa peskom za mačke

 • Čišćenje kutije sa peskom za mačke je neizbežna obaveza svakog vlasnika mačaka, ali poneki vlasnici prave grešku ostavljajući pesak previše zaprljanim ili ne menjajući pesak redovno, što je za mačku veliki problem a biće i za vas, jer mačka će početi da vrši nuždu na nekom drugom mestu u kući. To može dovesti do problema sa urinarnim traktom mačaka i stvaranja neugodnih mirisa.

Ignorisanje znakova bolesti

 • Mačke su majstori skrivanja simptoma bolesti, ali vlasnici ne smeju ignorisati znakove da nešto nije u redu. Promene u apetitu, aktivnosti, povraćanje ili dijareja, kijanje i druge promene treba shvatiti ozbiljno i odmah se konsultovati sa veterinarom. Naučite da prepoznate znakove nezadovoljstva ili bola kod mačaka.

Nedostatak igračaka i mentalne stimulacije

 • Mačke su inteligentne životinje koje zahtevaju mentalnu stimulaciju. Nedostatak igračaka i aktivnosti za mačke može dovesti do dosade i agresivnog ponašanja, pa mačka može početi sa nekim lošim navikama kao što je buđenje noću. Vlasnici bi trebali pružiti mačkama igračke i zagonetke koje će ih zabavljati.

Nedostatak zaštite od buva i krpelja (Unutrašnji paraziti)

 • Buve i krpelji mogu uzrokovati ozbiljne probleme po mačke, uključujući infekcije i bolesti. Vlasnici trebaju redovno tretirati svoje mačke protiv ovih napasti kako bi ih zaštitili.

Nedovoljno razmišljanje o dugoročnom odgovornom vlasništvu

 • Kada postanete ponosni vlasnik mačke, to je dugoročna obaveza. Mnogi vlasnici prave grešku ne razmišljajući unapred i ostavljajući svoje mačke kada im se životne okolnosti promene. Dugoročna briga o svojoj mački uključuje finansijsku odgovornost, obaveznu veterinarsku negu, i pružanje ljubavi i pažnje tokom celog života vaše mačke.Ako niste spremni na to, bolje je da ne uzimate ljubimca, jednostavno niste spremni.
Najčešće greške vlasnika mačaka

Zaključak – Najčešće greške vlasnika mačaka

Vlasnici mačaka ponekad prave greške koje mogu negativno uticati na zdravlje i sreću njihovih ljubimaca. Srećom, većina ovih grešaka može se izbeći uz odgovorno ponašanje, pravilnu brigu i pažnju prema svojim mačkama. Pravilna ishrana, redovne veterinarske posete, oralna higijena, socijalizacija, fizička aktivnost, čista kutija sa peskom, prepoznavanje znakova bolesti, mentalna stimulacija, zaštita od buva i krpelja, i dugoročna odgovornost su ključni faktori za srećno i zdravo vlasništvo mačaka. Ulaganje vremena i truda u svoju mačku će se isplatiti u vidu dugog i srećnog života vašeg ljubimca.

Leave a Reply