Skip to content
Home » Blog » Zašto mačke plaze jezik – Zašto to rade

Zašto mačke plaze jezik – Zašto to rade

  • by

Pozdrav mačkoljupci, u svetu kućnih ljubimaca, mačke su često okarakterisane kao misteriozna i čudna stvorenja sa neobičnim ponašanjem. Jedno od tih čudnih ponašanja je često plazenje jezika i to ponekad zaista može izgledati smešno pa i zanimljivo ljudima koji su u blizini mačke. Dok su mnogi od nas navikli da vidimo mačke kako iznenada izvode ovaj gest, sigurno ste se nekad zapitali – zašto to rade? Da bismo razumeli razloge iza ovog ponašanja, moramo se malo dublje zagledati u svet mačaka. U ovom tekstu, objasnićemo različite razloge zašto mačke plaze jezik i šta to zapravo znači.

Zašto mačke plaze jezik

Sadržaj Teksta:

Hajde da saznamo zašto mačke plaze jezik

Higijena i čišćenje

Jedan od osnovnih razloga zašto mačke plaze jezik je održavanje higijene i čišćenje. Mačke su poznate po svojoj opsednutosti sa čistoćom, i gotovo uvek koriste jezik kao alatku za održavanje svog krzna u savršenom stanju. Trljanjem jezika po svom krznu, mačka uklanja prljavštinu, masnoće i druge nečistoće koje se nakupljaju tokom dana. Takođe, ovim postupkom mačke uklanjaju ostatke hrane koji su se zadržali na njihovim brkovima ili u ustima.

Mačke imaju čudno raspoređene papile na jeziku koje funkcionišu kao male četkice za čišćenje. Ove papile su prekrivene malim bodljama koje pomažu u uklanjanju prljavštine. Osim toga, mačke često koriste jezik kako bi održavale čistoću svojih šapa i lica. Ovo je posebno važno za mačke koje provode dosta vremena napolju, jer se na taj način oslobađaju nečistoća i mirisa koji bi mogli ometati njihovu sposobnost lova.

Zašto mačke plaze jezik

Regulacija temperature

Još jedan razlog zašto mačke plaze jezik može biti regulacija temperature. Mačke se ne mogu znojiti kao ljudi, pa se hlade na drugačije načine. Plazenjem jezika, mačka ostavlja vlagu sa jezika na krzno, što pomaže pri rashlađivanju tela. Ovo je posebno korisno tokom vrućih letnjih dana kada je mačkama potrebno da održe svoju telesnu temperaturu na optimalnom nivou.

Osim toga, mačke takođe koriste ovu tehniku tokom fizičke aktivnosti ili intenzivnog lova. Kada se maca napreže i koristi svoje mišiće, plazenje jezika pomaže da se oslobodi dodatna toplota iz tela. Ovo je deo prirodne regulacije temperature koja omogućava mački da ostane aktivna i efikasna tokom napornih aktivnosti.

Komunikacija

Mačke komuniciraju na različite načine, a plazenje jezika može biti deo njihove neverbalne komunikacije. Na primer, kada mačka blago plazi jezik i dodiruje vas ili drugu mačku, to može biti znak nežnosti ili privrženosti. Ovaj gest se često koristi između majke i mačića kao način oblikovanja veze i međusobnog razumevanja.

Takođe, kada mačka sreće drugu mačku ili drugog kućnog ljubimca, plazenje jezika može biti način da se izrazi dominacija ili odbrana teritorije, takođe na ovaj način mačka može pokazati da je nesrećna. Ovaj gest može biti praćena i drugim signalima kao što su podizanje krzna ili stvaranje zvukova koji ukazuju na neslaganje.

Zašto mačke plaze jezik

Ukus i miris

Mačke su poznate po svojoj osetljivosti na ukus i miris, a plazenje jezika može biti način da istraže svoju okolinu i identifikuju različite mirise. Jezik mačke je prekriven mnogim receptorima koji su odgovorni za osetljivost na različite hemikalije i ukuse. Plazenjem jezika po površinama ili predmetima, mačke mogu dobiti informacije o hrani, mirisima drugih životinja ili opasnostima u okolini, pravi su istraživači, zar ne?

Osim toga, plazenje jezika može biti način za mačke da ocene temperaturu i teksturu površine koju dodiruju. Na primer, mačka može plaziti jezik po stolu kako bi osetila da li je površina hladna ili topla, gruba ili glatka. Ovo je deo procesa istraživanja i otkrivanja novih informacija o svetu oko sebe.

Zdravstveni razlozi

Ponekad, mačke mogu plaziti jezik iz zdravstvenih razloga. Na primer, ako mačka ima neki problem sa desnima, zubima ili ustima, plazenje jezika može biti način da ublaži nelagodnost ili bol. Takođe, ako mačka ima neki strani predmet zakačen za jezik, plazenje jezika može biti njen način da pokuša da ga ukloni.

Međutim, važno je napomenuti da plazenje jezika kao reakcija na bol ili nelagodnost nije uvek lako prepoznatljivo. Vlasnici mačaka trebaju biti pažljivi i obratiti pažnju na bilo kakve promene u ponašanju svoje mačke, kako bi pravovremeno reagovali i pružili potrebnu medicinsku negu.

Čišćenje rane – Zašto mačke plaze jezik

Mačke često koriste svoj jezik kako bi čistile svoje rane. Zbog svojih antibakterijskih svojstava, plazenje jezika može pomoći u sprečavanju infekcija i ubrzavanju procesa zaceljivanja.

Brušenje zuba

Mačji jezik igra važnu ulogu u brusenju zuba. Kada mačka jede, papile na jeziku pomažu u uklanjanju ostataka hrane s površine zuba, čime se održava oralno zdravlje.

Zaključak – Zašto mačke plaze jezik

Plazenje jezika kod mačaka može izgledati čudno, ali ima mnogo različitih razloga iza ove navike. Od održavanja higijene, preko regulacije temperature, komunikacije, istraživanja okoline do potrebe za zdravstvenom negom, mačke koriste svoj jezik kao višenamenski alat. Razumevanje ovog ponašanja može pomoći vlasnicima mačaka da bolje razumeju svoje ljubimce i obezbede im odgovarajuću brigu.

Ako primetite da vaša mačka često plazi jezik ili da to ponašanje izgleda neuobičajeno, preporučljivo je da se posavetujete sa veterinarom kako biste isključili eventualne zdravstvene probleme. U većini slučajeva, međutim, plazenje jezika je prirodna i korisna navika za mačke, koja doprinosi njihovom zdravlju i dobrobiti.

Leave a Reply